Dodenherdenking

geplaatst in: Opvoeding | 3

Hoewel ik het verschil in besef vroeger al merkte tussen mij en mijn broertje van acht jaar jonger, vind ik dat de Nationale Dodenherdenking bij de opvoeding hoort. Ik word er nog altijd emotioneel van en heb gelukkig een man gevonden die er net zoveel waarde aan hecht als ik.

Aandacht via school

Ik hoop dat er op basisscholen nog steeds zoveel aandacht aan besteed wordt als bij mij vroeger. Menig keer heb ik mezelf aangeboden om de krans te leggen, ‘gewoon’ omdat dat goed voelde. Zelfs toen ik allang niet meer op de basisschool zat, gingen ik en mijn toenmalig beste vriendinnetje naar het herdenkingsmonument op 4 mei en sleepte ik mijn zusje en broertjes mee. Vooral mijn broertjes vonden op een gegeven moment dat ze ook achter de televisie stil konden zijn, maar mijn ouders en ik wisten ze gelukkig te overtuigen.

Gisteravond met z’n drietjes

Omdat dochterlief gistermiddag lang sliep, aten we later en beseften we ons om kwart over 7 dat Olivia nog niet zou slapen om acht uur. Ze heeft de laatste tijd de gewoonte om minimaal een halfuur te keten en zingen in bed en hoewel ze (nog) niet met haar raam open slaapt, vonden we dat toch niet kunnen om acht uur. Terwijl Joost beneden de stofzuiger door de kamer haalde, waste ik Olivia en zaten we vervolgens met z’n drietjes om vijf voor acht naar de NOS te kijken.

Olivia zat stilletjes tussen ons in en hoewel ze er nog niets van begrijpt, vond ik het toch erg mooi om dit nu al met haar te delen. Iets over acht zijn we met z’n drietjes naar boven gegaan en hebben we even lekker met haar geknuffeld op ons bed. Even de ‘druk’ eraf en ontspannen, want zo vlak voor het slapen televisie kijken is natuurlijk alles behalve ideaal.

Lees ook:  Borstvoeding en alcohol

Waarschijnlijk doen we het volgend jaar trouwens weer op deze manier en wie weet gaan we over een paar jaar op op 4 mei naar het herdenkingsmoment hier in de buurt. Het blijft belangrijk.

3 Antwoorden

  1. Nicole

    Ik heb niks met monumenten, tenminste niet op zo’n bepaalde dag. Ben wel naar normandie gegaan en dat zijn de momenten dat ik er echt bij stil sta.

  2. Linda

    Mooi hoor om het op die manier te doen. Gier sliepen ze allebei dus met manlief samen voor devtv gezeten. Als ze ouder zijn, zijn we zeker van plan ze mee te nemen. Eerst naar de herdenkingsdienst, dan de wandeling en tot slot de kranslegging. Was zelf ook altijd iemand die me daarvoor aanbood of met de scouting erewacht stond.

  3. Miranda

    Mooi om het op deze manier te doen, mijn kinderen houden het niet vol, zeker niet na de drukke week die ze hebben gehad, dus die lagen al op bed. Maar wij zijn samen wel even stil geweest. Eigenlijk ga ik er nooit heen omdat het vanaf hier best een stuk rijden is maar ik wil mijn kinderen hier wel iets over bij brengen en leren dat ze respect tonen door even stil te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.