Vervelen?!

geplaatst in: Huishouden, Werkende moeder | 13

Ik kan het me heel goed voorstellen, want ik dacht er een paar jaar geleden precies zo over. Hoewel, ik ben altijd al een huismus geweest en vind computeren of televisie kijken niet per definitie een invulling om vervelen te voorkomen. Sterker nog: dat vind ik niet. Maar dat terzijde, wat ik bedoel is: “Parttime werken en de rest van de week voornamelijk thuis zijn met je kindje. Verveel je je dan niet?” Uhm, nee, ik verveel me niet. Nooit. Daar heb ik namelijk geen tijd voor.

Huishouden saai?

Op de vraag wat ik dan heel de dag doe, vertel ik in geuren en kleuren dat ik uitgebreid ontbijt en lunch met Olivia, dingen in het huishouden doe zoals de was, schoonmaken, stofzuigen en de toiletten, het avondeten maak, met Olivia speel en meestal als zij slaapt even aan mijn blog werk en/of een televisieserie kijk. Tot slot voeg ik er lachend aan toe dat we elke dag even gaan fietsen of wandelen, soms wat boodschapjes halen of een rondje door het tuincentrum lopen en dat ik meestal wel één keer per week met een (parttime werkende) vriendin afspreek.

Dat in geuren en kleuren vertellen, dat doe ik echt. Ik weet heus wel dat het ontzettend saai klinkt, maar ik geniet er echt van. Buiten dat ben ik natuurlijk niet alle dagen thuis en heb twee normale werkdagen op kantoor. Met een wekker die om 6 uur gaat en een gehaast avondritueel. Maar, maken die twee dagen echt een verschil? Ik denk het niet. Ik voel me sowieso meer een thuismoeder, dan een werkende moeder. En het huishouden, saai? Nee, dat niet. Leuk dan? Mwah, soms. Uiteindelijk moet het gewoon gebeuren, het is net als de minder leuke klusjes op je werk: die moeten af, punt uit.

Lees ook:  Dingen ik die nooit ga zeggen

De hele dag ‘binnen’

Tot slot: het binnen zitten, de muren op je af zien komen. Dat heb ik dus niet. Echt niet. Ik kan me niet herinneren dat ik hier ooit last van gehad heb, ook niet toen ik nog studeerde en op kamers woonde: een middagje thuis vond ik heerlijk en ik hoefde nooit perse iets te ondernemen van mezelf. Nu dus ook niet, maar we vinden het belangrijk dat Olivia een ‘frisse neus’ haalt en het tweede deel van de ochtend tot aan de lunch is vaak een ‘moeilijk uurtje’. Lekker een dik uur wandelen of een rondje fietsen is dus een welkome afwisseling. Het gebeurt trouwens ook wel eens dat ik ’s ochtends ga wandelen en ’s middags ook nog ga fietsen, als Olivia erg hangerig is.

Zoals ik in het begin al zei, heb ik voor vervelen geen tijd. Ik ben elke middag weer blij als Olivia een uurtje op bed ligt. Even een uurtje voor mezelf, een uurtje geen geluid of geknuffel. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het fijn, dat geluid en geknuffel. Maar vergis je niet: thuis zijn met je kind is ook hard werken. En ja, dat geloofde ik ook voor ik het zelf ervoer, maar zoals je wellicht aan mijn plog eerder deze week gezien hebt: het is echt zo. Hard, maar negen van de tien keer ontzettend leuk, werken. Het moederschap.

13 Antwoorden

 1. Linda

  Helemaal met je eens, het thuismoederen is een druk bestaan. Valt me op dat iedereen er maar van uitgaat dat je altijd thuis bent maar we hebben niet voor niets ook een kalender hangen. Ik probeer juist extra veel te ondernemen en krijg soms zelfs een opmerking of dat niet zielig is voor de baby dat hij altijd maar mee moet. Ben stiekem wel een beetje blij als ze na de zomer naar de peuterspeelzaal gaat. Weer een beetje rust.

 2. saskia

  Leuk geschreven, en helemaal waar! Mensen denken vaak dat als je de hele dag thuis bent je niets te doen hebt. Maar indd het huishouden en zorgen voor een kindje is ook werken! Wel heel erg leuk natuurlijk maar het is niet alsof mama’s die thuis zijn de hele dag met de armen over elkaar zitten. Senna en ik gaan er ook elke dag even uit, net zoals jullie, boodschapjes doen of een stukje fietsen.

  • Gwen

   Nou he, mensen vergeten echt hoe zulke dagen zijn. Zelfs manlief snapt het niet altijd even goed 😉

 3. Suavemente

  Inderdaad huishouden kun je je dag al aardig mee vullen en met een kindje des te meer. Maar ik vind t eigenlijk slecht dat we in deze maatschappij ons zouden moeten verontschuldigen voor ‘niks’ doen… Wat als je de hele dag niks bijzonders wil doen, nou en?

 4. blogsvanmiranda

  Ik vind er echt herkenning in, mensen vragen ook vaak aan mij verveel je je niet? Ik zit thuis omdat ik chronisch ziek ben. De combinatie werken, huishouden en kinderen is niet haalbaar voor mij. Voor ons zouden we financieel er ook niet op vooruit gaan als ik wel werk en mijn kindjes naar de opvang moeten, dus wat dat betreft scheelt het ook. Maar ik verveel me eigenlijk heel weinig, ik heb altijd wel iets te doen en als het niet lukt rust ik ook veel. Dit moet gewoon… en soms baal ik daar wel van omdat ik zoveel meer zou willen doen.

  • Gwen

   Wij hebben ontdekt met de aangifte zojuist dat het echt loont om minder te werken, dus ik kan me heel goed voorstellen wat jij zegt: dat jullie er niet eens op vooruit gaan als jij zou werken. En jij zelf waarschijnlijk achteruit, omdat het gewoon te zwaar is met je ziekte. Lijkt me erg naar om verplicht dingen te moeten laten soms, maar ik vind dat jij er onwijs goed mee om gaat en heel positief in het leven staat!

 5. Misseagles

  Ik herken het vervelen wel..
  Maar dat komt omdat ik echt al maanden thuis zit en dan nu in het ziekenhuis dat ik niets mocht.
  Geen wandelingen, geen huishouden, helemaal niks noppes nada.
  Tsjah dan is je wereldje klein kan ik je zeggen.

  Maar als thuisblijfmama of als parttimer.. nee dat zal nooit vervelen zijn denk ik zo hoor!

  • Gwen

   Kan ik me heel goed voorstellen. Ik heb zelf de laatste weken vd zwangerschap heel rustig aan moeten doen vanwege mijn bekken en kan heel goed thuis zijn. Ik heb me dus niet verveeld, maar wel geirriteerd. Vooral aan dat ik niks kon doen ik huis enzo. Of dat door het winkelcentrum lopen (waar ik gewoon met de auto naartoe ging) als te pijnlijk was.

 6. Healthy Mommy

  Vervelen doe ik me ook nooit, ongeacht hoeveel ik wel of niet thuis ben. Al heb ik niet hetzelfde als jij van een dag thuis kunnen zitten. Nee, ik moet er minimaal 2 á 3 keer wel even uit. Met Bink, mezelf of voor boodschappen. Als ik er maar uit ben.

 7. Dennis

  Ik heb daar gelukkig ook nooit last van. Kan ook dagen binnen zitten. Maar het is dan toch vaak wel lekker als je even de deur uit moet voor boodschappen en een frisse neus krijgt.

 8. Whitney

  Wat je zegt, ik dacht dat de muren op me af kwamen maar was meer irritatie. Nu dat Elvy meer wakker is en meer ritme krijgt gaat het stukken beter. Lekker samen er op uit, afentoe ook een dagje gewoon lekker thuis om op te laden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.