Verhaaltjestijd

geplaatst in: Ontspanning | 13

Sinds Olivia een maand of 3 is, lezen Joost en ik elke avond een verhaaltje. De ene dag leest papa, de andere dag leest mama. Van mijn tante hebben we een 365-dagen-boek gehad over olifantjes. Elke maand een andere olifant in the picture, en met nog maar een paar dagen in 2013 voor de boeg, komt het einde van het boek steeds dichterbij. De verhaallijn van Dikkie Olifant raakt op zijn einde en manlief en ik hebben nog geen ander boek geselecteerd. Help!

Tijd voor een nieuw boek

Natuurlijk begrijpt dochterlief nog niet zoveel van wat we voorlezen, dus zouden we met gemak nog een keer in januari, bij Bolle het Olifantje, kunnen beginnen. Dat doen we niet, want hoewel het voor Olivia misschien weer als nieuw klinkt, zitten de verhaaltjes nog te vers in ons geheugen om leuk voor te kunnen lezen. Dat boek kan over een jaar of twee weer tevoorschijn komen, nu is het de beurt aan een ander.

Keuze genoeg, want haar hele boekenkistje zit vol en de sprookjesboeken voor als Olivia wat groter is, staan in de grote boekenkast. Ik heb zelf hele fijne herinneringen aan sprookjesboeken, dus ben blij dat we daar al een heleboel voorleesboeken van hebben. Helaas is ze hier nu nog iets te klein voor. Ik denk dat 2014 begint met het Dikkie Dik boek wordt dat Olivia voor haar verjaardag gekregen heeft. Of het Gouden Voorleesboek, ook een verjaardagskadootje. Beide boeken hebben korte verhaaltjes erin staan en zijn dik genoeg om een paar weken uit te kunnen voorlezen.

Lees ook:  De levenslessen van Kikker (en Vriendjes)

Ook buiten bedtijd

Maar ook buiten bedtijd lezen we veel verhaaltjes. Vooral boeken met dikke pagina’s, die dochterlief zelf om kan slaan, doen het erg goed. Kleine boekjes: Ella de Eend, Flappie het Konijn en de Kikker en de Boomstam bijvoorbeeld. En wat denk je van een groot kijk- en voelboek met dieren of speelgoed? Rupsje Nooitgenoeg, inclusief de gaatjes? Dikke hits hier in huis!

En strakjes, als dochterlief iets groter is, dan kunnen we Mijn Eerste Woordjesboek van Richard Scarry lezen, Sprookjes voor Prinsessen samen lezen. Maar nu eerst een nieuw boek kiezen voor ‘verhaaltjestijd’: ons vaste, zeer waardevolle, ritueel voor het slapen gaan.

13 Antwoorden

 1. Misseagles

  Mijn moeder heeft vroeger ook echt heel veel voorgelezen en samen gelezen met mij, vandaar dat ik nu ook zo’n boekenwurm ben haha. Ben dat zelf ook van plan straks bij onze kleine meis.. Moet alleen nog wel wat boeken aanschaffen, heb er wel al paar.. vooral sprookjes maar zo’n boek als jullie hebben is wel erg handig!

  • Gwen

   Dit is echt een aanrader! Ik had zelfs vroeger ook een 365 boek, dus was extra blij met deze voor Olivia nu. Dee verhaaltjes zijn net lang genoeg voor een slaapverhaaltje en niet te lang zeg maar 😉 Kraamkadotip dus!

 2. Sas

  Och voorlezen, ik vond het vroeger heerlijk! Nog steeds leuk om te doen op m’n werk met de kids..

 3. Tally 'Metalmommy' Talks

  Ik heb Junior ook vanaf het begin voorgelezen: hij is nu 9 en een echte boekenwurm die het heel goed doet op school. Op de peuterspeelzaal kregen we al complimenten dat ie zo goed ABN sprak, terwijl onze dagelijkse spreektaal dialect is!! Dat had ie vast van het voorlezen.
  Als ze iets groter is, ook veel puzzelen met haar: helpt ook enorm op school!

  Niet dat ik wil opscheppen en ik alles perfect doe als ouder, maar dit onderdeel is wel goed gegaan en daar plukken we wel mooi de vruchten van nu 🙂 en het is maar een tip van flip, natuurlijk 🙂

  • Gwen

   Nou precies! Mijn ouders lazen ons ook altijd voor en ik merk echt wel dat ik daar dingen van ‘geleerd’ heb. Puzzelen ga ik onthouden 🙂 De houten vormenpuzzel begint in trek te raken hier, dus wie weet zit ik over een jaar of vier gewoon aan de eettafel te puzzelen heel de dag. Lijkt me heerlijk!

 4. kungslilja

  Voorlezen: heerlijk! Wij hebben hier nauwelijks toegang tot Nederlandse kinderboeken in de bibliotheek, dus elke keer als we in NL zijn geweest, komen er stapels boeken mee terug. Een dure hobby, maar het is het helemaal waard!

  • Gwen

   Hmm, dat is wel flink balen ja – dat je ze dan altijd moet kopen. Hoewel, ik ben ook geen bieb-mens, stom eigenlijk want vroeger ging mijn moeder elke twee weken met ons langs de bieb en ik vond het superleuk om daar rond te snuffelen. Ideetje voor als Olivia groter is!

   • kungslilja

    Ja, de bieb is erg leuk. Jip vindt het fantastisch. Hij zoekt zelf Zweedse boeken uit, en kan ze met het touchscreen ook nog zelf lenen. Het is echt een uitstapje voor hem!

 5. blogsvanmiranda

  Ik heb mijn kinderen ook altijd elke dag voorgelezen, sowiso voor het slapen gaan, maar merk dat ze nu beiden zelf ook vaak een boek pakken. Ik lees zelf heel erg graag en veel en ben blij om te zien dat mijn dochter van 6 het leren lezen niet als een moeten ziet op school maar dat ze het echt leuk vind. Zo leuk dat ze na het eten zelf altijd een bladzijde voorleest.

  • Gwen

   Ik ben zelf ook gek op lezen, ik maak er alleen te weinig tijd voor. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar! Wat leuk om te merken dat de kids ook snel een boekje pakken zeg, ik hoop dat Olivia dat ook gaat doen als ze groter is 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.