Pff, sprongetje!

geplaatst in: Opvoeding, Persoonlijk | 12

“Ze huilt ontzettend snel. Op een ‘nee’ van mij volgt meteen een stevige huilbui.” “Op de momenten waarop ik bezig ben, wil hij opgetild worden. Maar als hij eenmaal op schoot zit, wil hij er ook snel weer vanaf.” Twee citaten uit ‘Oei, ik groei!’. Specifieker: ‘het lief en leed rond 55 weken, ofwel bijna 13 maanden’. Waar Olivia de afgelopen sprongetjes ongeveer een week op de indeling van het boek voorliep en er redelijk makkelijk doorheen ‘fietste’, is het hier nu al zo’n 2 weken raak. En nog geen einde in zicht, als je het mij vraagt.

Aandacht, aandacht en aandacht

Ik kan me eigenlijk niet omdraaien, zonder een dreinende dreumes op de vloer. Bij vlagen weet ze zichzelf te vermaken. Een heel kwartier. Dan trekt ze het speelgoed door het huis, loopt een rondje met de loopwagen en staat vervolgens te gillen dat de wagen niet verder kan. Gevolgd door ongeduldig tegen de tafel aan botsen tot ik kom helpen. Of ze kan net niet bij dat ene speeltje dat op haar tafeltje ligt en zet het op een huilen. En mijn voet hangen en huilen als ik me dan omdraai om iets uit de kast te pakken, ook zoiets. Of huilen als ik haar weghaal bij de vaatwasser of uit de gang als ik daar even snel schoenen pak. Er zijn nog tal van andere voorbeelden, maar de strekking is duidelijk: onwijs vermoeiend.

As we speak duwt dochterlief met de loopwagen de kinderstoel door de kamer, een ketting van mij om haar nek en luidkeels gebrabbel. De wagen stopt bij de stoel, er wordt overgestapt naar de stoel om hier vervolgens een kussentje vanaf te trekken. Terwijl ze de kat wegjaagt. Superleuk om naar te kijken, maar het is helaas van korte duur. Ik heb dit zinnetje nog niet klaar of er klinkt alweer een ‘uhuhuh’, omdat de kinderstoel de loopwagen blokkeert. Zucht.

Lees ook:  Tag: 10 bekentenissen van een moeder

Mijn kind?!

Is dit mijn kind? Mijn blije vrolijke, zichzelf altijd goed vermakende ‘baby’? Ik herken Olivia soms niet meer, zo aandachtsbehoeftig, zo jengelig. Bah. En tegelijkertijd herken ik haar zo erg. Zo vrolijk aan het brabbelen, zo druk, zo op ontdekkingstocht de hele dag. En zo slim. Ze weet inmiddels precies welk vormpje in welk gat van de vormenstoof gaat, stapelt met gemak 3 blokjes op elkaar (om ze vervolgens weer weg te gooien), ‘leest’ de hele dag door boekjes, stapelt de boekjes en ruimt dingen op. Ja echt, blokken in de blokkenkar, vormen in de vormenstoof en noem maar op.

Mijnlevenalsmama | Sprongetje
Lekker spelen, maar alleen als mama naast me zit.

Het leukste van alles is trouwens dat dochterlief inmiddels swingt met haar hele lichaam. Dansen met haar hoofdje doet ze al een tijd, van links naar rechts en dan steeds kijken of wij het wel zien. Of beter nog, of wij meedoen. Haar glimlach dan is onbetaalbaar! En nu dus ook swingen met haar heupen en dezelfde dikke glimlach. Dat swingen heeft ze niet van mij trouwens, want het gaat aardig op de maat van Vtech en als ik ergens slecht in ben, is het dansen op de maat. Ja, dit is mijn kind! Mijn zichzelf-even-tijdelijk-in-de-weg-zittende dreumes waar ik zo ontzettend gek op ben! Olivia, die al mijn dagen geweldig maakt, hoe vermoeiend lang de sprongetjesdagen ook kunnen zijn. Het is een fase, het wordt beter. Over een week of 2, gok ik. Hoop ik.

12 Antwoorden

 1. Roos' Blog

  Zo herkenbaar! Vlak na Ayden zijn verjaardag heeft hij ook 2 weken exact dezelfde ‘symptonen’ gehad. Gaat nu gelukkig een heel stuk beter, alleen kan hij nog steeds niet langere tijd alleen spelen..
  Nog even volhouden meis, ze wordt echt de blije zelf weer!

  • Gwen

   Ik vrees dan toch dat jij er ook nog niet voorbij bent. Het was hier een paar weken terug ook al raak, toen ebde dat een beetje weg en nu is het dubbel en dwars terug. Inclusief huilend wakker worden ’s avonds en ’s nachts, en dan alleen maar willen knuffelen. En dus heel heel heel veel aandacht vragen, maar ja ‘hetiseenfasehetiseenfasehetiseenfase’ 😉

 2. Carla Breukers

  Hoi gwen! Ik heb vroeger ook altijd op mn tenen gelopen……oma carla

  Verzonden van mijn HTC

  • Gwen

   Ja he, als ik het maar vaak genoeg tegen mezelf zeg, geloof ik het vanzelf “hetiseenfasehetiseenfasehetiseenfase” 😉

 3. ilona

  Hahaha nou fase….zou wel fijn zijn maar das op zich toch ook gewoon wat kindjes doen. Hier begint dus het opvoeden

  • Gwen

   Haha grapjas. Nee dit is echt Olivia die met zichzelf in de knoop zit. Ik herken het, alleen het is dit keer heftiger. Geef het nog een week of twee, dan is ze weer haar vrolijke ik 🙂 Tot het volgende sprongetje zich aandient (vrij snel daarna haha)

 4. DjeauOui

  Heel vervelende fase! Gelukkig gaat ze relatief snel voorbij… Maar daar ben je natuurlijk vet mee als je er midden in zit. 😉
  Hier de ‘ikbentweedusikzegneenfase’. Gecombineerd met dat gezeur waar jij het overhebt, is het dus ook heel gezellig thuis nu… 😉
  Veel moed!

 5. Saskia

  Oooh zo ontzettend herkenbaar. Sprongetjes zijn echt vreselijk. Maar wat ik wel altijd heel leuk vind is dat je er periodes met het liefste kind ooit voor terugkrijgt 🙂

  • Gwen

   Ja inderdaad! Voor zolang de periode tot weer een nieuwe sprong duurt 😉 Welkom op mijn blog, ik ga ook eens op de jouwe spieken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.