Alweer anderhalf jaar

geplaatst in: Gezondheid, Persoonlijk | 12

Alweer anderhalf jaar, zucht. Nee, geen blogje over dochterlief die morgen precies anderhalf is, maar een blogje over borstvoeding. Over hoe ik al anderhalf jaar Olivia voed.

Over dat ze gegroeid is op voornamelijk mijn melk en zich nog steeds elke ochtend en avond met volle overgave op mijn borst laat vallen. Bijna letterlijk, want ik hoef ’s avonds na het omkleden maar te zeggen dat we nog even gaan drinken of ze laat haar hoofdje schuin ‘vallen’ en vormt een spreeuwenbekje met haar mondje. Het blijft aandoenlijk. En speciaal. Vooral speciaal, want ik had absoluut niet kunnen denken dat ik zo lang borstvoeding zou gaan geven. Sterker nog, ik schreef er hier al eens over (inclusief mooie borstvoedingsfoto’s): ik was van plan het zes weken te geven en dan geleidelijk op flesvoeding over te gaan, zodat Olivia als ik weer zou gaan werken gewend zou zijn aan kunstvoeding. Het liep anders.

Mijnlevenalsmama | Anderhalf jaar borstvoeding
December 2012: Olivia was hier pas 2 maanden, zo’n verschil met hoe ze nu drinkt met haar 18 maanden. De foto is trouwens gemaakt door Irma, die prachtige foto’s maakt!

We zijn gegroeid in de borstvoeding. Waar Olivia in het begin nog bijna ‘in’ mijn borst geduwd moest worden en tussendoor wakker gemaakt moest worden, hebben we periodes van voortdurend om zich heen willen kijken, ondeugend bijten en zelfs weigeren toen ze last had van haar mond, gehad. En altijd kwamen we weer bij elkaar. Of tot elkaar.

Dochterlief geeft nu zelf aan of ze wil, wanneer ze wil en hoeveel. Mijn borsten lopen niet meer zo vol als voorheen, dus als ze een avondje te moe is om te drinken of juist nog ontzettend wakker is en haar aandacht niet bij het drinken wil houden, dan is dat prima. Die melk zit er de volgende dag nog. Of die nacht, want dat blijft een dingetje. Die nachten van ons, maar goed dat hangt natuurlijk niet samen met de borstvoeding, hoewel die wel nog steeds als het perfecte slaapmutsje functioneert. En dat is prima.

Lees ook:  Consultatiebureau

Doel #48.ย Minimaal 1,5 jaar borstvoeding geven van mijn Day Zero Project kan ik dus ook afstrepen. Wie weet red ik de twee jaar wel, de tijd zal het leren. We genieten er beiden nog van, dus gaan er voorlopig nog gewoon mee door. Heerlijk!

12 Antwoorden

 1. FibroMama

  Wauw al anderhalf jaar. Ik ben nu na iets meer dan twee maanden overgestapt op flesvoeding. Overigens niet vrijwillig mijn lichaam heeft dat voor ons besloten ik maakte bijns niets meer aan en was ook niets aan te doen helaas. Maar ach we weten nu in ieder geval dat onze meid genoeg binnen krijgt want sinds ze op flesvoeding over is groeit ze als kool!

  • Gwen

   Jammer als het zo loopt, maar je hebt het maar mooi 2 maanden aan haar meegegeven ๐Ÿ™‚ En idd: op flesvoeding groeien kindjes ook ๐Ÿ˜‰

 2. Eline

  echt goed dat je het al zo lang doet… helaas is borstvoeding niet echt iets voor mij. Ik zal nog vaak boze blikken van moeders krijgen, maar ik ga me beter voelen bij flessenvoeding…

  • Gwen

   Moet je je niet druk om maken, die boze blikken. Ieder zijn eigen keuze, het is toch nooit goed ๐Ÿ˜‰ Een vriendin van mijn koos ook direct voor flesvoeding, prima toch als dat goed voelt ๐Ÿ™‚ Ik moet zeggen dat het idee van lang borstvoeding mij nooit aansprak maar na de eerste slokjes droomde ik van lang van de borstvoeding genieten haha.

 3. Petra

  Borstvoeding werkte hier helaas niet. Zolang het voor jou en dochterlief nog werkt, lekker mee doorgaan.

 4. Nathalie

  Knap! Ik heb het bijna 4 maanden gegeven. Ben nu in de dag fles aan het geven en ’s nachts BV. Moest ik niet terug gaan werken dan zou ik het ook langer blijven geven. Het is wel iets waar je in groeit. De eerste weken vond ik een hel, maar later vond ik het heerlijk ๐Ÿ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.