Vocht vasthouden tijdens zwangerschap

geplaatst in: Gezondheid, Zwangerschap | 9

Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap. De een heeft er (heel erg veel) last van, de ander amper. Het weer kan van invloed zijn, maar dat hoeft niet. Ik ben zo iemand die er helaas last van heeft. ‘Heel veel’ last wil ik het niet noemen, maar dat ik vocht vasthoud naarmate mijn zwangerschap vordert is een feit. En zo ging het ook bij Olivia toentertijd.

Vooral irritant

Vocht vasthouden vind ik vooral heel irritant. Het komt vaak onverwacht en in eerste instantie merk(te) ik het aan de weegschaal. Die schiet bij mij soms in 2 dagen tijd 3 kilo omhoog, om vervolgens 4 dagen later weer anderhalve kilo te zakken. Gelukkig maar, dat zakken! Het dragen van mijn trouwring bekijk ik sinds 20 weken zwangerschap per dag. Word het warm? Dan doe ik hem niet om (ik slaap nooit met sieraden, ook niet met mijn trouwring – manlief ook niet trouwens), omdat je dan altijd al wat vocht vasthoud. Heb ik een drukke dag, dan ook niet. Maar, voor een paar uur dressed-up doe ik hem bijvoorbeeld het liefst wel om. Ik ben al verder dan bij Olivia, want hij past nu de meeste dagen ook nog gewoon. Tijdens mijn zwangerschap van haar kon ik mijn trouwring vanaf volgens mij 23 weken niet meer om. Ik grapte toen dat ik Joost zijn ring maar moest gaan dragen om mijn duim en hij de mijne om zijn pink. Hebben we nooit gedaan overigens. Het moment dat ik, ongeveer een maand na de bevalling, mijn trouwring weer om mijn vinger kreeg was magisch. Zonder voel ik me altijd zo naakt, maar goed: het is niet anders. Liever per dag bekijken dan straks een ring om mijn vinger hebben die ik niet meer af krijg.

Die weegschaal is dus irritant, maar het zien van iets dikkere knieën en een ‘bredere’ overgang van je scheenbeen naar je enkels is ook niet altijd even leuk. Die bredere overgang aan de onderkant ontdekte ik twee weken geleden toen het opeens weer warmer weer werd. In mijn gezicht zie je, naar mijn idee, niet veel. Ik heb geen volle-maan-gezicht zoals ze dat zo mooi noemen bij zwangere vrouwen die vocht vasthouden. En dus ook nog geen olifantenvoeten, maar, ik moet nog even dus wie weet!

Niet hoogzwanger in de zomer

Ik weet nog goed dat het in de tweede helft van september bij Olivia toen, echt nog warm werd. Een beetje zoals we dit jaar ook gehad hebben. Nog iets warmer voor mijn gevoel. Bam, daar was het vocht. Ik, toen ruim 36 weken zwanger, hield al weken wat vocht vast en had (heel veel) last van jeuk over mijn lichaam en het carpaal tunnelsyndroom in mijn handen en dat werd dus alleen maar erger met die hitte. Ik vervloekte de nazomer. Net als dit keer. Van mij hoeft het gewoon niet: hitte en zwanger zijn.

Lees ook:  Zwanger (worden) en borstvoeding

Gelukkig zitten mijn laatste weken nu in de maanden oktober en november, dus weinig kans op nog meer nazomer. Of het echt gaat schelen in het vocht vasthouden weet ik niet, maar ik hoop (wens/duim) dat het carpaal tunnelsyndroom me dit keer bespaard blijft. Wat een hel is dat. Alles viel uit mijn handen, huilend lag ik in bed van de pijn in mijn handen. Niets hielp, zelfs geen braces. Alleen bevallen. En inderdaad: 2 dagen na de bevalling besefte ik me opeens dat ik weer een vuist kon maken, dat die prikkende pijn uit mijn handen verdwenen was. Een verademing! Zo zag ik tijdens de kraamweek ook opeens mijn knieschijven weer. Het was toch best geleidelijk gegaan dat vocht vasthouden, want ik heb ze nooit zien verdwijnen tijdens de zwangerschap, ze waren er gewoon opeens weer erna.

Tips om (erger) vocht vasthouden te voorkomen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ditmaal beter oplet qua het helpen voorkomen van vocht vasthouden. Zo let ik strikter op mijn vochtinname en zorg dat ik nooit langer dan een uur achter elkaar stilzit. Ik weet immers hoe verrot dat carpaal tunnelsyndroom is en doe er alles aan dat te voorkomen. Geen kracht in je handen hebben met een peuter in huis lijkt me vreselijk, maar ach: als het gebeurt, gebeurt het – dan overleef ik dat ook wel. Toch wil graag mijn tips met jullie delen:

 • Drink minimaal 2 liter water per dag. Wees hier streng in! Ik red 2 liter water prima, drink vaak nog 2 extra glazen water, maar: ik moet er wel op letten. Een literkan vullen met water (en citroen) en op het aanrecht zetten werkt voor mij het beste. Voor de lunch heb ik al 1 kan leeggedronken, in de middag volgt de volgende. Hoewel ik erg graag spa rood drink, telt dat (vanwege het koolzuur) strikt genomen niet in ‘vocht’ en drink ik nu dus alleen ’s avonds een spa’tje. Als ik mijn 2 liter al op heb. Op mijn werk turf ik het aantal Dopperflesjes dat ik drink (400 ml per keer), zodat ik zeker weet dat ik mijn taks haal.
 • Beweeg voldoende, zit niet te lang stil. Vanwege mijn bekken moet ik zitten, liggen, staan al afwisselen, maar ook tegen het vasthouden van vocht helpt het om in beweging te blijven, waarbij je dan ook je armen even moet ‘zwaaien’. Liever zelfs nog: een paar minuten omhoog houden. Het vocht dat zich in je handen verzameld heeft, stroomt dan terug naar je armen en verder.
 • Spoel polsen en voeten af voor het slapen gaan. Met koud (of lauw) water. Niet alleen voelen je voeten daarna minder warm en gezwollen (minder tintelend ook), het zorgt er ook daadwerkelijk voor dat het vocht even de andere kant op stroomt.
 • Matig zoutinname. Wij koken zoutloos en gebruiken niet vaak pakjes en zakjes, maar in brood zit natuurlijk ook zout. Om van mijn cravings naar croissantjes en andere vette ‘broodjes’ nog maar te zwijgen. Zout, zout, zout. Oh en chips en popcorn! Ben ik dol op en neem ik dus gewoon. Maar niet elke dag (duh!) en altijd in combinatie met minimaal 2 glazen water. Of het echt helpt weet ik niet, maar van zout houd je vocht vast en water helpt je lichaam vocht af te drijven, dus door die twee te combineren hoop ik het evenwicht te bewaren.
 • Plas voldoende en goed ‘uit’. Natuurlijk moet je van veel water (of kruidenthee – zwarte thee met theïne geldt namelijk niet voor je 2 liter vochtinname, van cafeïne en theïne houd je juist sneller vocht vast) veel plassen, maar doe dit ook echt. Ga bij de eerste aandrang plassen, je lichaam is namelijk bezig met het afdrijven van vocht en wil dit kwijt. Neem er ook de tijd voor. Soms plas ik twee keer in één keer om het zo maar even te zeggen. Gewoon door ontspannen te blijven zitten en hoppa, daar stroomt het weer. Een teken voor mij dat mijn lichaam druk is met vocht afdrijven. Vind ik fijn, dus ik gun mezelf even die rust op het toilet.
Lees ook:  Dé perfecte luiertas via Duifhuizen tassen & koffers

Tot zover mijn tips en trics die ik al weken toepas en de komende 7 weken ook in acht blijf nemen. Water drinken is echt het belangrijkste. Hoe raar het ook klinkt, want je houdt immers vocht vast en lost dat (voor zover mogelijk) op met het innemen van vocht, maar zo werkt het echt! En nu maar hopen dat ik de laatste weken ook doorkom zonder al te veel extra vochtophopingen.

9 Antwoorden

 1. Ik hield ook giga vocht vast had al was dat natuurlijk ook door die giga hoge bloeddruk. Vooral die tintelende en brandende handen, pfff!

  • Zo’n kutgevoel! Ik heb dat tintelen nu dus gelukkig nog niet, mr merk het vocht wel heel erg aan kleding dat strepen achterlaat als ik het uitdoe zeg maar. En daarnaast ben ik ook gewoon dik volgens de weegschaal haha. En het zat door de immobiliteit hoewel ik weet dat jij graag langer zou dragen en ik niet moet zeuren. Hoe gaat ie verder met je? Bloeddruk alweer ietsje gezakt?

 2. Ik heb amper vocht vastgehouden bij Aron, alleen de laatste week wat in mijn gezicht. Hopelijk gebeurt dat nu weer haha!

 3. Bij Ronja was het hartje zomer en was ik hoogzwanger en begon ik veel vocht vast te houden. Toen werd ik opgenomen in het ziekenhuis, niet leuk natuurlijk, maar het was heerlijk om geen last meer te hebben van die hitte! Dat hielp enorm.

 4. Oh wat klinkt dat allemaal vervelend! Ik houd (nog) geen vocht vast… Eerder vet 😛 hahaha.

 5. Al die kwaaltjes… Ze zouden verboden moeten worden… nog even volhouden meid… En dan krijg je de allermooiste beloning er voor terug…

  Succes!

 6. Ik heb heel lang geen vocht vast gehouden, tot ik met 30 weken een torenhoge bloeddruk kreeg. Ineens was daar het vocht, ik kwam in 3 weken tijd 12 kilo aan vocht aan. Ik mocht niet bewegen, maar moest stil zitten, met een kussen onder mijn benen. Wel moest ik mijn handen blijven bewegen. Vaak kon ik ’s morgens helemaal niets. Nog geen eens een wc papiertje pakken. Dus stapte ik onder de douche en liet de boel maar lopen. Afschuwelijk echt. Dus de tips waren voor mij niet van toepassing geweest 🙂 Het is erg afhankelijk vooral van de rest van je gezondheid 🙂

  En dan was ik nog hoog zwanger in de winter ook. Ik ben nu al bang voor een eventuele volgende zwangerschap.

  • Het is absoluut van de rest vd zwangerschapsgezondheid afhankelijk. In jouw geval met je bloeddruk kon je weinig anders dan luisteren naar de bedrust 😉 Die zere handen vond ik echt zo naar, alles viel en lag huilend in bed snachts. Blij dat ik dat nu nog niet heb. Hopelk blijft het me bespaard en jou een tweede keer ook!

Laat een reactie achter