Het back-up plan

geplaatst in: Gezondheid, Relatie, Werkende moeder | 0

Dat moeders eigenlijk niet ziek kunnen zijn is een feit. Vaders ook niet trouwens. En toch zijn ze het soms. Althans: halfziek dan, want een hele dag in bed liggen is er als papa en mama niet meer bij. Niet-ziek zit dat er ook niet meer in, maar dat terzijde. In huize Kuijten hangt de laatste weken een ziek-zwak-misselijk-beestje rond. En die prikt ons alle drie. De ene keer de een, de andere keer de ander en momenteel ons alle drie. Olivia is het hardst getroffen: buikgriep. Het arme meisje geeft over en de inhoud van de meeste luiers is niet nader toe te lichten. Wij moeten ons staande houden, maar ik weet zeker dat als we nog geen papa en mama waren, we beiden een aantal dagen in bed zouden (moeten) doorbrengen.

Sterk en zwak

Het ouderschap maakt je sterk en zwak tegelijk. Qua emoties, qua doorzettingsvermogen, qua inlevingsvermogen en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik bedoel nu: qua weerstand. Mijn ervaring is dat er een behoorlijke aanslag op je weerstand gedaan wordt. Immers: dochterlief is haar immuunsysteem nog aan het ontwikkelen en trekt daarom (zeer nuttig, dat dan weer wel) allerlei virusjes en bacteriën aan. En hoewel zij, op een bijna chronische verkoudheid na, overal doorheen lijkt te fietsen, worden papa en mama des te harder getroffen door al die kleine kwaaltjes. De oorzaak? Moe. Weinig slapen. Vermoeidheid. Chronisch slaaptekort.

En dus doen we deze week ons stinkende best overeind te blijven. Olivia begon zondag met spugen. De buikpijn trof mama zondag- op maandagnacht. Papa kreeg koorts maandag, mama hoofdpijn dinsdag. Olivia bleef spugen. De huisarts constateerde buikgriep. En toen werd het tijd voor een plan. Het plan voor de rest van de werkweek. Of zoals een vriendin altijd zegt: het back-up plan.

Lees ook:  De ellende van buikgriep

Het back-up plan

Hoe combineer je je werk met een ziek kindje? Er zijn natuurlijk verschillende gradaties ziek. Zoals al eerder beschreven: Olivia is bijna standaard verkouden (en dat is normaal volgens het consultatiebureau en de huisarts, dus daar maak ik me geen zorgen meer om – ze groeit er vanzelf overheen). Verkouden telt dus niet. Een beetje hangerig ook niet. Dit verdwijnt namelijk vaak net zo plotseling als dat het ontstaat. Nee, ik bedoel echt ziek. Koorts-ziek, buikgriep-ziek, erg-hangerig-ziek, tanden-ziek. Deze situaties vragen om een back-up plan.

Hoewel ik als moeder zijnde het liefst de hele dag (en nacht) bij mijn zieke moppie wil zijn, weet ik dat manlief ook goede beter-wordt-skills heeft. Mijn werkagenda bevatte  een belangrijke afspraak op woensdag, manliefs afspraken bleken te verplaatsen of zonder hem door te kunnen gaan. Dus nam Joost woensdag vrij. Olivia knapte wat op woensdag. Maar niet voldoende. Dus nam ik donderdag vrij. En door die rustdag groeiden mijn eigen ziektekiemen en slonken die van Olivia nog niet. Ik nam dus ook vrijdag nog vrij. Dochterlief kreeg weer eetlust en tegen het einde van de middag doopte ik haar officieel weer tot de oude. Na vier avonden extreem vroeg naar bed samen, lijken ook papa en mama weer herstelt. Lijken, want vandaag moest manlief een verjaardag verstek laten gaan. Maar we komen er wel.

Samen doen

En de volgende keer? Ditmaal kwam het het beste uit dat ik twee dagen en manlief één dag vrij nam, wie weet is dat de volgende keer andersom. Het back-up plan is flexibel, belangrijk en regel je samen. Dit laatste zorgde overigens voor complimenten van een leidinggevende op mijn werk. Deze had het idee dat alleen vrouwen vrij namen voor zieke kinderen. Tja, zoals ik al eerder zei: natuurlijk wil ik het liefst voor mijn zieke moppie zorgen, maar er moet ook gewerkt worden en ouders ben je samen. Ook als je kindje ziek is.

Lees ook:  Ziekenboeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.