De box, hoelang?

geplaatst in: Huishouden, Opvoeding | 12
Gepubliceerd op MommyOnline op 27 maart 2014

Het is vaak een grote sta-in-de-weg, de box. Iedereen, in ieder geval die ik ken, schaft er één aan. Het hoort er nu eenmaal bij, of ‘ie nou in de weg staat of niet. Vrijwel vanaf de geboorte leg je je kindje er zo nu en dan in. Regelmatig zelfs, als ik voor onszelf spreek. Dochterliefs eerste boxervaring dateert van toen ze 10 dagen oud was. Een mijlpaal.

Slapen en spelen

Heel in het begin vond Olivia de box prima. Ze lag, keek naar haar mobiel en later rammelde ze wat met rammelaars. Ze zag ons of hoorde ons en viel vaak in slaap. Sterker nog: haar dagelijkse dutjes deed ze de eerste 2 maanden altijd in de box. Ik had een keizersnede gehad, dus liep nog zo min mogelijk de trap op en neer. De box was de ideale uitkomst.

Later, toen dochterlief iets groter werd, vond ze de box niet zo leuk meer. Manlief en ik hebben haar ‘boxtraining’ gegeven. Dat klinkt raar (en misschien is het dat ook), maar het werkte wel. Tijdens het eten koken bijvoorbeeld ‘moest’ ze in de box, ook al leverde dat even een brulsessie op. Na een dikke week oefenen was de box weer een fijne plek.

Een plek om te spelen, een plek met weinig prikkels als de vermoeidheid parten speelt en een plek waar ik dochterlief met een goed gevoel in kan achterlaten als ik de bovenverdieping stofzuig of de badkamer schoonmaak. Ook bij het husselen van aardappels in de oven, die veel aantrekkingskracht hebben, is de box een veilige optie.

Lees ook:  DZP: Olivia leren lopen

Een kale muur

Inmiddels is dochterlief alweer ruim 17 maanden oud. En de box? Die gebruiken we nog. Bijna dagelijks. Ja, hij is groot. En ja, het was even wennen toen hij er net stond, maar inmiddels is hij niet meer weg te denken in ons interieur. Letterlijk, want wat moet er dan tegen die ‘loze’ muur staan? Hem kaal houden is ook zo kaal.

Er komt een kinderkeukentje als Olivia straks twee wordt. Dat keukentje kan mooi tegen die ‘loze’ muur, maar ja: waar moet de box dan staan als nummer 2 zich aandient? Het keukentje komt dus ergens anders, we vinden wel een plekje. En die box? Die blijft staan, wie weet wel tot nummer 2 zich aandient, want de box bevalt ons alle drie nog steeds prima.

12 Antwoorden

  • Gwen

   Hihi, grappig dat je dit eruit haalt 😉 Nee, dat niet, mr wat niet is kan nog komen en als we hem nu weghalen en bijv over paar maanden weer terug moeten zetten, vind ik die kut zo kaal hihi. Dus hij blijft nog ff staan, staat niet in de weg 😉

 1. Linda

  Gewoon lekker laten staan hoor. Toen ze er overdag niet meer in ging / wou vond ik het heerlijk om voor het avondeten op te ruimen. Kon ze daarna nog een klein uurtje in de box spelen en dan naar bed. Zodat als ze op bed lag het me-time was, en ik niet nog hoefde op te ruimen 😉 En die Ikea keukentjes, fantastisch. Zag laatst op de blog van mamoesjka hoe ze hem gepimpt had. Vind dat zo gaaf. Maar durf er zelf nog niet aan. Heb wat dat betreft twee linker handen.

  • Gwen

   Ohh dat klinkt ook fijn! Moeten wij ook eens doen na het eten 🙂 K zou ook graag een keukentje willen pimpen, mr idd… Hoe?!

 2. Maris

  Hier was ie bij allebei, na bijna niet gebruikt te hebben, na 7 maanden de deur uit. Ik snap echt niet wat mensen doen met zo’n box. Als baby wilden ze er hier niet in. Toen ze konden draaien lagen ze steeds verkeerd om en met 6 maanden begonnen ze hier te kruipen en toen wilde ze er helemaal niet meer in. Als ik weer een kind zou krijgen zou ik geen eens meer een box aanschaffen.

  • Gwen

   Ja, het is echt heel persoonlijk. Olivia vond een tijdje op haar rug ook niks meer, mr toen op haar buik weer wel. Vanaf het tijgeren en kruipen speelt ze zittend in de box, met blokjes of Duplo, heel schattig 🙂

 3. Mama van Jenthe (Kelly)

  Het lijkt mij zo vreemd als die box opeens weg zou zijn. Ik zou het echt gaan missen denk ik. Hier een baby die al 2/3 maanden de box helemaal niets vind. Huilen, krijsen ze zat er toen bijna nooit meer in. Maar sinds ze een maandje geleden kon omrollen van buik naar rug is dat veranderd en speelt ze heerlijk in de box.

  • Gwen

   Hier ook zo’n fase gehad, meerdere keren. Op de buik was het leuk en daarna zittend met een voedingskussen erachter en vervolgens gaan staan en nu dus vaak dagelijks nog, zittend met Duplo ofzo.

 4. Mama's Jungle

  Echt een sta-in-de-weg, maar heel erg ideaal. Hij wordt hier met 11 maanden alleen niet veel meer gebruikt. Hij staat er nog wel. In de weg.

  • Gwen

   Haha, Tja dan wordt het tijd hem eruit te halen 😉 Hier dus nog bijna dagelijks in gebruik.

 5. Debbie

  Zolang je hem gebruikt lekker laten staan… Ik denk dat als hij na een hele tijd echt niet meer gebruikt wordt toch wel wordt opgeruimd, zoveel plek in huis hebben we niet. Maar eerst moet die kleine nog geboren worden, dus vind het veelte leuk dat hij er staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.