De was

geplaatst in: Huishouden | 17

De was, mijn taak in huis. Zo ongeveer de enige taak in huis die ik me echt toegeëigend heb, puur omdat ik er een fijne routine in heb en kleding op kan vouwen zoals ik het wil. En omdat Joost een keer een polo in de droger gegooid heeft en we die vervolgens weg konden gooien. Zijn eigen polo gelukkig, maar toch: sommige dingen zijn gewoon mijn pakkie-an, de kattenbak is bijvoorbeeld (ook als ik niet zwanger ben) zijn pakkie-an. Zo simpel kan het zijn.

Mijnlevenalsmama | Wasgoed

Sinds de geboorte van Olivia wassen we meer dan voorheen en juist omdat het dus zo’n groot deel van dagelijkse routine is, leek het me leuk eens een keer een blogje aan dit saaie, maar noodzakelijke, huishoudelijke klusje te wijden. Een paar feiten over onze was:

 • ik was donker en licht en geen aparte bonte was;
 • roze is een moeilijke kleur: per item beslis ik of het met de witte of donkere was mee gaat (van te vaak bij de donkere was wassen wordt het grauw en als het nog niet vaak gewassen is, moet je het zeker niet met de witte was mee wassen);
 • bovenstaand schrijvende realiseer ik me dat ik straks met twee dochters misschien een roze was in moet gaan roosteren;
 • handdoeken, sokken, ondergoed (exclusief bh’s), rompers, leggings, mijn hemdjes met stretch, beddengoed, spuugdoekjes, slaapzakken en hydrofiele doeken (dan maar gekreukeld in de la) gaan in de droger;
 • ik hang nooit was buiten (de droger en het droogrek staan op zolder, twee trappen al met een stapel schone was vind ik te veel gedoe);
 • we gebruiken (meestal) wasmiddel van de Lidl of het AH-huismerk;
 • wasverzachter vergeet ik ik er vaak bij te doen;
 • Vanish is mijn grootste vriendin als het gaat om vlekken in de kleding van Olivia;
 • ik was op mijn niet-werkdagen elke dag (gemiddeld) één wasje (ja, dat wordt met een tweede kindje vast nog meer);
 • ik strijk niets, alleen Joost zijn blousen soms maar meestal doet hij dit zelf (straks onder invloed van veel hormonen ga ik de eerste keer vast de hydrofiele doeken staan strijken, vrees ik);
 • ik verschoon onze bedden 1x per week;
 • het dekbedovertrek was ik binnenstebuiten, zodat je het daarna heel gemakkelijk weer op kunt maken;
 • badhanddoeken gebruiken we een week en was ik niet na elke douchebeurt;
 • meestal draait de droger pas na 2 draairondes in de wasmachine, omdat ik hem half-gevuld laten draaien zonde vind;
 • manlief gooit zijn sokken vaak binnenstebuiten in de wasmand, een grote ergernis van mijn kant;
 • Joost en ik delen onze sokken trouwens, dus het is maar net welke lade leger is, die krijgt de lading schone sokken;
 • het opvouwen van de was stel ik altijd uit;
 • hier baal ik achteraf van, omdat het dan een hele hoge stapel wasgoed in 1x is die ik op moet vouwen;
 • overigens geldt dat ook voor inruimen; pas als ik de wasmand weer nodig heb, ruim ik de stapel kleding in (daarvoor staat de man netjes te wachten in onze slaapkamer);
 • Joost tilt negen van de tien keer de (overvolle) wasmand van de zolder naar beneden, zodat ik kan vouwen op de bank (ik haat het om met volle handen de trap af te lopen – bang om voorover te vallen).
Lees ook:  Schoonmaakster, een taboe?

17 Responses

 1. Meike

  Grappig, we doen qua was veel dingen hetzelfde. Ik strijk ook niet. Alleen pat wil zijn kleding hebben gestreken. Leuk detail: wij delen ook de meeste sokken. Met name de witte enkelsokjes en zwarte effen sokken.

 2. Linda

  Interessant blogjeover zo’n saai klusje. Zelf was ik een keer per week in het weekend en dan een donkere, lichte, roze en tot slot hete was. Kleding die daarvoor niet schoon is geworden, ook niet met vanish, gaat daarin mee. Het is of dat of weggooien…

 3. Petra

  Hahaha, wat een grappig verhaal. Sokken delen kende ik nog niet. Lijkt me een prima plan!

  • Gwen

   Is echt goed te doen! Wij hebben maat 38 en 43, maar vaak is dat een combimaat met bijv. de zwarte sokken van de Hema, dus kan prima. Echt een aanrader.

 4. Roos

  Hahaha, wij delen ook onze sokken! Ik zie Mark regelmatig lopen in mijn mintgroene met witte stipjes sokken. Ach ja, lekker boeiend haha,

  • Gwen

   Haha! Wij allebei alleen maar hoge of lage zwarte sokken, dat is toch minder opvallend voor Joost dan 😉

 5. Eline

  IK heb zwarte was, donkere was, lichte was en witte was. Daar verdeel ik het in onder. Dan heb ik nog apart een handdoeken, vaatdoeken, theedoeken was, die gaat op 70 graden. De rest op 40. Bh’s was ik op de hand!

 6. Nicole

  Wat een geinig weetje over die sokken. Wij kunnen dat niet bepaald omdat ik maat 38 heb en bart maat 45!!

 7. Miranda

  Ik haat de was doen, in de machine stoppen dat wil nog net. Maar vind het zo zinloos werkje. Maar helaas hier draait hij elke dag. Ik probeer de laatste tijd wel gelijk alles weg te werken qua vouwen en in de kast te leggen. Dat scheelt al een hoop ergernis.

 8. marijana

  De was is ook mijn taak!
  Vaak meerdere wasjes per week: sokken/ondergoed, handdoeken, beddengoed, donkere was, witte was en nog een 30 graden was. Als ik t zo opschrijf, best veel eigenlijk. Stenn heeft zelfs zijn eigen wasmand! Dus vaak was ik Stenn zn kleding en die van ons apart…

  • Gwen

   Een eigen wasmand hihi. Daar ga ik nog niet aan beginnen, maar, als het strakjes heel veel roze wordt vna de meiden, dan wel denk ik.

 9. Sanja

  Wat grappig om te lezen! Was is ook mijn taak & gelijk ook een van de dingen waar ik het meest hekel aan heb. Hoe wel ik het de laatste tijd (hormonen) steeds leuker lijk te vinden..

  • Gwen

   Haha! Dan ga je straks ook ALLES strijken, deed een zwangere vriendin van me 😉 Ik niet, de vorige keer niet en verwacht het nu ook niet. Ik blijf het een soort van noodzakelijk kwaad vinden, de was. Zucht.

 10. Tamara

  Leuke weetjes! Hier geen droger helaas en sokken kunnen we ook niet delen hihi. Strijken doen we ook niet. Alles goed strak ophangen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.