Samen zwanger

geplaatst in: Zwangerschap | 13

De titel suggereert een blogje over het al dan niet ‘samen zwanger’ zijn met je partner. Ik vond die opmerking vroeger al stom, maar in de praktijk nu al helemaal. Je bent samen in verwachting ja, maar het zwanger zijn, dat doet de vrouw toch echt zelf. Met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Maar goed, daar gaat dit blogje helemaal niet over. Dit blogje gaat namelijk over het feit dat Roos en ik samen zwanger zijn. En over hoe fijn het is om van alles te kunnen delen, zelfs als het je tweede zwangerschap is, of misschien zelfs juist dan.

Nagenoeg net zo ver

Roos en ik weten vanaf het eerste moment van elkaar dat we zwanger zijn. Zij wist van mij dat wij ‘bezig’ waren, omdat dat tijdens een Whatsapp-sessie een keer ter sprake kwam, zo wist ze ook van de twee maanden hiervoor dat het op het laatste moment mis ging bij ons en hoe ellendig ik me daarover voelde. Ik wist op mijn beurt van haar ook dat ze graag een tweede kindje wilde, maar het steeds niet aandurfde in verband met de vroeggeboorte van haar eerste kindje. Tot een maand of twee voor we beiden zwanger bleken. Roos en haar vriend gingen er ook voor en onze cyclussen weken niet veel van elkaar af. Geloof me: er zijn heel veel whatsapp’jes met vragen hoe we ons voelden heen- en weer gegaan. Zou het deze maand?

Mijnlevenalsmama | Samen zwanger
Afgelopen zondag: Roos precies 28 weken zwanger en ik 27.

De woensdag dat ik voor het eerst testte, deed Roos ook een test en appte mij dus dé foto. Haar streepje (kruisje) was veel duidelijker dan het mijne, wat achteraf dus ook klopte omdat zij tijdens de termijnecho bijna een week vooruit ‘geplaatst’ is, maar we hadden beiden een positieve zwangerschapstest in onze handen, hoe vet! Alle onzekerheden werden gedeeld, soms tot in de kleinste details. Er werd (wordt) gezeurd over kwaaltjes, hormonen, onze mannen en onze peuters. Want ook die zijn ongeveer net zo oud, hoewel dat helemaal niet de bedoeling was, want Ayden had zo’n 3 maanden jonger dan Olivia moeten zijn natuurlijk.

Lees ook:  Dagboek van een zwangere #14
‘Vriendschap’ op het eerste gezicht

Geen idee of dat bestaat, maar Roos en ik klikken gewoon erg goed en hebben elkaar pas 3x in real life gezien. Ja echt, drie keer pas! Maar zo voelt het dus helemaal niet. De eerste keer voelde zelfs niet als de eerste keer en was direct megagezellig en leuk. Ik ken Roos door haar vriend, die vroeger bij mij op de middelbare school zat en omdat hij een relatie met een vriendin van mij had en ik een relatie met een voetbalteammaatje van hem, zagen we elkaar ook in het weekend tijdens het uitgaan of poolen ofzoiets. Die goede oude middelbare schooltijd, zucht.

Maar goed: ik was zwanger van Olivia en zag op Facebook dat hij en zijn vriendin (niet die van toen dus, maar Roos – overigens is Joost ook niet het voetbalteammaatje van hem van toentertijd) ook een kindje verwachten. We stuurden wat Facebookberichtjes heen- en weer over hoe en wat en dat was dat. Tot ik, bevallen en wel, midden in de nacht een foto van Ayden voorbij zag komen in mijn timeline. Niet?! Dat kon toch niet?! Roos was immers pas half januari uitgerekend en het was nu eind oktober. Ik heb zitten janken, met Olivia aan de borst en vol hormonen. Hoe moesten zij zich wel niet voelen?!

Lang verhaal kort: ik stuurde Roos een Facebookberichtje, iets later werden we online vrienden en toen Ayden ongeveer een maand of twee thuis was, deelden we ook veel babygebrabbel over Whatsapp en gingen Olivia en ik bij hen op bezoek. Dat is nu ongeveer anderhalf jaar geleden. Sindsdien hebben we regelmatig contact en sinds we zwanger zijn is dat bijna dagelijks. Wat zeg ik: dagelijks.

Lees ook:  Dagboek van een zwangere #6
Samen zwanger zijn is extra fijn

Tijdens mijn zwangerschap van Olivia scheelden mijn nicht en ik zo’n 8 weken qua uitgerekende datum en beviel een vriendinnetje van me toen ik ongeveer op de helft was. Ook toen heb ik dus veel zwangerschaps- en babygeneuzel kunnen delen en nu is dat gelukkig weer zo. Het is zo fijn om iemand te hebben die dingen herkent en waar je ongegeneerd tegen kunt klagen als je het soms nodig hebt. Of de onzekerheden in het begin van de zwangerschap samen delen, heerlijk!

Mijnlevenalsmama | Roos en Gwen zwanger

Niet alleen de onzekerheden en het geklaag wordt gedeeld, ook de leuke dingen. Filmpjes van bewegende buiken, heel veel buikfoto’s en simpele dingen als hoe de nacht gegaan is. Zwanger zijn en goed slapen gaan bij ons beiden namelijk niet goed samen. En wat te denken van die peuters die in huis rondrennen? Die zijn soms ontzettend vermoeiend en halen door het slaaptekort en korte, hormonale, lontje regelmatig het spreekwoordelijke bloed onder onze nagels vandaan met hun gedrein. Ook dat wordt dus gedeeld.

En het helpt! Even relativeren, even horen dat het bij een ander net zo gaat en het er even samen over hebben. Ja, ik heb voldoende (net-niet-meer) zwangere vriendinnen en heb het zelf natuurlijk ook al eens meegemaakt, maar iemand die exact hetzelfde doorstaat als jij aan je zijde is onwijs fijn, zeker als het zo’n lieverd is als Roos!

13 Antwoorden

 1. Roos

  Ja hoor, tranen! Wat heb je het mooi beschreven lieve lieve Gwen! Ik zeg het regelmatig tegen Mark, dat je ondanks dat wel elkaar pas 3x gezien hebben, je zo’n waardevolle vriendin van me bent en hoe ongelooflijk fijn het wel niet is om alles te kunnen delen!

 2. Manon

  Ah wat mooi en fijn ^^ Ook dat je alles met elkaar kunt delen… Ik vind het ook zo fijn om zwanger te zijn in deze “online” wereld. Je kunt zoveel delen, en je ei kwijt!

  • Gwen

   Jaaa! Forums heb ik niet nodig, maar online IG-perikelen en herkenning en blogjes enzo is des te leuker!

 3. Linda

  Wat fijn zeg om zo’n hechte vriendschap te hebben en met iemand alle ins en outs te kunnen delen. Hopelijk komt alles goed met jullie buikbabytjes.

 4. Jennifer

  Ik heb ook iemand dichtbij me die net drie weken achter mij aan komt met haar zwangerschap. Ze vertelde het al vrij vroeg, toen ze 7 weken was. Ik was er net twee weken daarvoor achter gekomen dat ik door de pil heen zwanger was geworden en ik wilde blij voor haar zijn maar kon het toen niet omdat we nog geen besluit hadden kunnen nemen over het houden of weg laten halen. Toen ik 14 weken was kon ik het haar eindelijk vertellen en sinds toen spreken we elkaar ook regelmatig over onze bolle buikjes. Ik vind het heel fijn om er met iemand over te kunnen praten zonder me telkens te hoeven verantwoorden waarom ik nu al een kindje krijg, gewoon even lekker ouderwets kibbelen over de kwaaltjes en samen op de roze wolk zitten zonder onze partners er hopeloos mee te hoeven vervelen, haha.

  • Gwen

   Haha, ja die partners zijn er soms goed klaar mee, vooral dat geklaag van ons af en toe 😉 Snap wel dat het in het begin raar was voor je, toen zij meteen heel blij was en jullie nog aan het nadenken waren. Maar des te fijner dat je nu toch alles kunt delen met haar! Jij loopt ongeveer gelijk met mij qua zwangerschap toch? Vandaag ben ik 28 weken.

 5. Odile

  Wat ontzettend leuk dat jullie elkaar op deze manier hebben ‘leren kennen’! Ik kan me voorstellen dat het fijn is ervaringen te delen. Ik had dat niet tijdens mijn zwangerschap en dan mis je het soms toch dat je aan iemand anders kan vragen of je klachten normaal zijn of wat de ander gekocht heeft, ervaart etc!

  • Gwen

   Kan me heel goed voorstellen dat je dat gemist hebt, het is idd echt fijn om dingen te kunnen delen. Wie weet bij een tweede?!

 6. Monique

  Echt heel bijzonder dat jullie tegelijk zwanger zijn en dat het zo goed klikt tussen jullie maakt het natuurlijk extra leuk. Fijn dat je alles met elkaar kunt delen en elkaar ook kunt steunen als je het zwaar hebt 🙂

 7. Joyce

  Heerlijke blog!!
  Ik was ook zwanger tegelijkertijd met een lieve vriendin. Zij was 6 weken langer zwanger van de tweede. Uiteindelijk zit er maar 4 weken tussen onze jongens. Dat was toen een flinke tijd, maar inmiddels gaan de jongens steeds meer dingen tegelijkertijd doen, zo leuk!!

  • Gwen

   Het verschil is in het begin idd groot, maar wordt steeds kleiner. Olivia scheelt op 1 dag na precies een halfjaar met haar overbuurjongetje en die twee gaan sommige periode ecth gelijk op en dan opeens is hij haar weer een maandje een stap voor en dan lijken ze weer gelijk zeg maar. Leuk om te zien! Die 4 weken verschil zie je straks bij jullie helemaal niet meer gok ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.