1e verjaardagsfeestje

geplaatst in: Day Zero Project, Gezinsleven, Ontspanning | 4

Verjaardagen zijn leuk. Voor de kinderen. Niet voor de ouders. Sowieso houd ik niet zo van eigen verjaardagen. Het kost altijd heel veel voorbereiding en op de dag zelf ben je zo druk in de weer met iedereen van drinken en taart voorzien, het klaarzetten van de hapjes, ophalen van lege glazen en kopjes en uitpakken van kadootjes, dat je niemand spreekt. Laat staan zelf even bij de visite kunnen zitten.

Althans, zo gaan verjaardagen bij ons. Of we nu een soort lopend buffet met taart, hapjes en drank op de eettafel maken of niet – je blijft zelf druk in de weer. Zo ook afgelopen zondag op Olivia’s eerste verjaardag.

Rustige echte verjaardag

Afgelopen vrijdag was dochterlief echt jarig. 11 oktober 2013, een jaar geleden alweer. Ik had verwacht best wel emotioneel te zijn, maar dat viel erg mee. Een paar keer zeiden Joost en ik tegen elkaar: “Vorig jaar rond deze tijd mochten we naar de OK.” of “Vorig jaar rond deze tijd waren we net terug op de suite en lag ze ook zo op mijn borst.” Verder bleven de emoties weg.

Ik heb heel bewust naar deze dag toegeleefd, dus ik denk dat ik het allemaal al ‘verwerkt’ had ofzoiets. Of gewoon omdat elke dag met Olivia geweldig is, of ze nu een baby of een dreumes is. Hoewel ik me bij formaat kleuter, laat staan puber, nog geen voorstelling kan maken, maar (gelukkig) duurt dat nog even!

Mijnlevenalsmama | Slingers

Donderdagavond hebben we ballonnen opgeblazen en slingers opgehangen. Vrijdag hebben we rustig aan gedaan. Olivia vond de versiering erg interessant en was gelukkig helemaal hersteld van haar kiespijn, maar net als wij erg moe van de slapeloze nachten.

Daarnaast moest manlief nog een en ander voorbereiden aan zijn les van zaterdag (hij volgt momenteel een managementstudie) en moesten de verjaardagsboodschappen nog gehaald worden. We hebben dus geshopt, geknuffeld, geslapen, gestudeerd (Joost) en gekeuteld (Olivia en ik). Heerlijk!

Dag met voorbereidingen

Lees ook:  Ik had geen idee ...

Zaterdag zat Joost heel de dag op school en kwam mijn schoonmoeder mij helpen met de voorbereidingen. Omdat we naast Olivia’s feestje, ook Joost zijn 30e verjaardag vierden, maakte zij een mooie 30-taart met cake en marsepein. Ik stortte me op de hapjes, een gezonde (suiker- en zuivelvrije) appeltaart, fruitmuffins en de pannenkoekentaart die ik voor Olivia wilde maken.

Na een drukke dag in de keuken en op school stortten Joost en ik ons zaterdagavond op de bank met een fles wijn en vroegen we ons af waarom we ook alweer zo nodig een feestje moesten geven. Je moet weten: dit zeggen we elk jaar tegen elkaar en toch trappen we er steeds (zelfs bij onze eigen verjaardagen) weer in en vieren we het. Maar goed: kinderen verdienen een verjaardagsfeest, de komende jaren moeten we er dus zeker 1x per jaar aan geloven. We besloten uit voorzorg bijtijds naar bed te gaan.

Het echte feest!

Zondagochtend hebben we Olivia bijtijds wakker gemaakt. Eigenlijk wekken we haar nooit, maar het was de bedoeling dat ze tussen 11 en 13 nog zou gaan slapen. Normaliter zweeft ze tussen 2 en 1 slaapje, afhankelijk van tot hoe laat ze uitgeslapen heeft. Gelukkig nam ze ons het wekken niet kwalijk en was ze vrolijk, niet wetende wat haar te wachten stond die middag, aan het spelen.

Mijnlevenalsmama | Jarige job

Om 14:00 uur druppelde de eerste visite binnen. Samen met mijn schoonmoeder, broertjes en schoonzusje hebben we toen voor Olivia gezongen en mocht ze beginnen aan haar geklieder met de taart. Ook Joost heeft toen, in één keer, zijn 30 kaarsjes uitgeblazen.

Mijnlevenalsmama | Pannenkoekentaart

Mijnlevenalsmama | Kaarsje uitblazenRond een uur om 15:00 was bijna iedereen er en was Olivia eindelijk uitgekliederd. Ze heeft een uur lang in de kinderstoel zitten kijken hoe iedereen binnenkwam, nam ondertussen stukjes taart en smeerde de room op haar kinderstoel. Ze zat heerlijk te genieten, maar ik vond het tijd voor de kadootjes. Inmiddels had zich een hele stapel verzameld op de salontafel, dus het volgende kwartier waren we druk met het uitpakken. Olivia vond het papier, zoals verwacht, het interessantst. Ze heeft hele leuk kado’s gehad, veel voorleesboeken en houten speelgoed!

Lees ook:  Tag: Mijn kind houdt van ...

Mijnlevenalsmama | Kadootjes uitpakken

Het was een drukke middag, met rondbanjerende dreumessen, overal kruimels en speelgoed en met visite die kwam en ging zonder dat ik er een zinnig woord mee gewisseld had. Precies zoals (onze) verjaardagen altijd gaan. Maar goed, het maakte niets uit: Olivia had het hartstikke naar haar zin en daar ging het om! Ze deed net alsof het heel normaal was dat er een man of 30 in huis was, kroop alle kanten op, peuzelde tussendoor nog een fruitmuffin weg en probeerde, net als de grotere dreumesjes, op haar stoeltje te klimmen. Om half vijf wreef dochterlief in haar ogen en hebben Joost en ik haar op bed gelegd. Ze viel direct in slaap.

Volgend jaar weer

Rond half 6 was iedereen weg, hebben we snel wat eten gemaakt, Olivia weer wakker gemaakt, gegeten, nog even gespeeld en vervolgens hebben we het huis opgeruimd en schoongemaakt. Dat was het dan, Olivia’s eerste verjaardagsfeestje. Officieel een dreumes, baby-af. Het was een geslaagd feestje (en daarmee heb ik doel #26 Een onvergetelijk eerste verjaardagsfeestje voor Olivia geven van mijn Day Zero Project behaald), maar ik ben blij dat we er weer een jaar vanaf zijn. Note-to-self: je wilt je verjaardag echt niet vieren, remember!

4 Antwoorden

 1. Mcdid

  Wat een grappige taart. Een pannenkoekenstapel? Lekker hoor! En gefeliciteerd nog! Prachtige datum om jarig te zijn he? 😉

  • Gwen

   Ja, het zijn bananenpannenkoekjes (recept heb ik ooit al een keer geblogt, maar eigenlijk alleen geprakte banaan, ei, beetje melk, ei en meel) – Olivia is er echt dol op en ik ook – want er zit verder geen ’troep’ zoals suiker en E-nummers in de taart (dat vermijden wij zoveel mogelijk) Beetje soyaslagroom en schijfjes banaan er tussen en bovenop gedroogde abrikoosjes in rozijnformaat. Smullen! (voor Olivia dan, die abrikoosjes vind ik niks).

 2. Jess

  Klinkt als een geslaagde verjaardag! Nog even lekker nagenieten en lekker met alle nieuwe speelgoedjes spelen Olivia. Respect voor al je gezonde hapjes trouwens. Ben wel benieuwd naar die gezonde appeltaart, klinkt goed. Ik maak altijd een ongezonde variant namelijk.

  • Gwen

   Echt megasimpel, zo simpel dat je haast niet gelooft dat het te eten is 😉 Maar hij viel echt in de smaak, ook bij de mensen die wel altijd suikers eten enzo.

   Je hebt nodig: een half glas vanille (rijst of soya)melk, een half glas appelsap (ik gebruikte 2 appels uit de blender), 2 eieren, veel kaneel, wat vanille aroma (flesje vd supermarkt of vanille uit 2 stokjes), ongeveer 4 handen havermout, 4 appels in kleine stukjes gesneden. That’s it!

   Je mixt de appelsap, vanillemelk, eieren, kaneel en vanille aroma goed door elkaar, dan de appelstukjes erbij en tot slot de havermout. Het moet een dikke (niet waterige!) brei worden, dus de havermout hoeveelheid moet je gokken, het moet het vocht echt ‘wegnemen’ zeg maar.

   En dan? Dan druk je het goedje in een ingevet taartblik en hoppa, 65 tot 75 min. in de oven op 175 graden. Hij ruikt en smaakt echt naar echte appeltaart! Sterker nog: ik ga hem morgen maken als lunch/ontbijt voor zondag met z’n drietjes 🙂 Zit niks slechts in, behalve dat het de naam taart draagt vanwege de vorm waarin je hem bakt – het zou zo door kunnen als brood vind ik (gemaakt in een cakeblik ofzo).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.