Recept: Appeltaartmuffin

geplaatst in: Recepten | 3

Voor het verjaardagsfeestje van Olivia en Joost hadden we, naast nootjes, chips en (erg) zoete marsepeintaart van mijn schoonmoeder, ook verantwoorde snacks. Olijven, figuurtjeskomkommer (met een koekjesvormpje uitgedrukt), mozzarella/tomaat en fruitmuffins voor de kinderen bijvoorbeeld.

Gezonde taart

Voor Olivia had ik een taart van bananenpannenkoekjes gemaakt. Daar zit dus echt niks fouts in: ei, (rijst)melk, (spelt)meel, geprakte banaan en wat water. Niks meer en niks minder. Naast de zoete taart heb ik, op speciaal verzoek van een van onze vrienden, appeltaart gebakken. Maar, een gezonde appeltaart. Suikervrij en, niet toevallig, zuivelvrij. Dit omdat de dreumes van een van mijn vriendinnetjes zware koemelkallergie heeft en hij, net als Olivia, nog lekker mamamelk drinkt. Ze eet dus koemelkvrij.

De taart was een uitprobeersel, een baksel op gevoel.  Het was een heel geslaagd uitprobeersel! Ik introduceerde de taart bij iedereen als optie ‘appeltaart zonder suiker’, zodat ‘ze’ al voorbereid waren, maar ik kreeg alleen maar complimentjes.

Zin om te bakken

Goed, dat was dus vorige week. Afgelopen zaterdag had ik, naast de energie voor een lange fietstocht, weer zin om te bakken. Ik wilde Olivia kennis laten maken met de gezonde appeltaart. Ze kan dit, omdat er niets slechts in zit, zelfs als ontbijt eten. Ze kreeg het als lunch. En smulde ervan. Ze at er twee (en een boterham) tussen de middag en kreeg zelfs nog een muffin bij haar avondeten. Olivia had haar portie fruit (alles bij elkaar zeker anderhalve appel) weer binnen.

Mijnlevenalsmama | Appeltaartmuffin

Mijnlevenalsmama | Smullen

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 4 appels (in blokjes gesneden)
 • heel veel kaneel
 • een scheutje rijstmelk
 • 2 appels uit de blender (appelsap dus)
 • vanillearoma
 • 2 eieren
 • ongeveer 3 handen havermout, in plaats van (spelt)meel: havermout geeft een wat grovere structuur.
 • een theelepel wijnsteenzuurbakpoeder (natuurlijke bakpoeder, maar je kunt ook een gewone gebruiken)
Lees ook:  Recept: Snelle couscoussalade

De havermout ging er als laatste doorheen, die moest namelijk al het vocht opnemen. Tijdens het bakken (45 minuten op 175 graden, de appeltaart deed ik 70 minuten trouwens) komt er nieuw vocht uit de appels en worden de muffins smeuïg, als het beslag waterig is, krijg je kleffe appeltaart. Niet lekker.

3 Antwoorden

 1. Jess

  Wat een goed idee, gezonde appeltaart. Ben wel benieuwd naar de smaak! Smaakt het echt zoals appeltaart of toch minder zoet. Klinkt echt als een goede vervanger in ieder geval. Ga het eens aan mijn appeltaartjunk vragen of hij dit misschien ook een optie vindt.

  • Gwen

   En en en – al geprobeerd?! Ben heel benieuwd wat Maarten (=appeltaartjunk denk ik) ervan vindt?! Visite hier vond ‘m erg geslaagd en die zijn geen suikervrij gewend, dus ja – ik durf te zeggen dat ie echt lekker is! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.