Fopspeentjes + winactie

geplaatst in: Opvoeding, Samenwerkingen | 29

Wel of geen speen aan je pasgeboren kindje geven, ik vond het een moeilijke keuze. Vooraf eigenlijk niet, sterker nog: naast het bekende ‘I love mama’ speentje van Bibi uit een niet nader te noemen babydoos, kocht ik, nog voor Olivia geboren was, een newborn-speentje van Difrax. Of eigenlijk: twee. Ik had van een vriendin begrepen dat haar kindje Difrax niet wilde, maar Bibi wel en hoorde andersom ook zulke verhalen. Mijn voorkeur lag bij Difrax (leuke vorm, nog leukere dessins), vandaar dat ik er meteen twee kocht.

Speen en borstvoeding

De speentjes bleven in het ziekenhuis in de reistas. Olivia lag vooral aan mijn borst, of eerlijk gezegd: hing aan mijn tepel (moeders die met borstvoeding begonnen zijn, weten precies was ik hiermee bedoel), dus een speentje was overbodig. Ook zeiden de verpleegkundigen meermaals dat dit nog niet nodig was en mijn melkproductie niet ten goede zou komen. Mijnlevenalsmama | FopspeentjeIk was voorbereid en wist dat dit gezegd zou worden, maar manlief en ik besloten (nog voor de geboorte) onze eigen route te varen. Als wij een speentje in haar mond wilden stoppen de eerste nacht, dan deden we dat. We deden het niet, het was niet nodig. Olivia had mijn tepels.

Toen dochterlief zes dagen oud was, nam haar zuigbehoefte toe (we gingen richting een eerste, vermoeiende, regeldag). Joost en ik gingen ’s middags mee slapen, maar juist die middag wilde Olivia niet slapen. Ze wilde alleen maar aan mijn borst ‘hangen’. De kraamhulp adviseerde een speentje en toen, toen sloeg bij mij de twijfel toe. Wilde ik wel dat mijn kindje zou wennen aan een speentje? Wat zou dit doen met mijn (erg goed lopende) borstvoeding? Was het niet zielig om haar te ‘foppen’ met een speen? We gaven de speen en sliepen als roosjes die middag. ’s Avonds kwam mijn twijfel weer op, ik voelde me schuldig, ‘slechte moeder’ kwam zelfs in me op. Om een speentje?! Ik besprak mijn twijfels met Joost en we besloten een ontmoedigingsbeleid te voeren: de speen werd niet standaard gegeven en als ze hem wel in haar mondje had bij het in slaap vallen, haalden we hem er in haar slaap meteen uit (om de zuigbehoefte niet te ‘foppen’).

Lees ook:  Tag: Mommy Summer

“Waar is haar speen?”

Tja, en dan blijkt dochterlief gewoon een echt (Difrax)spenenkind. Prima, in bed of als ze erg moe is. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om te stoppen met duimen, dus ben ervan overtuigd. stoppen met de speen over een tijdje makkelijker gaat. We voeren nog steeds een ontmoedigingsbeleid, maar zonder speentje gaat Olivia niet slapen. En, maar dat is meer voor mijn eigen gemoedsrust, de speen gaat voor de zekerheid altijd mee in mijn tas. Mocht ze een huilbui krijgen.

Hoe vaak ik wel niet Olivia’s speen heb gezocht op het kinderdagverblijf? Ontelbare keren. Toegegeven, dochterlief heeft de gewoonte haar speen uit haar bedje te lanceren als ze het tijd vindt om eruit gehaald te worden en dat is op een slaapzaal met meerdere bedjes niet handig. Haar speen heeft ook vaak zat in het mondje van een ander kindje gehangen, of een ander speentje in Olivia’s mondje, ook meegemaakt.

Speen met naam

Een persoonlijke speen, met Olivia’s eigen naam erop, lost het probleem van Olivia die haar speentje uit bed lanceert of het speentje van een ander kindje in haar mond stopt, niet op, maar het zorgt er wel voor dat haar eigen speen niet te lang in het mondje van een ander blijft hangen. Of dat ik denk dat ik de rood/witte speen meegegeven heb die ochtend, een dergelijke speen van de leidster mee krijg en er thuis achter kom dat ik nu geen roze, maar twee rood/witte spenen heb, omdat ik de roze had meegegeven die ochtend.

Lees ook:  Winnaars DIY-pakketjes

Precies dat probleem met het verwisselen of kwijtraken van speentjes op het kinderdagverblijf, was voor de oprichtster van Mijnfopspeen (het Deense Navnesutten) aanleiding voor het verkopen van gepersonaliseerde spenen. Een fopspeen met de naam van je eigen kindje erop. Een unieke speen, die bovendien vrij is van BPA, PVC en Phythalate (ook geen fijne plastic hulpstof) en verkrijgbaar in veel kleuren en vormen.

Mijnlevenalsmama | Speen met naam

Winactie: een gepersonaliseerde speentjesset

Van Mijnfopspeen mocht ik een setje voor Olivia uitzoeken. Op aanraden van hen heb ik de ESSKA Happy gekozen, deze is vergelijkbaar met de Difraxspenen en inderdaad … Olivia is fan! En ik ook, ondanks dat we buiten het bed nog steeds een ‘ontmoedigingsbeleid’ voeren, staat een speentje met haar eigen naam zo schattig dat ze hem gisteren tijdens het spelen even in mocht houden van me.

Word jij ook zo vrolijk van een eigen speentje voor je (aanstaande) kindje? In samenwerking met Mijnfopspeen mag ik een kadobon voor een setje van 3 speentjes weggeven. De kadobon is een jaar geldig, dus ook als je zwanger bent, nog geen naam voor je kindje bedacht hebt of een net bevallen vriendin wilt verrassen, kun je meedoen.

Wat moet je hiervoor doen?

 • Laat hieronder in een reactie weten dat je mee doet
 • Volg mijn blog via Bloglovin’ óf meldt je aan met je e-mailadres
 • En wat ik extra leuk vind, is als je mijn blog liked op Facebook!

De winactie loopt t/m zondag 29  december, heel veel succes!

Mijnlevenalsmama | Gesponsorde blogpost

29 Antwoorden

 1. joyfromjoyce

  Leuke winactie! Ik ga meedoen voor mijn nichtje, ze draagt een speentje en het is natuurlijk super leuk om er eentje te hebben met haar naam erop.

 2. Sophie

  Leuke winactie! stond laatst al op het punt ze te bestellen voor mijn nichtje.
  Dus ik doe dan ook graag mee voor mijn nichtje:)

  • Gwen

   Denk je eraan mijn blog te volgen via mail of Bloglovin’ (of heb ik je daar onder je username over het hoofd gezien?)

 3. Anneke

  Ik doe mee! Mijn lieve mannetje van 6 weken oud is ook dol op zijn speen, maar ik zit me soms suf te zoeken naar zijn speen! 1 met zijn naam erop zal al helemaal tof zijn!

 4. kungslilja

  Herkenbare momenten: wel of geen speen, wanneer en hoe vaak. Wij wilden proberen om Jip zonder speen te laten opgroeien, maar dan wel liever een speen dan de duim. Maar Jip bleek een enorme zuigbehoefte te hebben. Hij hing de eerste weken 20 uur per dag aan mijn borst (niet overdreven). Dus een speen was noodzakelijk. Bij Pluk waren we klaar om vrijwel meteen een speen te gebruiken, maar die heeft ze nooit gehad/gewild. Ik vind het heerlijk om te zien hoe verschillend kinderen zijn!
  Ik doe overigens niet mee met de actie.

  • Gwen

   Ja echt, dat verschil tussen twee (of meer) kindjes zien lijkt me zo speciaal. En dan tegelijk die gelijkenissen die ze hebben hihi. Ik hoop het mee te mogen maken! Enne, 20u aan de borst is best vermoeiend lijkt me 😉

 5. Drie x Negen

  Wij hebben bij alle drie een speen gebruikt. Inderdaad alleen voor het slapen en niet overdag. Bij de jongste was het zelfs “nodig”. Hij bleek totaal geen zuigreflex te hebben en heeft vier maanden lang enorme moeite gehad om aan de borst of zelfs een fles leeg te drinken. Gelukkig had ik de nodige ervaring vanuit mijn werk, want anders was het een hel geworden om hem genoeg borstvoeding te geven. Voor hem hebben we de speciale speen Natural Flex van Nuby gekocht. Daar moest hij op dezelfde manier aan zuigen als aan de borst of fles. Uiteindelijk wist hij na vier maanden eindelijk hoe hij moest zuigen. Toen was de speen ook gauw weg, want werd mama’s borst de grote favoriet!

 6. Maai

  Tja. Hier zelfde soort verhaal. Ik wilde voor ik een kindje had absoluut geen speen. Vond het stom staan. Met name bij oudere kinderen. Vind ik nog steeds. Maar uiteindelijk bij mijn dochter toch gedaan en dat was een groot succes. Ik denk er nu anders over. Het was haar rustpunt. En de onze. Mijn zoontje heeft altijd geweigerd. Ik had en nu nog steeds gewild dat hij een speen had. Leuke winactie. Maar ik doe niet mee. Gun het iemand anders. Bij ons voorlopig nog geen nieuwe kleine babytjes 😉 liefs

  • Gwen

   Hihi, net nu Melle de leeftijd heeft die Fenne grote zus maakte, zou een derde best op zijn plaats zijn … 😛 Ik vind spenen ook stom staan, vooral bij kinderen van 2+ ofzo, vandaar ook echt alleen in bed of ah einde van de dag hier.

 7. Justine

  Ik doe ook graag mee!
  Hopelijk ben ik snel genoeg zwanger om de kadobon zelf te kunnen gebruiken, en anders is hij voor mijn toekomstige neefje, dat in maart verwacht wordt! 🙂

  • Gwen

   Het zwanger worden kun je helaas niet afdwingen, maar he – een verwekt tijdens de kerst kindje kan leuk zijn 😉 Veel oefenen en anders je neefje blij mee maken, leuk dat je meedoet!

  • Gwen

   Denk je eraan mijn blog te volgen via mail of Bloglovin’ (of heb ik je daar onder je username over het hoofd gezien?)

   • Justine

    Ik volg je inderdaad al een tijdje via Bloglovin. Ik heb het even nagekeken en had blijkbaar geen ingevuld profiel, maar nu wel 🙂 Mijn username is JustineR.

 8. Meike van Mil

  Leuke winactie. Wij kregen het advies gebruik te maken van een speen, omdat dit beter is voor de ontwikkeling van de mond en makkelijker af te leren is. Een met naam is natuurlijk hartstikke leuk!

  • Gwen

   Dat met het afleren was voor ons ook echt doorslaggevend. Stoppen met duimen is echt een drama, weten Joost en ik allebei – dus maar liever de speen 🙂

 9. Roos' Blog

  Ik wil ook graag mee doen, niet voor Ayden maar voor een vriendinnetje met een newborn 😀 Ayden heeft in t begin een prematuren speentje gehad, en eigenlijk toen we overstapten naar een normale speen hoefde hij er niet zoveel van te hebben.. ik geloof dat hij met 3/4 maanden alweer speenloos was. Hij sabbelt wel elke avond op zn knuffel, dus die moet minimaal 1x per week in de was (want dat stinkt, zo’n vochtige uitgekauwde knuffel).

 10. Saskia

  Wat een leuke winactie! Ik doe natuurlijk mee 🙂 Grappig trouwens dat Olivia een Difraxspenenkind is. Senna wilde niets weten van Difrax en wilde alleen Bibi 🙂

 11. Alida

  Ik doe mee, ik verwacht mijn kindje binnen enkele dagen en dit lijkt me echt super handig!

  • Gwen

   Wat een spannende tijd nu dan zeg, wie weet wel een kerstkindje! Alvast een hele fijne bevalling toegewenst en leuk dat je meedoet!

  • Gwen

   Denk je eraan mijn blog te volgen via mail of Bloglovin’ (of heb ik je daar onder je username over het hoofd gezien?)

 12. Debbie

  Nou dan ook maar even met de winactie meedoen, ik dacht doe maar niet mee want we weten nog niet eens de naam omdat het nog niet bekend is of het een meisje of jongen wordt… Maar aangezien ik over het hoofd heb gezien dat ik de bon kan inwisselen als het geboren is doe ik zeker mee.
  Ik volg je nu op bloglovin, en ook op je fb pagina.

 13. Misseagles

  Goh zo had ik nog helemaal niet nagedacht over wel of geen speen…
  Heb al een tig aantal spenen uit babydozen en als cadeau gekregen, kei leuk..
  Dat dan weer wel 😉
  Al kom ik hier vandaag voor ’t eerst *bloos* doe ik toch maar mee, meldt me bij bloglovin’ aan (geen idee alleen of t gelinkt is aan mijn blog) en ga je gelijk even liken bij facebook.
  Vind dit een leuke blog om bij te houden 😀

  • Gwen

   Leuk, welkom! Ik heb bij jou best al wel eens gespiekt, via Jess geloof ik. Mr volgens mij nog nooit actief gereageerd, dus ook een *bloos* van mijn kant 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.