Kinderdagverblijf geregeld

geplaatst in: Werkende moeder | 7

Een tijdje terug schreef ik al over Olivia’s basisschool inschrijving. Ons nieuwe kindje is hier nog niet voor ingeschreven, omdat je hiervoor een BSN-nummer nodig hebt, maar na de eerste echo hebben we wel al direct het kinderdagverblijf geregeld. Inderdaad, zo vroeg al.

Voorrang want tweede kindje

Een tweede (en derde en vierde etc.) kindje heeft voorrang boven andere kinderen op de wachtlijst, maar omdat mijn werkdagen woensdag en donderdag zijn en donderdag en dinsdag erg drukke dagen zijn op het kinderdagverblijf, hadden we niet direct een plekje. Inmiddels is het rond en gaat ons kindje per maart 2015 ook twee dagen per week naar het kinderdagverblijf. Onwijs fijn dat dit geregeld is. En extra fijn dat Olivia naar die basisschool gaat, want zoals ik toen als schreef werken zij samen met ons kinderdagverblijf qua buitenschoolse opvang. Tegen de tijd dat dochterlief naar de basisschool gaat en de baby nog op het dagverblijf zit, hoef ik maar naar één locatie om beide kids op te halen. Ideaal!

Zelfde groep of niet?

En dan de keuze: wil je je kinderen in dezelfde groep plaatsen of niet? Ons kinderdagverblijf heeft hier geen speciaal beleid voor: je mag je kinderen op dezelfde groep laten plaatsen. Voor ik zwanger was, was onze eerste ingeving: de kindjes moeten bij elkaar in de groep. Een baby is immers nog zo klein, dat eerste halfjaar vonden wij bij Olivia ook het minst fijn op het kinderdagverblijf, dus dan kan Olivia hem of haar gezelschap houden. En toen bleek ik zwanger. Mijn mening veranderde: de kindjes zijn straks al 5 dagen per week samen thuis met mij/ons en Olivia heeft het onwijs naar haar zin die 2 dagen daar, met haar eigen vriendjes en vriendinnetjes. Straks laat ze al haar speelgoed links liggen op het moment dat ze de baby hoort huilen of bemoeit ze zich er steeds mee als de baby een flesje krijgt ofzo. Dingen die ik onze zorgzame meid zo zie doen over een tijdje. Willen we dat eigenlijk wel?

Lees ook:  Dat was schrikken!

Nee, dat willen we niet. We vinden het belangrijk dat Olivia die 2 dagen in haar vertrouwde omgeving blijft, de overgang naar een extra kindje in huis is immers al groot genoeg. Daar moet ze alles al gaan delen, laat het op de opvang dan maar ‘eigen’ blijven. Wel vonden we het belangrijk dat de baby in een groep aan dezelfde kant van het pand zit. En in een verticale groep, net zoals Olivia. Dit houdt in dat je kind van baby tot kleuter in dezelfde groep (met indien mogelijk dezelfde leidsters) zit. In hetzelfde lokaal met dezelfde kindjes. De groepen aan dezelfde kant van het pand (er zijn acht groepen, verdeeld over twee kanten, op ons kinderdagverblijf) hebben dezelfde speelmomenten. Zij spelen bijvoorbeeld gezamenlijk op de gang of buiten en beginnen en sluiten de dag ook gezamenlijk af in de hal als een deel van de kindjes al is opgehaald. Ik breng Olivia rond kwart voor acht en haal haar rond kwart voor zes op, dus dan zijn ze altijd al met meer groepen samen in de hal aan het spelen. Ideaal dat onze kindjes elkaar dan straks gedurende de dag wel soms zien, maar toch hun eigen ding hebben. En, de groep die we nu voor de baby gekozen hebben, heeft ook onwijs leuke leidsters. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk!

7 Antwoorden

 1. Jess

  Wat vroeg. Bedenk me dat ik nog achter kraamzorg aan moet, haha. Oeps! Opa en oma passen hier straks ook gewoon op nummer 2. Heel luxe eigenlijk. En hier zijn geen wachtlijsten bij de basisscholen. Wel gaat Sam na z’n verjaardag naar de PSZ. Maar uhmmm, dat moet ik ook nog regelen. Je herinnert me aan een aantal klusjes met je blogje.

 2. Arcadia

  Dat is enorm vroeg, ook voor de basisschool! Ik ben blij dat het hier niet zo vroeg hoeft en dat we rustig onze keuze kunnen maken door bijvoorbeeld af te wachten wat de voorkeur van onze dochter is ipv blind een keuze te maken voor een school.

 3. Little Yara

  Hier zijn ook wachtlijsten. Maar dat komt omdat ik in een dorp woon…. Dus niet veel keus! En ja alle kindjes moeten ergens terecht.

 4. Odile

  Hier in Zeeland gelukkig geen wachtlijsten maar lekker rustige groepen, ideaal! Ik zou denk ik dezelfde keuze hebben gemaakt, je kindjes allebei op andere groepen. Ik heb wel een paar jaar met mijn tweelingzus op de basisschool in dezelfde klas gezeten, maar toen we apart gingen vonden we het toch wel fijn om onze eigen vriendinnetjes te hebben!

 5. Nicole

  Wij hebben nog geen opvang voor Fay maar komt ook omdat we nog niet weten wanneer we opvang nodig hebben of op welke dagen enzo. Maar hier zijn ook geen wachtlijsten geloof ik.

 6. Fibromama

  hier hebben we tot nu toe alles kunnen doen met mijn lieve schoonmoeder. lang leve verschillende werktijden mijn vriend horeca en ik kantoor dus is vaak maar voor een paar uurtjes.

  maar wat fijn dat je zwanger bent gefeliciteerd! !!!!!!!! Ben een tijdje offline geweest dus lees het nu pas. echt heel fijn voor jullie.

 7. Meike

  Ik was alweer vergeten dat je er vroeg bij moest zijn. Gelukkig hebben jullie het uitzoeken bij Olivia kunnen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.