Tuin op de schop!

geplaatst in: Huishouden | 10

Toen wij tweeënhalf jaar geleden in dit huis kwamen wonen, besloten we de tuin volledig te betegelen. Of eigenlijk hadden we dat ruim een (half)jaar daarvoor al besloten, want toen we het huis kochten moest het nog gebouwd worden en naarmate de bouw vorderde maakten we plannen voor alle ruimten in huis en de tuin.

Betegelen was makkelijk omdat we geen groene vingers hebben, planten in bakken en potten ook mooi zijn en de tuin niet megagroot is en we wel een ruime loungebank wilden hebben. Door tegels zou de tuin dus optisch het grootst zijn. Was ons idee.

Stoeptegels verzameld

Onze oorspronkelijke ingeving was om grote antraciete tegels te kopen, maar achter alle huizen lag een klein terrasje van de meest basic stoeptegels die je je kunt bedenken en die leken ons bij nader inzien ook prima. Dit scheelde ongeveer 1500 euro op de aanschaf van tegels en omdat ik toen net zwanger bleek, konden we dat geld wel beter besteden.

Manlief heeft toentertijd met de buurman bij allerlei net opgeleverde huizen die wel andere tegels gekocht hadden deze (loodzware) stoeptegels opgehaald. Nadat ik het gevraagd had natuurlijk en in een paar dagen lag onze tuin er megastrak bij. Dankzij manlief en twee handige buurmannen waarvan er 1 toevallig ook nog eens hovenier is en verstand van stratenmakerij heeft. Handig!

‘Toch wat gras voor de kindjes’

En toen was het herfst 2013 en begon het weer te kriebelen bij ons. Hoewel we vorig jaar een heerlijke zomer in de tuin gehad hebben en Olivia lekker vaak in het badje gezeten had of lag te spelen op een speelkleed, leek een stukje gras ons opeens wel fijn. ‘Voor de kindjes’. Maar dan: we hebben nog steeds geen groene vingers (hoewel ik dankzij de hoverniersbuurman wel meer verstand van planten heb en inmiddels weet dat je dode bloemetjes eruit moet trekken, ik houd ze langer levend zullen we maar zeggen).

Lees ook:  Vervelen?!

Kunstgras. Het idee kwam van mij, maar ik had manlief snel overtuigd. Nu nog bedenken waar, want het meest ‘logische’ zou het vierkant voor de schuur zijn, alleen daar staat de loungebank omdat de zon daar het langst in de tuin schijnt. En voor het spelen zou een schaduwplekje eigenlijk slimmer zijn. Tegen onze gevel dan maar. Omdat het kunstgras was, was het plan eerst om vanuit de achterdeur gezien van links naar rechts over de hele breedte circa 2,5 meter in de diepte kunstgras te leggen. Ja, dan zou je altijd uit de deur het gras op lopen, maar omdat kunstgras geen modder geeft is dit geen probleem.

Tot onze buurvrouw (inderdaad die van de hovenier) een kleiner stukje gras opperde in combinatie met een verder doorgetrokken border. Het idee van een border in plaats van veel planten in potten was inmiddels ook al in ons opgekomen, maar het doortrekken van die border tot dieper in de tuin niet. Ze heeft er oog voor die lieve buurvrouw van ons!

Mijnlevenalsmama | Tuin op de schop

En zo geschiedde

Manlief is de afgelopen week onwijs druk geweest in onze tuin. In die hitte, maar met resultaat. En wat een resultaat! Zo onwijs cool: door het aanleggen van wat tuinen in onze straat samen met de buurman heeft Joost veel geleerd en kon nu dus eigenhandig onze tuin pimpen. Tegels aan de kant van onze achtergevel eruit en met tig kilo zand de boel ophogen (want nieuwbouw, dus met de jaren al verzakt), aantrillen en een paadje aanleggen. Nog meer ophogen omdat het zandbed onder het kunstgras hoger moest liggen dan het zandbed onder de tegels en het bouwen en lijmen van de border. We zijn zo blij! En stiekem ben ik ook heel trots op manlief natuurlijk, heeft hij maar mooi geflikt, die achtertuin van ons aanleggen!

Lees ook:  Buiten spelen

Mijnlevenalsmama | Tuin op de schop

Mijnlevenalsmama | Tuin op de schopWe hebben nu dus een border van stenen die qua kleur passen bij de stoeptegels en het hout van onze schuur. De border is zo’n 20 centimeter hoog en ongeveer 4,5 meter lang. Het olijfboompje dat je ziet staan kochten we vorig jaar zomer trouwens voor Olivia. Volgend jaar komt er een ander boompje bij voor de baby, wel zo leuk vind ik. Het kunstgras kochten we via een online shop, nadat we een aantal staaltjes goed hebben bekeken thuis. Toch een geruststelling dat het gras precies is zoals het op het staaltje eruit ziet, want echt goedkoop is kunstgras (in vergelijking met echt gras) niet. Maar goed, deze was toevallig in de aanbieding toen we hem bestelden en voelt aan als een tapijtje. Niks geen schaafwonden dus en ze geven ook nog eens 10 jaar UV-garantie, dus dan heb ik er graag wat extra geld voor over. Belangrijkste natuurlijk: geen onderhoud!

Na een week veel zand in huis en heel hard klussen van manlief zaten wij afgelopen zondag dus met een voldaan gevoel op onze loungebank en speelde Olivia op het gras met de waterbaan. Overigens gaan we (lees: Joost) de loungebank nog opschuren en beitsen in whitewash en wil ik in die houten bak achterin een moestuintje aanleggen, maar dat komt nog. Het voelt echt als een nieuwe tuin, terwijl in werkelijkheid maar de helft is veranderd. Wat een stuk gras en grote bak aarde al niet kan doen.

 

10 Antwoorden

 1. Arcadia

  Wat een leuke tuin hebben jullie zo waarin jullie ook echt veel kunnen doen en dat is het belangrijkste natuurlijk met kleine kindjes! Dat ze lekker kunnen spelen en veilig naar buiten kunnen.

 2. Karin

  Mooi geworden!! Hopelijk komen er nog veel mooie zomerdagen zodat jullie er lekker van kunnen genieten!

  • Minke

   Wat een super mooie achtertuin! En die loungebank, heerlijk haha. Veel ruimte voor de kinderen om te spelen. Zo’n stukje kunatgras lijkt mij ook wel wat voor mijn zoontje. Nog even sparen en dan goed rondkijken om ook wat aan te schaffen. Bij welke webshop hebben jullie besteld als k vragen mag?

   • Gwen

    Dit komt van Kunstgrasvoordelig.nl en is de soort Savanne. We hebben een aantal staaltjes besteld via die shop, dat is gratis, en toen konden we goed voelen en zien wat we wilden. Deze mat voelt ook lekker zacht, dat vond ik sowieso belangrijk 🙂

 3. Linda

  Leuk dat jullie ook zijn gegaan voor kunstgras. Scheelt zoveel onderhoud. Is mooi geworden hoor, de tuin. Is echt geluk met zulke buren.

 4. Nicky

  Wat een ideale tuin, heel mooi en praktisch en het kunstgras maakt het helemaal compleet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.