Een vorkje prikken

geplaatst in: Opvoeding | 3

Olivia eet met haar handen. Nou ja, bijna alles dan. Yoghurt voeren we. Soms. Ze heeft een klein autoriteitsprobleempje denk ik, het lepeltje wordt vaak resoluut geweigerd, om vervolgens overgenomen te worden en ondersteboven naar de mond gebracht te worden. Tja. Eigen schuld, vieze grond zullen we maar zeggen. Dochterlief eet namelijk volgens de Rapleymethode: ze mag alles zelf doen en zelf ontdekken. Ook yoghurt eten met (of zonder) een lepeltje.

Van kinderstoelplateau naar een echt bord

We zijn begonnen met het aanbieden van eten op het plateau van haar kinderstoel. Zelf eten pakken was al moeilijk genoeg, een bord vonden we overbodig. Tot een maand of 3 geleden. Joost en ik introduceerden het bordje. Olivia kiepte het om en at van haar ‘bord’.

Deze fase duurde een week of twee, daarna werd er van het bord gegeten, twee of drie stukjes, toen bleek het bordje een leuk geluid te kunnen maken. Op de grond. Met eten en al. Wederom eigen schuld, vieze grond. Bij een tweede kindje ga ik vanaf de eerste dag dat we met bijvoeding beginnen het eten op een bord geven. Liefst met vork (niet echt natuurlijk, te gevaarlijk).

Mijnlevenalsmama | Spruitjes
Olivia’s eerste ervaring met spruitjes, het ziet er op de foto niet zo uit maar ze heeft ze met smaak gegeten.

Een vorkje prikken

Na het bordje en zelf geven van een lepeltje, is het nu tijd voor een vorkje. Een kinderbestekje, maar wel een echte van metaal zeg maar. Onze knappe meid begreep het meteen! Althans: ze houdt de vork goed vast (met links, grappig detail) en ‘prikt’ op haar bordje. Niet naar haar eten, maar het geluidje dat dat prikken maakt is zo ontzettend leuk. Olivia ligt dubbel. En wij met haar.

Lees ook:  "Goed zooo!"

Dan komt dat autoriteitsprobleempje weer om de hoek kijken: ze wil echt niet dat wij er iets aan prikken. Maar goed, ze eet wel gewoon gelukkig, met haar handje. De vork stevig in de andere hand geklemd. Het is vast net als met het bord: ze leert het vanzelf en over een week of twee, drie is het gesneden koek. Dan ga ik over op normale borden, in plaats van de plastic bordjes die ze nu nog krijgt. Gewoon omdat het kan (en geen duur servies is).

Mijnlevenalsmama | Vorkje prikken
De katten mogen niet op de tafel, maar dit zag er echt te schattig uit!

Ps. Je kunt nog t/m vrijdag 8 november meedoen met de winactie voor een van de doe-het-zelf-pakketjes van Lizl.nl. Kijk hier wat je  precies moet doen.

3 Antwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.