Blokkade door nesteldrang

geplaatst in: Ontspanning | 5

Zo, mijn hoofd zat vol. Bomvol. Zo vol dat ik laatst 3 nachten achter elkaar elke nacht niet meer dan 3 uur heb geslapen. Liggen, onrust, malen, klaarwakker zijn en tig keer naar het toilet. Vooral dat klaarwakker zijn en allerlei flitsen van dingen die ik nog zou moeten doen en regelen, waren verschrikkelijk.

Geen to-do op papier

Daar ging het mis. Al weken roep ik van alles en nog wat tegen Joost over wat we nog moeten doen en wat ik allemaal nog wil. Dingen zoals knuffeltjes kopen voor de baby (Olivia neemt immers haar eigen knuffels uit haar ledikantje mee naar haar grote bed) tot het schoonmaken van de afzuigfilters, het filter van de wasmachine, de ovenplaat met ammonia (iets dat Joost dus echt moet doen vanwege de schadelijke dampen die vrij komen en slecht zijn voor de baby) tot aan meer ‘nutteloze’ dingen als het bijwerken van Olivia’s fotoalbum, een fotoalbum maken van ons weekje Terschelling en het inplakken van mijn laatste buikfoto’s …

Kortom: overstroming. Om over alles wat ik op kantoor moet doen in de (nog maar!) 22 resterende werkdagen tot aan mijn verlof nog maar te zwijgen. Tja, als je maar 2 dagen per week werkt, worden de dagen tot november opeens magertjes in aantallen. Om een lang verhaal kort te maken: ik stortte in. Midden in de nacht. Koppijn, misselijkheid, zweetaanvallen, totale slapeloosheid. Dus ik ging op zoek naar een oplossing en ging naar beneden. Pen en papier, dat zou me redden.

En dag voor mezelf

Ik begon met schrijven, alles door elkaar. Tot en met het tekenen van een plattegrond met een mogelijke indeling voor de babykamer als Olivia straks over is naar haar grote kamer. En toen regelde ik een last-minute dag vrij, omdat ik zonder slaap en met zo’n hoofdpijn echt niet in staat was om te werken. Ik bracht Olivia naar het kinderdagverblijf en had een dag voor mezelf.

Lees ook:  Buiten spelen

Het eerste dat ik deed was schuiven in Olivia’s huidige kamer, de babykamer dus. Mijn eerste idee is een optie, andere ideeen vielen af en ik heb weer een nieuw idee qua indeling. Het houdt je bezig zeg maar. Vervolgens ruimde ik de lades van onze ladekast in de kamer op, want ik had ’s nachts bedacht dat ik daar misschien een kleinere ladekast wilde en die heeft minder lades. Hoppa, een vuilniszak met spullen de deur uit. Wat moet ik met 8 ongebruikte zwarte 15 den panty’s, terwijl ik al jaren geen panty’s meer draag, geen 15 den althans. Ik heb er twee bewaard, meer dan zat. En meer van dat soort dingen: sokken waarvan manlief er nog maar 1 heeft van elk setje etc. Opgeruimd staat netjes.

Het was een heerlijke dag, vooral omdat ik me met het uur rustiger voelde worden en na twee uur op de laptop zelfs nog iets aan werk gedaan heb en een heel lijstje aan te bestellen producten online regelde. Vervolgens langs de Xenos voor een extra kussentje op de schommelstoel en opbergmandjes in de lade van het tv-meubel beneden (ik irriteerde me aan de losse snoeren en afstandsbedieningen in die lade, nu zitten ze netjes in een mandje). Heerlijk die orde!

En toen mijn kleine prinses weer ophalen, knuffelen, eten maken en ’s avonds op de bankhangen en dit blogje typen. En … zowaar weer wat meer uur slapen! Nog niet geweldig, maar er zijn meer factoren dan een overstroomd hoofd. Een baby die in mijn zij begint te trappen als ik op mijn zij lig, een te snel vollopende blaas en het ‘gewone’ moeilijk in slaap kunnen vallen en vaak wakker worden. Maar het kan erger, zoals van de week dus. Zover wil ik het niet meer laten komen, ik ga mijn to-do-lijstje bijhouden. Ik weet dat dit een valkuil is, maar blijkbaar ben ik door de nesteldrang vatbaarder om te vallen. Gelukkig niet letterlijk, maar ineens tig meer dingen in dezelfde tijd kunnen bedenken is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Helaas.

Lees ook:  Houten speelgoed + winactie

 

5 Antwoorden

 1. Linda

  Heerlijk die nesteldrang, kan het echter ook hebben als ik niet zwanger ben. Als er teveel gedaan moet worden / rommel is lijkt het wel alsof er iets blokkeert en kan ik heel chagrijnig zijn. Gelukkig begint manlief dan vaak spontaan met opruimen.

 2. Marieke

  Heel herkenbaar, vooral dat onrustige gevoel vind ik vervelend..

  Gelukkig komt altijd alles weer goed, meestal dan haha..een bijkomend voordeel van nesteldrang is dat alles daarna weer zo lekker schoon en opgeruimd is, vaak gaat t nog snel ook!

 3. Manon

  Nou dit klinkt heel herkenbaar! Ik heb gister ook zo’n dag gehad. Ik haalde het in mijn hoofd om het heeeele huis van boven tot onder op te ruimen, te poetsen, stofzuigen en al. Dat is dan nog wel prima maar toen bedacht ik me dat ik de garage ook wel even kon opruimen en kon gaan vegen. En ja, als dan eenmaal de grasmaaier buiten staat, kan ik meteen even het gras maaien en het terras schoonspuiten. Resultaat: ’s avonds om 8 uur liep ik met enorme rugpijn door het huis, meeeeh. En een “boze” vriend die me voor straf dit weekend niks meer laat doen hahaha.

 4. Odile

  De onrust, het malen en de vergeetachtigheid had ik in mijn zwangerschap, maar ik heb het nog steeds. Verschrikkelijk want ik was altijd super georganiseerd. Nu heb ik werkelijk overal lijstjes voor. Beetje jammer dat ik vervolgens weer vergeet dat ik die lijstjes heb… Ben bang dat dit zo blijft!

 5. Arcadia

  Fijn dat je de tijd hebt genomen om alles weer op een rijtje te krijgen. Ik heb hier al jaren geleden mee afgerekend via meditatie en acceptatie van hoe de dingen zijn, mijn hoofd stroomt nooit meer over en ik lig niet meer wakker te piekeren. Als ik merk dat het te veel wordt, ga ik mediteren of yoga doen of voorheen sporten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.