(wel of) Geen televisie

geplaatst in: Opvoeding | 4

Bij ons geen. Manlief en ik vinden het niet nodig dat Olivia al televisie kijkt. Natuurlijk heeft iedereen daar zijn of haar eigen mening over en er zijn ongetwijfeld ook andere onderzoeken gedaan, maar na het lezen hiervan, hebben wij besloten dat het, in ieder geval tot dochterlief een jaar of twee is, bij ons in huis niet gebeurd. De televisie aan als Olivia beneden is. Nee, ook niet voor grote-mensen-programma’s, want daar heeft ze natuurlijk helemaal niks aan.

Onderzoek AAP oktober 2011

“De AAP meldt dat er geen bewijs gevonden is dat het kijken van tv programma’s bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Daarentegen kan tv kijken wel tot slaapproblemen leiden en tot het later ontwikkelen van spraakvaardigheid. Achtergrondtelevisie kan ouders namelijk afleiden waardoor ze minder met hun kind communiceren. Ook kan het kind afgeleid worden van speelactiviteiten die wel leerzaam zijn. 

De AAP benadrukt dat tv wel een educatieve functie kan hebben voor kinderen ouder dan 2 jaar, en kan bijdragen aan hun taalontwikkeling en sociale vaardigheden. Om te kunnen leren van een tv-programma is het echter noodzakelijk dat een kind het verstaat, en zich er lang genoeg op kan concentreren. Jonge kinderen zijn mentaal waarschijnlijk nog niet in staat om te begrijpen wat ze zien. Voor hen is het beter om te spelen, waarbij ze leren om creatief te denken, problemen op te lossen en logisch te redeneren.”

Bron: Baby Vandaag

Ieder z’n eigen opvoeding

Zoals ik al zei: iedereen heeft hier zijn of haar eigen mening over. En dat mag. Dat veroordeel ik ook niet. Wat ik wel doe is mijn standpunt uitleggen, beargumenteren. Olivia mist nog niks aan Sesamstraat, een dansende Nijntje of het Zandkasteel. En Bumba? Die ziet ze in haar boekje of op haar puzzel. Dat geldt ook voor Nijntje trouwens.

Lees ook:  Drie kinderen? Eitje!

Natuurlijk, ik mis het wel eens hoor. Zeker nu het weer meer binnenweer wordt. ’s Ochtends Koffietijd kijken of ’s middags Masterchef. Maar ik doe het niet. Net zoals manlief op zondagmiddag zijn favoriete voetbalwedstrijd kijkt op onze slaapkamer. Tenzij Olivia slaapt natuurlijk, dan gaat de televisie overdag wel eens aan. Met een beetje geluk slaapt ze zelfs net tussen 15.30 en 17.00, kan ik weer een keertje Masterchef kijken.

4 Responses

 1. Jess

  Respect zeg! Vind het goed wat jullie doen. Wij gaan wel bewust om met tv sinds Sam er is maar hij kijkt soms wel. Vriendlief had eerst de neiging om altijd de tv maar aan te hebben maar daar word ik zelf helemaal knetter van. De tv gaat hier dus alleen aan als we echt iets willen zien. In de regel is dat overdag niet heel vaak omdat er dan weinig soeps is. Gaan hele dagen voorbij dat de tv niet aan is met Sam erbij. Soms kijk ik wel eens iets op tlc ’s Morgens maar daarna gaat de tv weer uit. Ook komt het soms voor dat Sam wel eens even een kwartiertje naar Bumba kijkt of Zandkasteel zodat ik even kan aankleden.

  • Gwen

   Ja, iedereen moet het voor zich weten, vriendin van me .. haar zoontje is echt zo onwijs druk soms, het enige dat dan helpt is Bumba. Nou lekker doen dan 🙂 Hier in huis alleen niet en sinds we die lijn bepaald hebben, mis ik het overdag eigenlk ook niet. Heb wel vaak radio aan staan trouwens.

 2. Sharmayne

  Wij gaan er ook bewust mee om. Maar tv helemaal scrappen vind ik nogal ver gaan.

  Jay vind het als hij net wakker is heerlijk om even zandkasteel te kijken. We kijken wel naar de programma;s bijv geen spongebob en uhmm tubbies.

  Er zijn echt wel programma;s die wel leerzaam zijn. Zo praat J een boel woorden engels en zelfs chinees haha.

 3. poweredbyflowers

  Moedig, ik zou het daar heel moeilijk mee hebben. Ik ben eerder een tv-achtergrond persoon dan een radio-achtergrond persoon. Maar ik ben nu al een beetje aan het bijlezen nu ik je blog leerde kennen en vind het geweldige dat jij (jullie) zoveel bewuste keuzes maken. respect daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.