Je weet dat je in het laatste trimester zit als …

geplaatst in: Zwangerschap | 16

Toegegeven, ik begin er vandaag pas aan natuurlijk, maar omdat mijn buik ditmaal sneller groeit dan tijdens mijn eerste zwangerschap voelt het al een aantal weken alsof het mijn laatste trimester is. Bukken, laarzen aandoen, scheren, omdraaien in bed … Vandaag een lijstje van mijn ‘ergernissen’ rondom een zwangere buik die steeds meer in de weg gaat zitten.

 • tussen je tenen afdrogen echt een ‘ding’ wordt;
 • je alleen je teennagels nog kunt lakken in een houding die uiterst oncharmant is;
 • omdraaien in bed gepaard gaat met veel gesteun (en als je het ongecontroleerd doet ook nare pijnlijke steken);
 • opstaan uit bed om voor de zoveelste keer te plassen in slow-motion gebeurt;
 • je een grote hap lucht moet nemen alvorens je je laarzen goed om je hiel kunt trekken;
 • of je sokken aan doen, idemdito;
 • je je broek aantrekt terwijl je op de rand het bed (bank, toilet, of iets anders) zit, in plaats van dit staand te doen;
 • je stiekem liever geen broeken meer draagt, maar elke dag in een legging of pyjamabroek door wilt brengen;
 • de shampooflessen die op de grond in de douche staan opeens moeten verhuizen naar een plankje omdat bukken irritant is;
 • scheren (benen en de intieme zone) veel meer tijd, happen lucht, uithoudingsvermogen en bovenal een spiegel vereist;
 • je liever een krukje in de douche hebt staan (of als het kan in bad gaat) om op te zitten, dan dat je lang staand wilt douchen;
 • je je peuterdochter nog meer dan normaal aanmoedigt om niet te kruimelen omdat je die kruimels vervolgens weer van de vloer moet halen (opgave);
 • je je mega-behulpzame peuter stiekem voor nog meer klusjes probeert te strikken;
 • je een waslijst aan zaken bedenkt die je boven wilt doen en dan in 1x doet in plaats van elke keer naar boven lopen;
 • ook zoiets: je de was in de droger gooit als je toch al op de bovenverdieping bent omdat dit het op- en neer lopen van een trap scheelt (tevens noodzakelijk in het kader van bekkenpijn, maar dat terzijde);
 • je totaal geen houding meer in bed weet te vinden, omdat je buik niet lekker ligt;
 • of je baby midden in de nacht ruim anderhalf tot twee uur een feestje bouwt terwijl jij graag op je zij wilt liggen;
 • je je, omdat je niet snel in slaap valt, realiseert na anderhalf uur woelen dat je opeens (weer) honger hebt;
 • je het liefst hele dagen zittend/liggend/dagdromend door zou brengen, maar dagelijkse dingen helaas toch aandacht vragen;
 • buiten de eerder genoemde switch van broek naar legging, je ook ‘ontdekt’ dat de helft van je positiekleding niet meer lekker zit en je wederom moet concluderen dat je pyjama echt het beste huispak is.
Lees ook:  Second opinion

Ik weet zeker dat als ik er langer over nadenk, me nog tig dingen te binnen schieten, maar dit zijn absoluut mijn grootste ‘ergernissen’. En toch: ik klaag niet (veel). Ik geniet intens en doe alles vanwege mijn bekken al weken een tandje langzamer, dus daar verandert in dit laatste trimester weinig aan. Ik zie er niet tegenop, ik weet nog enigszins hoe ik me voelde aan het einde van de zwangerschap van Olivia. Je lichaam/geest is gemaakt om het op een bepaald moment zat te zijn en je toe te laten leven naar de bevalling. Nu nog niet, nu wil ik nog even genieten, maar rond een week of 37 ben ik het spuugzat, onder meer vanwege bovenstaande redenen, ik weet het zeker.

16 Antwoorden

 1. Roos

  Ik kan dus sinds een paar dagen niet meer plat in bed liggen (gewoon op 1 kussen zoals normaal) vanwege maagzuur… ooh en idd, de hongerklop midden in de nacht! Top combi ook met maagzuur teouwens 😉

  • Gwen

   Oh ja, maagzuur, buh 🙁 Hier gelukkig wel weer iets minder de laatste tijd. Ik at/eet altijd yoghurt ’s nachts als ik honger heb, gaat verbazend goed met maagzuur, terwijl ik het overdag niet aan yoghurt moet denken haha.

 2. Joyce

  Yep, erg herkenbaar! Maar gelukkig hoef je je niet super lang meer te ergeren aan bovenstaande dingen 🙂

  • Gwen

   Nog een week of 10, 12 (gelukkig geen 14, zolang laten ze me niet meer lopen na de keizersnede bij Olivia), vind ik lang zat hoor 😉 En dan een week na de bevalling alles alweer zo missen 😉

 3. Manon

  Och jaaaaaa! Op (bijna) alles kan ik ja zeggen, alleen op de dingen die al een kind in de wereld vereisen haha ;). Vooral dat draaien in bed, vreselijk! En inderdaad: ik draag ook alleen maar leggings, lekkere broekjes en vooral pyjamabroeken!

  • Gwen

   Oh ik ben zo dol op mijn pyamabroeken! Vooral 1 in het bijzonder, ik wil ook altijd meteen de was draaien als ‘ie gewassen moet worden, zodat ik hem erna weer aan kan doen.

 4. Arcadia

  Wat fijn dat je al weet dat je het spuugzat zal zijn, maar nu nog lekker een hele tijd genieten! Ik hoop dat ik het ook spuugzat mag zijn en met een dikke buik mag rondhobbelen, wachtend totdat de bevalling eindelijk begint. Lijkt me fantastisch om dat eens mee te maken!

 5. Janske

  Heel herkenbaar. .gooi daar nog even 5 maanden extreme jeuk. (Waardoor je max zo’n 2 uur per nacht slaapt)..Bijna continu maagzuur. .. hoge bloeddruk, rugpijn,slapende handen en benen en Nog wat vervelende kwaaltjes… En probeer dan maar eens echt te genieten… Dan valt jouw lijstje gelukkig reuze mee in vergelijking met de mijne 😉

  • Gwen

   Oh die jeuk en die tintelende/slapende handen, verschrikkelijk! Had ik bij Olivia heel erg de laatste 4/5 weken vh vocht dat ik vasthield. Ik hoop er nu, omdat het dan winter is, onderuit te komen. We zullen zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.