Andere kindjes

geplaatst in: Opvoeding | 6

Al sinds Olivia zich bewust werd van haar omgeving, ziet ze alles. Ze volgt ons door het hele huis en kijkt direct op als ze een geluidje hoort van bijvoorbeeld de kat. Sinds ze kan tijgeren weet ze dat de buurtkindjes die ze regelmatig hoort gillen en lachen buiten, zich aan de andere kant van het keukenraam bevinden. Dochterlief staat dus vaak tegen het raam aan en bonst met haar handjes op het glas.

Wij horen niks, Olivia hoort alles

Het is grappig, want Joost en ik zijn ons helemaal niet meer zo bewust van het geluid dat de buurtkindjes produceren. We zijn eraan gewend en nemen het, soms wat hoge volume, voor lief. Straks speelt Olivia ook zo buiten, heerlijk! Dochterlief hoort echter alles, kijkt soms midden in haar speelsessie op en richting het raam als ze een kindje hoort. Het liefst doet ze het nu al, denk ik, dat buitenspelen met de buurtkindjes. Maar ze kan heel goed alleen spelen, die knappe dochter van ons. Vermaakt zich prima met haar speelgoed, met ons of met haar overbuurjongetje en twee dagen per week met andere kindjes op het kinderdagverblijf..

In het begin heeft dochterlief erg moeten wennen aan die drukte om zich heen. Op het kinderdagverblijf. Heel veel prikkels, andere gezichten, het is ook niet niks als je net 3 maanden bent. Ze was altijd doodmoe na een dag en moest toen zelfs nog drie dagen achter elkaar. Sinds Olivia een maand of 5 is, vindt ze het kinderdagverblijf hartstikke leuk. Op een fase met huilen als ik uit het zicht verdween na, is ze altijd vrolijk als ik haar achterlaat en vrolijk als ik haar ophaal.

Lees ook:  Een niet-nu-mama
Mijnlevenalsmama | Kinderdagverblijf
Een lachende Olivia op het kinderdagverblijf, tijdens een Oud-Hollansche themadag begin deze maand.

De kindjes en de juffen

Nu ze groter is, zit ze regelmatig in het keukentje te spelen. Op de grond, dingen uit de oven halen, er weer in doen, een bak leeghalen, staan, iets op het fornuis leggen, weer zitten. Ik geniet echt als ik binnenkom eind van de dag en haar zo zie zitten. Ben dan zo ontzettend trots op mijn ‘kleine’ meisje! Het meisje dat een echte peuter aan het worden is, dat afgelopen donderdag samen met een meisje van een jaar of 3 met een Sinterklaasschoorsteen aan het spelen was, dat dan zit te brabbelen en lacht samen met een groter kindje. Genieten!

Als we Olivia dinsdagavond naar bed brengen, kondig ik het altijd aan: “Morgen ga je weer naar de juffen, lekker spelen met de andere kindjes.” ’s Ochtends herhaal ik het nog eens. Op mijn werkdagen (en haar kdv-dagen) maken we haar namelijk bijtijds wakker en moet ’s ochtends alles snel-snel. Een totaal ander ritme dan de andere vijf dagen dus, maar Olivia zit lachend op de fiets om kwart voor acht. Klaar voor een nieuwe dag spelen met de kindjes en de juffen. En ik vind het prima, die twee dagen per week. Die dagen mogen zij van haar genieten, de andere dagen is ze van ons.

6 Responses

 1. Saskia

  Je artikel zit ik te lezen met Senna op schoot en hij ziet de foto van Olivia en zegt: kindje lief 😀 Zo leuk om te zien hoe kindjes op elkaar reageren. Senna gaat ook een ochtend per week naar het kinderdagverblijf, en ik denk dat het heel goed is voor kindjes zodat ze ook samen leren spelen.

 2. Roos' Blog

  Heerlijk dat ze zo goed kan spelen me andere kindjes. Ayden kan dat (nog) niet zo goed. Hij wil andere kindjes voornamelijk in de oogjes prikken (zielig!) en aan haren/shirts/sokken trekken. Heeft er zeker wel mee te maken dat hij weinig andere kindjes ziet (geen kdv) en meestal jongere passievere kindjes. Ach komt vanzelf! Gewoon veel playdates organiseren denk ik maar ;)!

  • Gwen

   Komt idd vanzelf! Ayden heeft voldoende sociale ouders om dat aspect vanzelf te leren hihi. Speaking is which: die van ons! Althans, de playdate van de kids, de klets en koffiedate van ons 😉

   • Roos' Blog

    Jaa komt ook wel goed hihi! Jaa onze play/koffie date, zucht al te vaak over gehad en elke x niks afgesproken hihi! Ik heb maandag tijd ;). Alleen geen chauffeur (Mark hihi) tot mn beschikking. En anders kunnen we ook voor die week erna kijken. Zullen we afspreken elkaar in ieder geval voor t eind van het jaar te zien ;)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.