Tag: Mommy Scenario

geplaatst in: Opvoeding | 2

Joyce tagde mij een paar weken geleden voor de Mommy Scenario Tag in een leuk filmpje op haar blog. Filmpjes doe ik (nog) niet aan, maar de vragen beantwoord ik wel graag. Het zijn zeven vraagstukken waar je als moeder tegen aan kunt lopen, gerelateerd aan de opvoeding. Lees mee!

1. Je kind wil niet eten, moet hij dan eten of geef je toe?

Olivia is geen hele goed eter. Althans, met het avondeten. Overdag eet ze prima en veel, dus waarschijnlijk zit ze ’s avonds gewoon vol. Of houdt ze niet van warm eten. In ieder geval zijn we vaak al blij met een paar hapjes en dwingen we haar nooit. Wel geldt voor haar toetje, dat vaak haar favoriete peer is, dat als ze eenmaal heeft gevraagd om een peertje en wij die snijden, ze hem ook op moet eten. Ze vroeg er immers zelf om.

2. Je kind heeft een driftbui in de winkel, wat doe je?

Been there, done that. Dochterlief is de laatste maanden al lekker aan het peuterpuberen en gaat dus regelmatig op de grond zitten of liggen omdat ze iets niet wil. Dit kan gerust zijn ‘vanuit de winkel naar de fiets teruglopen’ of ‘geen zak rozijntjes meenemen uit het schap’. Heel hard gillen is er gelukkig nog niet bij, maar boos worden en gaan liggen dus wel. Ik zeg meestal heel nuchter dat het goed is dat ze daar nu gaat slapen (ze zegt er vaak ‘papen’ bij) en loop verder. Een stukje verderop, soms zelfs om de hoek van het gangpad, wacht ik en dan komt ze meestal snel weer mijn kant op.

3. Je kind krijgt teveel cadeaus op zijn/haar verjaardag, bewaar jij de cadeaus voor een later moment of breng je ze terug?

Dit zou ons niet overkomen, gelukkig. We hebben geen grote familie- en kennissenkring die we uitnodigen op verjaardagen en hier ben ik heel blij mee. Vorig jaar kreeg Olivia precies voldoende speelgoed en dit jaar zal dat niet anders zijn. We hebben nu zelfs onze ouders ‘aan elkaar gekoppeld’ om samen een groot cadeau te kunnen geven, omdat dat iets is wat wij graag voor dochterlief willen hebben (een wigwam). Daarnaast houden we rekening bij het maken van een verlanglijstje voor het hele komende jaar. Zo krijgt Olivia van ons iets dat ‘op de groei’ is en waar ze niet direct mee kan spelen, maar wel als ze bijna 2,5 is bijvoorbeeld. Helemaal goed want ze vermaakt zich sowieso prima met wat ze heeft/krijgt!

Lees ook:  Loslaten

4. Je kind wil niet slapen, geef je toe of ga je door tot je kind slaapt?

Wij zijn ‘gezegend’ met een slechte slaper waarbij we alle tactieken al eens geprobeerd hebben. Van laten huilen tot uit bed halen en van knuffelen tot negeren, noem maar op. Olivia valt gewoon moeilijk in slaap en wordt ’s avond en ’s nachts regelmatig (huilend) wakker, het is niet anders. Inmiddels gaan we altijd naar haar toe en knuffelen wat, vooral als ze huilend wakker schrikt. Als ze ’s avonds steeds haar bedje uit blijft komen, leggen we haar keer op keer zonder pardon terug. Niet elke situatie vraagt dus om dezelfde aanpak, want het ’s avonds uit bed komen (en dus niet huilen, maar meer ons testen) verdient geen knuffels, dat vraagt om een strengere aanpak.

5. Je hebt een afspraak en je hebt geen oppas, neem je de kids mee?

Hier kan ik me geen voorstelling van maken eerlijk gezegd. Overdag maak ik afspraken met vriendinnen en dan is Olivia (en straks ook de baby) er gewoon standaard bij, tenzij het in het weekend is. Dan is Joost thuis en zou ik best een lunch zonder kids kunnen plannen. Als ik een zakelijke afspraak of sollicitatiegesprek zou hebben, zou ik dat uiteraard zonder kinderen doen, dus dat zou ik dan het liefst ’s avonds plannen. Als Joost thuis is.

6. Je hebt 20 min. tot dat er onverwacht visite komt, maak je snel het huis op orde of laat je het zoals het is?

Ons huis oogt eigenlijk altijd opgeruimd, los van speelgoed op de grond gedurende de dag. En zelfs dat valt mee qua hoeveelheid. Het aanrecht is altijd leeg en broodkruimels op en onder tafel ruim ik direct na het eten op. Het enige dat voor visite in de weg kan staan is een wasmand vol was die ik al dan niet gevouwen heb. En dat speelgoed op de grond dus. Beiden blijft staan/liggen, dat hoort nu eenmaal bij ons huishouden. Ik laat het dus zoals het is, of het zou heel erg vies moeten zijn opeens, dan zou ik een doekje over de (salon)tafel en een zachte bezem over de vloer in overweging nemen.

Lees ook:  Drie is nee!

7. Je bent in het park en een ander kind duwt jouw kind, zeg je hier wat van?

Ja, absoluut. Sowieso is het MIJN kind dat geduwd wordt en daar ben ik niet van gediend. Kom je aan mijn kind, dan kom je aan mij. Het betreffende kind krijgt dus absoluut een standje van me in de zin van: “He, dat doen we niet toch, Olivia duwen.” Wel vind ik het iets anders als de moeder of vader van het betreffende kind er ook bij staat, op dat moment zou ik alleen Olivia troosten of even een knuffel geven en de ouder veelbetekenend aankijken. In de hoop dat zij er zelf iets van zeggen.

2 Antwoorden

  1. Wat een leuke tag!

  2. Leuk dat je de tag ook hebt ingevuld 😀
    Haha en die Olivia, papen in de winkel 😉

Laat een reactie achter