Second opinion

geplaatst in: Persoonlijk, Zwangerschap | 30

Woensdagochtend moest ik langs het ziekenhuis voor een second opinion. Ik heb even getwijfeld of ik dit op mijn blog wilde zetten, maar mijn blog is persoonlijk en dit betrof een onderzoek dat mij de afgelopen weken heel erg bezig gehouden heeft, dus ik wil het graag delen.

Een niche?!

In november bracht ik een bezoekje aan de gynaecoloog, vanwege wat vage pijnklachten in mijn onderbuik die samen leken te hangen met mijn cyclus en een minder regelmatige cyclus dan voor mijn zwangerschap (wat vanwege de borstvoeding die ik nog steeds geef best normaal is, maar gewoon niet goed voelde). Ik wilde een check-up, zo herkende ik mijn lichaam niet. De gynaecoloog zag een zogenaamde niche in mijn baarmoeder, ontstaan door de keizersnede. Er is nog vrij weinig bekend over niches en ook mijn gynaecoloog wist hier weinig van.

Ik kreeg een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis, naar een gynaecoloog die verschillende studies naar niches op zijn naam heeft staan. Een gynaecoloog met een paar weken wachttijd, weken met veel onzekerheid bij Joost en mij. Mijn toekomstbeeld heeft de afgelopen vijf weken op losse schroeven gestaan en ik heb veel tranen gelaten. Was mijn baarmoeder ‘stuk’? Kon ik nog wel zwanger worden? En blijven?

Olivia onverwachts enig kind?

Olivia maakt momenteel grote ontwikkelingen door, ze praat de oren van ons hoofd en loopt bijna. Het baby is er nu echt af. En dat is niet erg, het is de bedoeling dat kindjes groter worden. En elke fase is leuk. Maar nu even niet, vond ik. Ik vond het heel erg moeilijk om te zien hoe ze zo snel groot werd opeens, hoe we de babytijd achter ons laten. Wat als een tweede kindje ons niet gegeven is? Dan maak ik dit nooit meer mee!

Ik weet het: we verkeren in een luxepositie, want we hebben al een gezond kindje, maar toch: mijn zwangerschap heb ik nooit meegemaakt met het idee dat het mijn enige zwangerschap zou zijn. Olivia’s babytijd was geweldig en de babytijd van een tweede kindje zou ook weer geweldig zijn. De kinderwagen kochten we expres in een uniseks kleur, want wat als de tweede jongetje is? De gynaecoloog liet begin november mijn wereld even stilstaan. Wat zeg ik: instorten. Ik had geen zin in de feestdagen, het begin van een nieuw jaar kon me gestolen worden, want: waar waren we aan toe?

Lees ook:  Snottebellen en koekkruimels

Een kleine niche!

Gelukkig had de gynaecoloog waar ik naar doorverwezen ben afgelopen woensdag een gaatje. Op van de zenuwen vertrokken Joost, Olivia en ik dus woensdagochtend richting het ziekenhuis. Mijn niche valt mee! Eigenlijk is hij van minimaal formaat en leek hij bij de controle in november waarschijnlijk groter door mijn naderende eisprong. Dan heb je blijkbaar sowieso vocht in je baarmoeder. Deze gynaecoloog heeft alles voor ons getekend en uitgelegd en op het hart gedrukt dat dit formaat niche geen invloed mag/kan hebben op een nieuwe zwangerschap. Hooguit op de bevalling, omdat er bij weeën meer druk op het litteken in de baarmoeder komt. Maar ja, daarom moet je na een keizersnede sowieso bevallen onder medische indicatie.

Niches als trendnaam

Om dit verhaal niet te lang te maken: mijn baarmoeder is niet ‘stuk’. Een niche is soort ’trendnaam’ voor littekens in de baarmoeder na een keizersnede, die niet meer even recht en strak zijn als ze oorspronkelijk gehecht zijn. Volgens deze gynaecoloog heeft bijna elke vrouw die een keizersnede gehad heeft, een niche. De laatste jaren wordt meer op niches gelet en omdat er ernstige gevallen (waarbij de baarmoeder bijvoorbeeld met de blaas is vergroeid of in de buikholte ‘hangt’) bestaan, wordt bij het gebruik van de naam ‘niche’ vaak onnodige paniek gezaaid. Die ernstige gevallen zijn van invloed op een volgende zwangerschap. En natuurlijk, juist die gevallen vind je op internet. Die gevallen heb ik gegoogled (dom!) na mijn gynaecologenbezoek in november. Die gevallen hebben me bij de pakken neer laten zitten. Onterecht blijkt nu, maar ja: ik ben nu eenmaal iemand die meteen van een worst-case-scenario uit gaat, helaas. Aan de andere kant: het is ook niet niks als je opeens te horen krijgt dat opnieuw zwanger worden moeilijk kan zijn en je baarmoeder misschien eerst operatief hersteld moet worden.

Lees ook:  Stuitbabietje(s)

Overigens zijn mijn pijnklachten minimaal en ondervind ik verder geen ongemak van de niche, een herstellende operatie is dus niet aan de orde. De gevolgen van een niche verschillen per vrouw, net zoals alles in het vrouwelijk lichaam eigenlijk: niet elke reactie op hormonen is hetzelfde, niet elke zwangerschap is hetzelfde en een eerste bevalling zegt niets over een tweede bevalling. Niet dat een tweede bevalling hier al aan de orde is: het onderzoek stond los van een eventueel tweede zwangerschap. Ik voelde me gewoon niet op mijn gemak bij het ‘gedrag’ van mijn lichaam en ben, ondanks de weken van onzekerheid, blij dat ik aan de bel getrokken heb. En dankbaar dat alles in orde is. Heel erg dankbaar.

30 Antwoorden

 1. Sharmayne

  Even schrikken.. Is toch spannend als het lot ineens in andere handen ligt he.. Fijn dat het meevalt. Mijn vriendin moet wel een herstel operatie laten doen door de vele pijnklachten.

  • Gwen

   Ja, vond het echt verscrhikkelijk dat mijn toekomstbeeld opeens niet meer gerealiseerd leek te kunnen worden. Sowieso is een zwangerschap afwachten, maar zo’n abrupt einde had ik nooit bedacht. Maar goed, valt mee dus. Ik heb soms wel pijnscheuten, maar niet continu en niet de hele maand of veel tussentijds bloedverlies oid, dus voor nu (met nog een kinderwens of 2 wensen hihi) laat ik het zo. Herstellen kan na die tijd, of als het erger wordt, altijd nog.

  • Gwen

   Ik had er vooraf ook nooit van gehoord. En via Google word je dus amper wijzer (lees: verdrietiger). Ik hoop dat Google mijn blogje goed oppakt, dat andere meiden dit lezen en niet meteen vh ergste uitgaan, zoals ik deed. Het was echt een onzekere tijd, ben blij dat het achter de rug is zonder nare gevolgen op dit moment.

 2. Tamara

  Ik had er nog niet eerder van gehoord. Gelukkig valt het mee en xijn er specialisten die je gerust kunnen stellen.

 3. Whitney

  Dat was even schrikken idd. Gelukkig is het geen einde verhaal voor meer kids. Gun het jullie heel erg. Liefs!

 4. mamoesjka

  Jeetje wat een schrik! Gelukkig valt alles achteraf mee…
  Ik heb net je blog ontdekt en kom zeker nog eens terug! Je schrijft leuk!

 5. Danielle

  Vandaag te horen gekregen dat ook ik een Niche heb overgehouden aan een keizersnede van 3 jaar geleden. Al 2 jaar word ons wijsgemaakt dat het hier niet aan kon liggen als ik hier iets over vroeg.
  Ik heb indd alleen maar slechte verhalen gelezen maar volgens deze blog is het nog niet voorbij.. Fijn om te weten.. Ik ga dus gewoon even meer informatie vragen aan de fertiliteitsarts zelf. Bedankt en heeeeel veel succes!

  • Gwen

   Nee idd, je moet de hoop niet opgeven! Zoals ik al schreef verschilt het per persoon begreep ik van mijn gyn, maar een niche betekent niet meteen dat je niet meer een goede zwangerschap kunt hebben. Alleen de extreme niches zitten dat in de weg en zelfs dan zijn er hersteloperaties mogelijk. In ieder geval via mijn ziekenhuis in Utrecht Leidsche Rijn (als ze je bij jou niet verder willen helpen is dokter Veersema een aanrader).

  • AN

   Ik heb afgelopen wk een gynaecologische echo gehad omdat ik last heb van abnormaal bloedverlies. Mijn huisarts dacht aan een miskraam, de echo doet vermoeden dat er sprake is van een grote niche. Had de mogelijke impact tijdens de afspraak niet helemaal door maar door even te googelen ben ik een stuk wijzer maar ook verdrietiger geworden. Pf. Na twee dagen denken over of we uberhaupt nog een kindje kunnen krijgen en of mijn zwakke baarmoederwand een tweede zwangedschap vol houdt heb il besloten om in het nu te leven en te genieten van onze dochter. Ik ga komende maanden mijn cyclus goed bijhouden en beschrijven en bij rariteiten trek ik aan de bel en laat ik me doorverwijzen naar de VU. Daar zit een gespecialiseerde arts. Succes iedereen! Liefs

   • Gwen

    Het is idd heel overdonderend: toen ik het hoorde dacht ik ook nog niet zoveel, tot ik ging Googlen. Uiteindelijk viel het bij mij dus mee. Mijn eerste gyn noemde hem ook ‘groot’ of iig goed zichtbaar en bij deze second opinion bleek hij dus iniminie. Ik mail je nog even wat uitgebreider zo trouwens!

 6. Xim

  Hoi, ik ben blij dat het voor jou meevalt maar dat is voor veel vrouwen niet zo. Ik wou dat ik jou gynaecoloog gehad had want bij mij heeft het 3 jaar geduurd (ander ziekenhuis) voor ze de niche vastgesteld hebben. Allerlei onderzoeken wezen niets uit wat bij mij veel stress opleverde. Uiteindelijk heb ik 2 hersteloperaties nodig gehad en kon enkel met behulp van ivf zwanger worden. Het blijft voor mij nog steeds spannend als alles goed blijft gaan. Ik denk dat het goed is dat artsen wat beter kijken naar een niche en sneller doorsturen. Als je veel klachten hebt en zonder aanwijsbare reden niet meer zwanger wordt kun je het beste naar het Vu in Amsterdam gaan. Ze doen veel onderzoek en ze weten nog steeds niet precies waarom de ene vrouw wel last heeft van de niche en de andere niet. Ongeveer 20 procent vrouwen met een niche krijgt serieuze problemen/klachten dus je hebt gelijk dat er in de meeste gevallen niet zoveel aan de hand is.
  Succes

  • Gwen

   Jeetje zeg, heftig! Hier was het zwanger willen worden nog niet ad orde, maar ik had tussentijds bloedverlies dat ik niet herkende van voor mijn zwangerschap. Mijn gyn zei direct een niche, maar liet me verder in het duister tot aan de second opinion in een ander zhuis. Dus toen ging ik Googlen en dat leverde erg veel stress op 😉 De gyn vd second opinion zei direct dat het zo’n kleine niche was, dat het een zwangerschap niet in de weg mocht staan (en dat blijkt idd, aangezien ik weer zwanger ben). En dat eigenlijk alle vrouwen na een ks wel een niche hebben, maar het idd bij zo’n 10% pas ernstig is. Bijv. als de bm ook verzakt ed. Als ik je verhaal goed begrijp ben je momenteel wel weer zwanger, dus ondanks de spanning: probeer ervan te genieten! Heel rot idd dat niet elke gyn het herkent en jullie er zo lang mee hebben rondgelopen.

 7. tjentel

  Hallo Gwen,
  Omdat ik gister te horen heb gekregen dat ik een niche heb en ben doorverwezen naar de VU voor verder onderzoek ben ik aan het googelen geslagen en kwam daardoor jou blog tegen. Heb jij nog tips voor informatie?
  Gr Tjentel

  • Gwen

   Hi! Ik heb geen echte tips eerlijk gezegd. Ik was er zelf (net als jij waarschijnlijk) erg door overdonderd en wilde vooral weten of ik nog meer kindjes kon krijgen (en dat blijkt, aangezien ik weer zwanger ben). Bij mij bleek de grootte heel erg mee te vallen, dus dat is denk ik het belangrijkste dat je wilt weten: hoe ernstig is de niche? En bijvoorbeeld: “Is de baarmoeder ook verzakt of is het echt alleen die holte?” Mijn gyn zei dat een niche zich ook na verloop van tijd weer vervormde/herstelde, dat de vorm niet vast is zeg maar. Probeer jezelf vooraf aan het onderzoek bij de VU niet te druk te maken, pas daar kunnen ze je meer vertellen dan je huidige gyn je heeft kunnen vertellen. Succes!

   • Chantal

    Bedankt voor je reactie.
    Heb je enig idee hoe groot de niche is bij jou? Bij mij is het 1 bij 1 bij 1,5 ongeveer. Ik kan moeilijk vinden wat nou geschaard word onder een grote of een kleine niche..
    Als ik de diverse wetenschappelijke onderzoeken die ik inmiddels heb gelezen moet geloven heeft haast elke vrouw na een ks een niche.. Mijn klachten( oa tussentijdse bloedingen) zijn aanwezig sinds de geboorte van mijn oudste. En ben ik net als bij de eerste snel zwanger geraakt van de 2e.. Maar nu ben ik ondanks meerdere kansen niet zwanger geraakt( zijn niet actief bezig maar als het gebeurt is het welkom). Mijn angst ligt vooral in het risico op baarmoederscheuring wanneer er sprake is van een nieuwe zwangerschap. Hebben ze jou daar iets over gezegd?

    • Gwen

     Ook zoiets geloof ik, niet supergroot en hij leek rond mijn ovulatie groter dan 6 weken erna (en dus vlak voor menstruatie). Rond je ovulatie zit er sowieso meer vocht in je baarmoeder nl. Van scheuring heb ik niets gehoord, niet meer kans dan bij een ‘gewone’ bevalling na een ks zeg maar (tenzij de niche heel groot is en de bm verzakt is, dan doen ze sowieso weer een ks begreep ik – maar dergelijke niches zouden zwagner worden ook in de weg staan). En zoals ik het begrijp kon jij de tweede keer ook zwanger worden, dus moet je je nu ook niet druk maken. Het is zoals 6 gooien met een dobbelsteen zei mijn gyn: de ene keer gooi je 3x zes en dan moet je weer 10 rondes wachten. Ik was van Olivia binnen 6wk zwanger en nu 7 maanden moeten wachten, maar wijt dat zelf niet aan de niche.

 8. kemp

  Hoi! Wat fijn dat je zwanger bent met niche! Ik word binnenkort geopereerd, maar hoop,tot die tijd nog op een wonder…

 9. Chantal

  Ik heb hier eerder een reactie geplaatst omdat ik in mei te horen had gekregen dat ook ik een niche in m’n baarmoeder heb..
  Omdat toen direct gezegd werd dat dat de kans op zwangerschap kon beperken en wellicht een zwangerschap er nooit meer in zou zitten begon mijn zoektocht naar info.
  Het geval wil dat ik vervolgens een maand later spontaan zwanger bleek zonder dat dat de bedoeling was. Waren hier helemaal niet mee bezig en ik was doorverwezen naar de VU.
  Wil maar aangeven dat een niche niet een beperking hoeft te zijn van het uitblijven van een zwangerschap, het kan dus wel 😉
  Ik ben inmiddels 12 weken zwanger en verwacht eind januari/begin februari m’n 3e spruitje 🙂
  Hopelijk geeft dit anderen hoop wanneer een zwangerschap uitblijft en er een niche is geconstateerd..

 10. kemp

  Dat geeft inderdaad wel hoop, fijn. Ik heb inmiddels alle onderzoeken al gehad en zit al een tijd in de molen. De arts zegt wel dat mijn niche eigenlijk wel te groot is. Ik word geopereerd in Zwolle, de arts daar doet dit onderzoek samen met het vu. Misschien is dit nog een optie voor anderen. Voor ons is het veel dichterbij. Ik ben nu aan het wachten op mijn menstruatie…inmiddels dag 30 van de cyclus..maar goed, dat zegt nog niks

  • Tjentel

   Spannend, wie weet een wonder.
   Heb je enig idee wat de afmeting was van de nichd? Bij mij 1 bij 1,5 bij 1,5. Dit bleek achteraf vlak voor m’n eisprong. Maar bij de volgende keer toen ik dus in verwachting bleek, was de niche veel kleiner geworden en niet meer gevuld met vocht waardoor het er ook meteen een stuk minder ernstig uitzag.. Dus het hangt er kennelijk ook vanaf wanneer in de cyclus de echo word uitgevoerd.. Sterkte met de operatie, het herstel en hopelijk met als resultaat nog een mooi wonder!

 11. kemp

  Nee, ik weet niet hoe groot hij precies is, minimaal wel 2 cm in doorsnee. Hij is gemeten tijdens de volledige cyclus en er veranderde weinig. Ook is er een kijkoperatie gedaan, daarop was het heel goed zichtbaar. Maar goed, de arts zegt ook dat het wel eens voorkomt dat iemand toch zwanger wordt, alleen is de kans heel veel kleiner. Bedankt voor je medeleven, we zullen zien hoe het gaat!

 12. Esther

  Hoi Gwen,
  Al googelend kwam ik je blog tegen. Ik had ook een niche na mijn eerste keizersnede maar wij wisten het niet. Bij de tweede keizersnede (na tevergeefs weeen en persen) bleek dat er alleen nog maar een vliesje zat op de plek van het keizersnede litteken. Het is een wonder dat mijn baarmoeder niet is gescheurd tijdens de weeen! Nu is de niche zo groot dat zwanger absoluut een nog go is. We hadden afscheid genomen van nog eens zwanger worden en na het verdriet daarvan hadden we er ook vrede mee. Bovendien zijn we gezegend met twee prachtige kinderen! Maar aangezien ik klachten heb van de niche ben ik een half jaar geleden doorverwezen naar een gynaecoloog in Isala. Hij gaf me eigenlijk twee opties: herstellen van de niche via een operatie of mijn baarmoeder verwijderen. Wij gaan voor herstel. Een niche kan echt een serieus probleem zijn maar gelukkig is er steeds meer over bekend! Aarzel niet om je te laten doorverwijzen naar een gespecialiseerd gynaecoloog. Voor zover ik weet zitten die in de VU in Amsterdam en in Isala in Zwolle en ze voeren succesvolle operaties uit.

 13. Corine

  Hai Gwen,
  Voor mij was een niche wel het probleem dat ik niet meer zwanger werd. 4 jaar IVF en IUI’s voorafgaande aan de diagnose. Leeftijd zou het probleem zijn waarom ik niet meer zwanger werd. Ik zelf wist zeker dat er iets niet goed zat in mijn lichaam. Na de geboorte van mijn dochter had ik rare klachten die te maken hadden met mijn cyclus. Helaas was er geen enkele arts/gynaecoloog die naar mij luisterde. Nadat ik uitbehandeld was voor mijn fertiliteitsprobleem hier in Nederland ben ik een jaar later naar het ziekenhuis gegaan en heb gezegd dat ik niet meer weg zou gaan voordat men mij helemaal onderzoekt waar mijn pijnklachten vandaan komen. Door de MRI kwam men er achter dat ik een matig tot groot niche had. Dit is in Amsterdam hersteld. Ik was heel druk met de verwerking van het accepteren van het niet uitkomen van mijn 2e kinderwens en toen………………werd ik spontaan zwanger, dit 3 maanden na de hersteloperatie. Voor ons was dit echt een wonder. Luister naar je gevoel, ga niet zo maar uit van wat de specialisten zeggen…….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.