Een baby is makkelijker

geplaatst in: Gezinsleven | 18

Manlief en ik zijn het er roerend over eens: een baby is zoveel makkelijker dan een dreumes. En met baby bedoel ik voor het gemak tot een maand of 7, 8, toen in Olivia’s geval het tijgeren begon. Waarvan de eerste 4, 5 maanden trouwens helemaal een koekkie waren. Echt waar, bij ons wel.

Natuurlijk, het is een beetje zoeken in het begin. Wanneer je net een soort dagritme hebt, verandert je baby het ritme weer en het krampjesuurtje de eerste maanden, dat altijd langer dan een uur duurt, is vermoeiend. Maar lang niet zo vermoeiend als een dreumes kan zijn. Om nog maar te zwijgen over het gemak om de deur uit te gaan met een kleine baby.

Joost en ik hebben een opsomming gemaakt van dingen die wij makkelijker vonden toen Olivia nog een baby was, lees je mee?

 • ’s avonds na het eten boodschappen doen, zolang ze maar net gedronken had sliep ze gewoon in de maxicosi;
 • nog even snel voor het eten boodschappen doen was ook geen probleem trouwens, en daarna met boodschappen en al een eettentje induiken ook niet, Olivia sliep (mits ‘afgetankt’, wat ook gewoon in dat eettentje kon indien nodig) wel;
 • je huis opgeruimd houden (toen dochterlief meer op het speelkleed lag dan in de box, bleven de drie speeltjes gewoon netjes bij haar op het kleed liggen);
 • snel de deur uit lopen voor een wandeling of boodschap (inmiddels wil Olivia zelf haar jas en schoenen aan doen en ben je dus een stuk langer bezig, om over het zelf aan de hand lopen naar de schuur om de fiets te pakken nog maar te zwijngen);
 • eten op de bank (we hebben het heus wel een keer gedaan hoor, de kinderstoel bij de bank geschoven, maar dat voelde toch verkeerd en opvoedkundig onverantwoord);
 • sowieso eten op het moment dat je zelf wilt, een dreumes heeft nu eenmaal op bepaalde tijdstippen honger of moet lunchen voor het slapen;
 • ’s avonds na het eten uitbuiken (dochterlief lag op onze buik, in de box of al lekker in bed, badderen kon ergens tussendoor de op dag en hoefde niet perse aan het einde van de dag – nu wel, want direct na het badderen heeft ze zich zo weer vies gemaakt);
 • uitslapen, want Olivia sliep na de eerste voeding, en soms zelfs ook de tweede voeding, gewoon verder tussen ons in;
 • dochterlief in slaap krijgen in het campingbedje (hoewel we dit vanaf het begin gedaan hebben, vind ze vreemde ruimtes nu een stuk minder tof dan toen ze nog wat kleiner was);
 • bedenken wat we gaan eten de hele week, Olivia ‘moet’ immers mee kunnen eten, omdat we dat belangrijk vinden (nasi kan niet te pittig zijn, pasta eet ze sowieso amper, maar een te natte pasta is zooitechnisch geen goed plan);
 • lang met de auto of het openbaar vervoer reizen (Olivia sliep gewoon in plaats van dat ze geëntertaind moet worden en het na een tijdje zat is en gaat jengelen of krijsen);
 • televisiekijken tijdens het eten (dat vinden wij nu eenmaal niet bij een goede opvoeding horen, maar toen dochterlief klein was had ze dit toch niet door);
 • je hoeft dingen niet uit te leggen, je doet het gewoon (bij wijze van spreken dan);
 • het huishouden kon veel gemakkelijker tussendoor, om een voorbeeld te noemen konden we snel stofzuigen als Olivia sliep en schrikt ze hier inmiddels wakker van of kun je de vaatwasser niet uitruimen zonder een helpende hand;
 • na het ‘eten’ van een baby is het alleen een kwestie van een boertje laten, in plaats van natte doekjes en het veger en blik tevoorschijn halen;
 • je kunt ‘even snel’ een winkel in lopen met een baby op je arm, zonder dat deze zelf van alles uit de schappen wil pakken;
 • sowieso is een baby veel gemakkelijker te tillen dan een dreumes en zou ik graag nog met de maxicosi en het onderstel van de wandelwagen op pad willen kunnen (toegegeven, het ontbreken van een auto staat deze actie ook in de weg);
 • een huilende baby-Olivia is goed te troosten omdat het vaak krampjes, een boertje of lichaamscontact betrof, een dreumes-Olivia huilt omdat ze haar zin niet krijgt of dingen niet snel genoeg gaan: dit gekrijs is niet te troosten.
Lees ook:  Timelapse-achtig filmpje eerste jaar

Als we er langer over nadenken schieten ons ongetwijfeld nog meer dingen te binnen en ik ben me ervan bewust dat Olivia een heel makkelijke baby was. Daarnaast ‘liep’ alles ook gewoon meteen gemakkelijk bij ons in huis en hebben we amper moeten wennen aan het ouderschap. Een echte roze wolk. En nog steeds, alleen vraagt een dreumes en straks peuter opvallend meer aanpassingsvermogen. Vinden wij.

18 Antwoorden

 1. healthymommy2014

  Kijk.. Top om eens zoveel voordelen te zien. Wanneer mensen zien dat je zwanger bent komen er automatisch allerlei horror verhalen uit over dat het saai is, manlief kan er niks mee, gebroken nachten en teveel hormonen etc. Thanks voor dit rijtje 😉 Ik roep al tijden dat we prima ’s avonds nog even de deur uit kunnen na een voeding, maar dat scheen vreemd te zijn en veeel te optimistisch. Niet dus! Top!

  • Gwen

   Hahaha, nou dit rijtje geldt dus voor het eerste half jaar he, daarna is ’s avonds de deur uit iets ingewikkelder als je het mij vraagt. Maar het kan absoluut nog!

 2. Esra Yalçın Demirci

  Haha en ik maar dolgraag willen dat Mira gauw een dreumes is omdat ik juist deze tijd als moeilijk ervaar. Maar ja dat is dan ook wel een apart geval en verhaal.

 3. Sharmayne

  Ik denk dat het heel persoonlijk is.. Ik was blij dat J zelfstandig werd en ging kruipen. En daarna lopen en nu zichzelf goed kan redden. Het was geen makkelijke baby en nu ook geen makkelijke peuter maar wel onwijs leuk.

  • Gwen

   Het is ook echt heel persoonlijk, wij hebben een makkie met Olivia om het zo maar te zeggen. Nu ook nog. Maar ik vind het over het algemeen meer aanpassen nu ze groter is.

 4. Linda

  Het is inderdaad erg persoonlijk, zelf vond ik een baby met darmkrampjes makkelijker dan een dreumes met een eigen mening. Er wordt op een andere manier meer van he gevraagd. Ze zeggen toch niet voor niets kleine kinderen, kleine zorgen?

 5. Misseagles

  Nou op dit moment kan ik het me helemaal niet voorstellen maar goed mijn kraamweek is ook niet de meest leuke.. de roze wolk moet ik nog vinden!

  • Gwen

   🙁 Vind ik niet leuk om te horen, ik gun iedereen zo’n grote roze wolk! Maar weet je lieverd: je klimt er vast snel op!!!

 6. Saskia

  Ik kan mij helemaal in je artikel vinden, een baby is indd zo veel makkelijker! Maar aan de andere kant zijn er ook veel dingen veel leuker als ze ouder worden 🙂

  • Gwen

   Hehe, iemand die mijn mening deelt hihi. Zoveel mensen denken er anders over. Deze fase heeft ook absoluut weer leuke dingen, maar makkelijker? Nee 😉

 7. sillie

  wel leuk om jullie ervaringen zo eens te lezen,voor een deel zeker herkenbaar, ik vond zelf bv dat boodschappen doen helemaal niet zo gemakkelijk met een babytje (die nog niet (goed) kon zitten bv) dat gezeul met een maxicosie vond ik echt horror voor mijn rug en deed ik dus nooit. Daarbij, de meeste winkelwagentjes, daar vond ik de maxicosie bv niet echt goed oppassen( in het zitje) en in het karretje zelf zetten, dan pasten er bijna geen boodschappen meer bij (zeker met een groter gezin niet).

 8. Mcdid

  Haha ik ben het hier ZO niet mee eens. Geef mij maar liever honderd dreumes kindjes dan 1 baby. Ik heb niks met baby’s. En wij hadden twee huilerds. En alle maanden gefrustreerd omdat ze nog niets konden. En al dat gesleep met al die troep. En die nachtvoedingen. Pffff. Nee. Ik ruil ze echt niet meer terug voor een baby. Hell no! Honderd keer makkelijker en leuker als ze groter worden!

  • Gwen

   Haha, ja ik las je blogje net ook 😉 Hier dus echt een babyfan, hoewel ik het nu ook superleuk vind hoor. Maar ja, Olivia was een makkelijke baby, dus ik heb makkelijk praten 🙂 En nachtvoedingen … tja, hier slaapt ze nog maar 3 van de 7 nachten door, dus dat krijg ik ook bij een dreumes nog kado 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.