Plannen en lijstjes

geplaatst in: Huisvlijt | 8

Ik heb een (soort) obsessie voor handgeschreven lijstjes. Maar dan wel: nette lijstjes. Ik schrijf iets gerust drie keer opnieuw, omdat het niet netjes is. Zelfs boodschappenlijstjes. En vroeger op school had ik een nep en echt collegeblok. In het neppe blok schreef ik mijn aantekeningen tijdens de les en in het echte blok schreef ik ’s avonds of de volgende dag de lesstof over. Met diagrammen die ik netjes met mijn liniaal maakte en onderstreepte kopjes. Tijdens een college had ik daar geen tijd voor, dus dit werkte perfect. En nog.

Elke dag een to-do

Eigenlijk heb ik elke dag een to-do-lijstje. Dingen die ik moet regelen, blogjes die ik wil typen, huishoudelijk zaken die ik wil doen die dag, afspraken die ik heb. Alles gaat op een lijstje. Eerlijkheid gebied te zeggen, de laatste tijd is het iets minder omdat ik op één of andere manier wat meer rust in mijn hoofd heb. Waarschijnlijk omdat ik al heel veel klusjes gedaan heb en bij een groot aantal afhankelijk ben van manlief. Dat kan dus pas over twee maanden, als hij zijn laatste studiedeadlines achter de rug heeft.

Zo’n lijstje zoals je hieronder aan de rechterkant ziet, is niet een echte to-do vind ik. Dat is ‘gewoon’ een lijstje van wat ik qua boodschappen moet doen die dag. Ja, ook iemand whatsappen omdat degene jarig is. Dat vergeet ik gerust, ook al word ik ermee wakker. Ik schrijf zoiets dus direct op als ik aan het ontbijten ben. Links is een echte to-do: een langlopend lijstje met grote dingen, waar steeds dingen bij komen en afgevinkt worden.

Lees ook:  Het succes van Playmobil hier in huis
Mijnlevenalsmama | To-do lijstje
Onrust en een hoofd als een zeef

Maar, waarom dan al die lijstjes? Tja, ik heb een hoofd als een zeef en dat maakt me onrustig. Ik weet zeg maar dat ik iets vergeet, maar weet niet meer wat. Of, ik wil zoveel dingen doen op een dag, dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen. Of ik noem zo’n twee keer per week dingen op die we nog moeten doen in huis. Daar word niet alleen ik onrustig van, manlief ook. Vandaar dus die lijstjes.

Ik geef de hormonen de schuld. Tijdens mijn zwangerschap van Olivia is mijn concentratievermogen en geheugencapaciteit verminderd en het is nooit meer goedgekomen. Helaas. Lijstjes maak ik trouwens al sinds jaar en dag, zelfs toen ik nog maar een jaar om 13 was, schreef ik op wat ik wilde dat de schoonmaakster schoon zou maken als mijn kamer aan de beurt was. Daarmee benadrukte ik ook wat ik wilde dat ze niét deed. Iets met controle willen hebben. Ik heb meer dan eens een nieuwe agenda gekocht na twee maanden omdat ik er niet ‘net’ genoeg in begonnen was. Typte ook altijd de persoonlijke gegevens uit en plakte dat op de eerste pagina. Dan was die tenminste supernetjes.

Mijnlevenalsmama | Lijstje krijtbordVoor boodschappen geldt dat we ze tegenwoordig op een krijtbord in de keuken schrijven, zodat ik het niet kan vergeten. Vorige week zei manlief op zondag dat het schoensmeer op was, dus toen ik woensdag helder genoeg was en tijdens mijn lunchpauze nieuw schoensmeer kocht, gaf ik mezelf in stilte een schouderklopje. Onthouden!

Lees ook:  Grappige zoektermen #3

Naast dat het ontzettend leuk is om lijstje te maken en dingen af te kunnen strepen en afronden, is het voor mij dus ook noodzakelijk. Vooral om mijn hoofd leeg te maken, want wat op papier staat, zwerft niet meer in mijn hoofd. Heerlijk!

 

8 Antwoorden

 1. Jess

  Jeetje, wat georganiseerd haha. Hier ook een hoofd als een zeef. Ben ik me enorm bewust van. Maar ik last dus alles gewoon in de soep lopen en doe maar wat. Ben zelfs te chaotisch om lijstjes te maken. Merk overigens wel dat het werkt om dingen op papier te zetten.

  • Gwen

   Ik had het laatst bijvoorbeeld met een weekendje weg en dingen die mee moesten. Toen zei Joost toen ik al drie dagen zeurde over hoe het mee moest enzo: kom we maken een lijstje. En hoppa, rust en de tassen gepakt 😀

 2. Francesca Vonk

  Wat netjes zeg… Ik vind nette lijstjes ook mooi maar ik heb echt zo’n doktershandschrift! Het enige nette lijstje dat ik produceer is het boodschappenlijstje voor manlief… dat ik whatsapp haha!!

 3. Nicole

  Haha ik vind lijstjes geweldig maar maak ze bijna nooit! Zo netjes als jij doet is ook echt niks voor deze chaoot!
  Vergeet overigens ook altijd alles, maar vergeet t ook om op te schrijven dus ja…

 4. Tjentel

  Heel herkenbaar!
  Ook ik maak m’n hele leven al lijstjes. Enerzijds om dingen niet te vergeten en anderzijds om rust in m’n hoofd te creëeren. De onrust in m’n hoofd zogezegd in vakjes te stoppen zodat de vakjes in m’n hoofd niet uitpuilen. En naast m’n college blok wat ik ook in het net en slordig deed begon het op de onderbouw van de basisschool al. Ik had bijvoorbeeld m’n dictee niet af omdat ik opnieuw was begonnen omdat het niet netjes geschreven was of omdat ik een fout had gemaakt en die onzichtbaar wilde herstellen. Met als gevolg een onvoldoende voor m’n dictee zonder dat dat aan m’n taalvaardigheden lag. Vakantie lijstjes, boodschappenlijstjes, verlanglijstje, klussenlijstjes, dagelijkse to do lijstjes en vooral op m’n werk heel veel lijstjes..Nadat ik weer begonnen was na de geboorte van mijn oudste dochter, en de onrust in m’n hoofd steeds meer toenam en m’n lijstjes niet meer afdoende waren om dit te verhelpen/ voorkomen ben ik eens gaan verder kijken. Mijn drang naar lijstjes en de onrust in m’n hoofd bleken te komen door ADD ;-). En tot die tijd had ik het aardig kunnen redden met alle “ballen ” die ik in de lucht moest houden, maar dat veranderde toen ik moeder werd en m’n dochter verzorgen/liefhebben het allerbelangrijkst werd in m’n leven en ik de andere ballen niet meer in de lucht kon houden.

 5. Roos

  Zoals Jess ook al zegt, ik heb ook een hoofd als een zeef, voor Ayden was ik een wandelende agenda en onthield ik alles van/voor mezelf en ook van/voor manlief en vrienden enzo. Ik gebruikte op school ook nooit mijn agenda, ja de eerste twee weken schreef ik er heel trouw in, en dan vergat ik het weer of raakte ik hem kwijt ofzo ;). Nee lijstjes maken (en me er aan houden!) is niks voor deze chaoot 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.