Genieten, hoe doe je dat?!

geplaatst in: Ontspanning | 8

“Geniet ervan!”, het begint al als je aankondigt dat je zwanger bent, maar na de geboorte is het helemaal een veelgehoorde boodschap. Ook ik maak me hier schuldig aan, ik typ gerust iets in de trant van “Gefeliciteerd met jullie kleintje en genietse!”. Maar ja, genieten, hoe doe je dat?!

Overweldigend genieten

Als ik kijk naar onze eigen kraamtijd, mijn bevallingsverlof en om eerlijk te zijn eigenlijk alles daarna tot op de dag van vandaag, dan heb ik volop genoten en geniet elke dag. Ik durf zelfs te zeggen dat ik het ouderschap een eitje vind. Echt waar. De ene dag een stabiel hardgekookt eitje, de volgende dag iets met een zachte dooier, soms scrambled eggs en vaak een omelet: geklutst maar heerlijk. Elke minuut was genieten, overweldigend, maar genieten, elke minuut heb ik beleefd. Althans: dat houd ik mezelf voor. Ik weet ook wel dat dat niet zo is, minuten tikken weg, de tijd vliegt en terwijl je weg droomt in de ogen van je kleine baby, vraag je je af of je wel geniet. Immers, iedereen zegt dat je moet genieten.

Maar, hoe dan?

Het is even wennen, een klein kindje waar je de hele dag voor moet zorgen. Jezelf verzorgen, je werk en als het even mee zit ook het huishouden. De dagen vliegen voorbij dus genieten, wanneer? Wat ik me vooraf aan de geboorte van dochterlief, ongetwijfeld hormoongedreven, wel eens afvroeg was, hoe? Wat is genieten nu echt? Mijnlevenalsmama | Genieten Ik schreef het al in het begin: ik geniet me suf. Naar mijn maatstaven dan, want genieten is volgens mij voor iedereen anders. De één geniet van een avondje uit of een dagje op ‘excursie’, voor ons is genieten als we ’s avonds op de bank ploffen en bedenken dat we een heerlijke dag gehad hebben. Of gewoon in het moment: dat we naar elkaar glimlachen en onze ogen ‘genieten’ uitstralen. Ik kan het ook heel goed zonder die bevestiging van Joost trouwens: gewoon kijken naar Olivia, dat warme gevoel dat door mijn lichaam stroomt, genieten!

Lees ook:  Wat er echt toe doet
Niet twijfelen!

Ik weet nog goed dat ik me ergens in de kraamweek, die zich voornamelijk in de slaapkamer voltrok, realiseerde dat dit voor het eerst was dat ik zo intens genoot van het moment. Een gevoel dat ik nog nooit eerder ervaren had. Picture perfect, niets mistte, alles voelde compleet. Natuurlijk: ik was moe. En mijn tepels deden pijn. En Olivia had haar huilmomenten (hoewel die technisch gesproken pas na de kraamweek kwamen), maar ik genoot. Wij genoten! En nog dus, elke dag. Zonder twijfel, want hoewel “Geniet ervan!” druk op kan leggen, is dat nergens voor nodig. Genieten van je kleine wondertje overkomt je. Dat voel je. Elke dag weer.

8 Antwoorden

 1. Linda

  Mooie blog hoor, genieten kan voor iedereen anders zijn. Maar naar je eigen kind kijken staat bovenaan, daarom ligt onze jongste ook nog steeds naast mij in een co-sleeper. Leuker kan je niet wakker worden.

 2. Joyce

  Genieten, tja. Ik kan ontzettend genieten van onze kleine vent. Maar heb het tijdens mijn helse zwangerschap ook vaak gehoord. Dan kreeg ik de vraag hoe het ging, dus ik vertelde over de problemen tijdens de zwangerschap en dan kreeg ik te horen, ja vervelend, maar je moet wel genieten hoor! Euhm, hoe dan?! Wat een dooddoener.. Ik probeer het dus ook te ontwijken en het vooral niet tegen iemand te zeggen die zwanger is.

  Genieten van een baby is sowieso heel makkelijk vind ik. Een baby hoeft niet eens meer te doen dan te slapen om ervan te kunnen genieten 😉

 3. Nicole

  Genieten gaat vanzelf… maar soms overschaduwen dingen het. Zo heb ik ook wel genoten van Fay in t ziekenhuis maar dat is toch anders.. Nu ze weer uit t ziekenhuis is wil ik extra genieten maar meer dan ik al doe kan haast niet… Want als ik naar dat snoetje kijk of aan t snoetje denk…. *zwijmel*

 4. Mama's Jungle

  Als mama kun je ineens (weer) van het allerkleinste dingetje genieten maar even hard van het allerkleinste dingetje de pan uit stressen..

 5. marijana

  Wow mooie blog!!! Smelt! ♡
  Ik geniet ook elke dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.