Dure boodschappen

geplaatst in: Day Zero Project, Huishouden | 12

Ik vind het jaloersmakend: de blogs die ik lees over boodschappenchallenges en mensen die voor nog geen 50 euro per week boodschappen halen voor met z’n tweetjes of drietjes. Joost en mij lukt dat al jaren niet. En dat is niet erg, want hoewel we geen merkenvoorkeur hebben en de Lidl elke week in de basis voorziet en AH alleen aangedaan wordt voor producten die de Lidl niet heeft (zoals rijstmelk en havermout), hebben gewoon een ‘dure’ smaak.

Onbewerkt en biologisch

Onze voorkeur ligt bij biologische groenten en fruit, maar dat is niet te betalen hebben we ontdekt, dus meestal maken we een mix tussen gewoon en biologisch. Ik noemde het al eens eerder: per week eten wij minimaal 3 trossen bananen. Dat kost al bijna 10 euro. Oké, een beetje overdreven, maar bananen zijn echt duur. Groenten en fruit is sowieso duur. Brood eten wij weinig, dus qua lunch komt het bijna altijd neer op iets met groenten en/of eieren. Wederom: biologische eieren, want een kip die scharreleieren legt heeft eigenlijk helemaal geen scharrelruimte en ook ‘vrije-uitloop-kippen’ zijn de helft van de dag scharrelkippen. Nu moet iedereen zelf weten wat hij eet of niet eet, ook qua eieren, maar ik vind het zielig en eet daarom alleen biologische eieren. En die zijn twee keer zo duur dan scharreleieren. Zucht.

Tel daar onze granen en meelcollectie, het onbewerkte, suikervrije, broodbeleg van de natuurwinkel, niet koken uit pakjes en zakjes en volkoren brood van de bakker bij op en het plaatje is compleet. Wekelijkse boodschappen voor 50 euro is niet haalbaar.

Lees ook:  DZP: weer decolleté

DZP: boodschappenbudget

In mijn lijst met te behalen doelen voor mijn Day Zero Project, heb ik een kopje financieel opgenomen. Dit heeft betrekking op ons boodschappenbudget en het sparen van de restanten voor Olivia. No worries: Olivia’s spaarrekening wordt maandelijks gespekt, maar het leek mij een leuk extraatje als we het restant van het maandelijkse boodschappengeld op haar rekening zouden storten.

Manlief en ik zijn weer begonnen met een huishoudboekje en houden alle uitgaven netjes bij. Dat scheelt een beetje in de financiën onder aan de streep en geeft vooral veel inzicht in onze uitgaven. Ik houd ervan, inzicht en overzicht. Doel #70. Het huishoudboekje bijhouden is behaald. We houden het nu al zo’n 4 maanden trouw bij en blijven dit voorlopig doen.

Mission failed

De overige doelen zijn helaas niet te realiseren. Ik weet dat wij in een luxepositie verkeren omdat het boodschappenbudget (ver) boven de 50 euro kan liggen en we onszelf onze dure smaak kunnen veroorloven. Dat er mensen zijn die deze luxe niet hebben en genoodzaakt zijn rond te komen met 50 euro, of zelfs minder. Doel #71. Zes maanden lang geld overhouden op de boodschappenrekening, #72. Deze ‘maandresten’ van het boodschappengeld op Olivia’s spaarrekening storten en doel #73. Een maand lang voor slechts 350 euro boodschappen doen schrap ik. We hebben ons best gedaan en zijn bewust bezig met onze uitgaven, maar deze doelstelling was iets te ambitieus. Joost heeft me trouwens gewaarschuwd toen ik de doelen formuleerde, want vooral die 350 euro zou nooit haalbaar zijn. He was right.

Lees ook:  DZP: receptenmap

Nog even dit: Joost en ik storten iedere maand een vast bedrag op onze boodschappenrekening. Hiervan halen we ons eten, schoonheidsproducten, luiers voor Olivia, waxinelichtjes en dergelijken en kado’s als we een verjaardag hebben. Het gaat dus verder dan alleen eten als ik het heb over ‘boodschappen’.

12 Responses

 1. marijana

  Ik ben wel eens benieuwd wat jullie zoal lunchen. Ik probeer ook brood te minderen/vermijden omdat ik daar zo’n opgeploft gevoel van krijg. Ik eet idd eieren of laatst heerlijke omelet met verse spinazie en champignons, of een salade met komk tomaat etc. Crackertje af en toe of speltbrood sinds kort (deze laatste dit wknd belegd met: humus plakje kipfilet huttenkase en tomaatschijfjes, heerlijk!!)
  Maar idd boodschappen zijn duur! Wij redden t ook niet met 50 euro in de week. Ik vind het wel altijd een uitdaging en leuk om de aanbiedingen te scoren (AH jumbo C1000)

  • Gwen

   Speltbrood vind ik ook echt heerlijk, maar dan wil ik de zuurdesem variant, duur 🙁 Idd ook brood zo veel mogelijk vermijden om de reden die jij noemt. Qua lunch hebben we deze week bijvoorbeeld rauwkost (witte kool, wortel, paprika, appel, bleekselderij en komkommer uit de keukemachine) met een dressing van yoghurt en mosterd en peper op een dun omelet (van 1,5 ei met was bieslook). Of gebakken champignons en tomaat met paprika, maar dan moet je best een berg bakken om voldoende te hebben voor lunch. Een tijdje terug maakten we vaak salade met zilvervliesrijst of volkorenpasta en dan wat groenten en rucola, maar ik vind de pasta een beetje weeig worden als het moet ‘wachten’ tot de volgende dag op kantoor. En rijst vind ik droog worden. Couscous daarintegen is dan wel weer lekker! Met wat groenten en komijn qua kruiden.

 2. Misseagles

  Wij redden het ook zeker niet altijd hoor die 50 euro in de week. Meestal zitten we op 250 in de maand. Maar zonder luiers want die komen nog en dit gaat echt over boodschappen bij de supermarkt.. Dus geen cadeaus en dergelijke. Moet wel zeggen dat als we zuinig aan willen doen we t wel voor minder kunnen, dan kopen we echt alleen van het lijstje, maar soms hebben we er geen zin in en kopen we ook dingen die niet op het lijstje staan.. dus “lekkere” dingen…

  • Gwen

   Dat is het he, die lekkere dingen of opeens zin hebben in iets anders te eten dan je eigenlijk in huis hebt. Althans, dat zijn de dingen die er bij ons vaak inhakken.

 3. Jenny

  Inclusief, kattenvoer en verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en wasmiddel enzo komen wij ook per maand hoger uit dan 250 euro. Ik denk dat wij het met 300 redden. Biologisch is nu eenmaal duurder dus logisch dat jullie het niet redden. Maar als je het kan missen, gewoon blijven doen zou ik zeggen. En hopelijk wordt biologisch nog eens betaalbaarder.

 4. blogsvanmiranda

  Er is een periode geweest dat ik van 60 euro in de week, alles moest doen, kleding, boodschappen, zwemles en noem maar op. Inmiddels gaat het financieel beter, maar nog let ik erg op. De ene week zijn we 45 euro kwijt voor boodschappen, de andere week 75. Dit ligt geheel aan de voorraad die er nog is, ik reken wasmiddel, verzorgingsproducten etc er ook bij namelijk.

   • blogsvanmiranda

    Ik was toen alleen met mijn kindjes, maar goed met zijn 3en is het nog pittig. Ik zeg niet dat het altijd gelukt is want ik eet nu veel gezonder omdat het al afwisselender kan.

 5. HealthyMommy

  Herkenbaar! Toch wil het ons wel vaak lukken om voor een euro of 40 boodschappen te doen. Dan moet ik eerlijk toegeven dat wij voornamelijk op fruit en groenten leven. Althans, voor vriendlief maak ik een aantal keer per week rijst of pasta voor zijn avonddiensten maar mij niet gezien hoor. Fruit, groenten en zo nu en dan vis en vlees! Scheelt vast een hoop centjes. Oh enne, dat van “even” iets halen want we hebben tóch niet zo’n zin in dat gerecht dat ken ik maar al te goed. Als je het einde van de maand dan even gaat internetbankieren dan is dat nog schrikwekkend ook… Die bedragen die je even snel aan iets lekkers uitgeeft! Toch meer discipline krijgen, al is dit ook gewoon “lekker leven”.

 6. Whitney

  Ik ga ook eens beginnen met het bijhouden van wat wij uitgeven aan boodschappen, heb er totaal geen overzicht van. Doe een keer per maand grote boodschappen en de rest van de tijd haal ik de dingen die kunnen bederven zoals brood, fruit, beleg e.d. dus wat ik uitgeef i dunnow. Wel haal ik luiers, billendoekjes e.d. als er een aanbieding is, scheelt toch weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.