“Lust ik niet”

geplaatst in: Persoonlijk | 7

“Nee, lust ik niet!” Een veel gehoorde zin aan een tafel met kinderen. Gok ik. Vandaag geen blogje hierover, maar over mezelf, over wat ik niet lust.

Aardappels door de vla

Gekookte aardappels, met stip het vieste dat er bestaat. Gebakken aardappels, puree en aardappels uit de oven? Heerlijk! Maar gekookt, zo los uit de pan en dat je dat opschept en er al dan niet een laag jus over heen gooit. Gadverdamme. Geprakt met bloemkool of snijboontjes en heel veel dikke zoute jus van poeder uit zo’n potje, zo at ik het. Anders niet.

Maar ja, ik moest het eten van mijn ouders. Elke dag dat er aardappels op tafel stonden weer. Twee helften, dus één aardappel. Ik bedacht van alles, van prakken en het over mijn bord verspreiden tot verstoppen onder mijn lepel en ‘per ongeluk’ over de rand van mijn bord kiepen aan toe. Op een gegeven moment was mijn vader het zo zat, dat hij mijn aardappel verkruimelde en hem door mijn toetje van vanille vla roerde. Met lange tanden at ik het op. Ik proefde gelukkig vooral vla. Met stukjes. Gelukkig voor Olivia eten wij dus nooit gekookte aardappels.

Gehakt en vis, bah!

Hoewel ik inmiddels al ruim 5 jaar vegetariër ben en dus geen vis en vlees eet, is het beiden nooit mijn favoriet geweest. Sterker nog: ik lust bijna geen vis. Behalve van vissticks, kibbeling of tonijn uit blik (en dan verwerkt in een salade, op een pizza of met een beetje mayonaise op brood) werd ik blij. Die tonijn mis ik stiekem nog wel soms, maar eraan toegeven en het af en toe eten? Nee, dat niet. Voor gehakt geldt dat ik het nooit lekker heb gevonden. De buitenste donkere korst, die at ik nog wel vroeger, maar meer ook niet. Het gaat zo tussen je tanden zitten, verschrikkelijk!

Lees ook:  Dankbaar voor moederschap

En verder, lust ik (bijna) alles

Spruitjes, witlof, rabarber, rijst, pasta, linzen en noem maar op. Ik lust eigenlijk verder bijna alles. Behalve blauwe kaas (sowieso ben ik geen kaasmens) en eigeel. Maar een omelet met doorgeprikte dooier vind ik dan wel weer prima. Er was trouwens een tijd dat ik kokhalsde van bananen, maar nu smul ik ze dagelijks. Oh, en puree van zoete aardappel: ik vind het veel te zoet, niks voor mij. Maar als het moet lust ik het wel en dat kan ik van gekookte aardappels, gehakt en praktisch alle vis niet zeggen.

7 Antwoorden

  1. Gekookte aardappels! Eindelijk iemand die dat ook niet lust! Tot nu toe werd ik altijd raar aangekeken als ik zeg dat ik gruwel van gekookte aardappels. Bij mij hetzelfde ik MOEST op zijn minst een aardappel eten. Op een gegeven moment gelukkig nog maar een halve daar deed ik een lading jus over zodat ik dat meer proefde dan de aardappel. Maarja die textuur is ook verschrikkelijk. Probeer eens gestoomd dat vind ik wel enorm lekker om een of andere reden

  2. Haha! Grappig, precies 2 dingen die ik ook niet zo lekker vind.

    Gekookte aardappelen, het is dat mijn man dat lekker vindt ander aten we het helemaal nooit. Nu zo min mogelijk en dan geprakt met boontjes jus en appelmoes;) dan is het net te doen.

    En wat vis betreft, ik houd het bij vissticks en kibbeling. Verder eet ik het liever niet.

  3. Zo herkenbaar, ongeveer dezelfde afkeer. Gekookte aardappelen eten we alleen in stamppot vorm, vis maak je mij niet blij mee. Slakken maak je mij ook niet blij mee. En wild kan ik pad sinds kort waarderen.

  4. O getsie dat klinkt echt vies aardappelen door de vla haha. Hier lusten ze eigenlijk alles wel, na lange periode van ellende met eten bij de oudste. Wat ik me afvraag, jullie eten dus nooit gekookte aardappelen. Ga je Olivia dit wel leren eten zodat zij er wel bekend mee word?

    • Ik stoom voor Olivia wel eens aardappelschijfjes, maar ze eet ze niet. Gebakken eet ze ze wel, dus misschien hebben we haar al aangestoken (oeps). Maar idd: gekookte aardappels uit de pan komen hier nooit op tafel. Overigens eet Olivia ook geen puree, dus voor ik de gekookte aardappels in de keukemachine gooi, leg ik twee helften apart voor Olivia. Ze heeft ze tot nu toe denk ik 5x gehad en kent de smaak en structuur dus wel een beetje, maar niet wekelijks.

Laat een reactie achter