Digitaal tijdperk, toch geboortekaartje?

geplaatst in: Huisvlijt, Zwangerschap | 24

Eerder schreef ik al eens dat we ons geboortekaartje al gekozen hadden. Er is sindsdien (ik was toen nog geen 20 weken zwanger) niets meer aan veranderd: het kaartje is klaar, we hoeven straks alleen nog de juiste geboortegegevens via de website in te voeren en dan zullen we in de 2e helft van de eerste week onze kaartjes gaan versturen. Maar, ergens is het natuurlijk wel een beetje achterhaald: geboortekaartjes in ons digitale tijdperk.

Het hoort erbij vinden wij

Waarom we dan toch weer voor geboortekaartjes kiezen? Het hoort erbij. Volgens Joost en mij althans. En daarbij wil ik geen onderscheid maken tussen de meiden en kreeg Olivia twee jaar geleden ook een kaartje, dus krijgt de baby ook een kaartje. En zal zelfs een eventueel derde kindje, ook al doen we tegen die tijd nog meer digitaal, een eigen geboortekaartje krijgen.

Ik houd van papier en traditionele dingen als geschreven kaartjes. Niet alleen om te sturen, ook om te ontvangen. Ik vind het zelf ook leuk om geboortekaartjes te krijgen, het is leuk om die verschillende smaken van de ouders te zien en versjes te lezen. Dus ja: het kost geld en de naam en gewicht wordt al veel eerder op social media of via de telefoon vermeld, maar we sturen geboortekaartjes.

Zelfde aanpak als bij Olivia

We hebben voor de baby een zelfde soort kaartje gekozen als voor haar grote zus. Dezelfde stijl, hetzelfde lettertype en ik heb zelfs de kleuren in de letters van dit kaartje aan het kaartje van Olivia aangepast. Het kaartje van Olivia hangt in een grote lijst in de gang, ik heb zo’n zelfde lijst al klaar liggen voor het kaartje van deze kleine meid. Tja, ik (wij) hecht nu eenmaal waarde aan dingen hetzelfde doen voor de kindjes.

Lees ook:  Zwanger en sporten
Mijnlevenalsmama | Weer geboortekaartje
Zo hangt Olivia’s kaartje dus in onze hal, straks met het kaartje van ons tweede meisje, in matching stijl en kleuren, ernaast.

Hoewel ik heb begrepen dat het krijgen van een tweede kindje voor je omgeving een stuk minder ‘interessant’ is en we dus waarschijnlijk minder kraambezoek en ook minder kaartjes krijgen, haal ik wel weer twee plakboeken voor deze kleine meid. Olivia’s eerste boek zit halfvol met kraamkaartjes, kaartjes van haar eerste verjaardag en die van haar tweede verjaardag gaan er ook nog in. Langzaam komt dat boek dus vol. In het tweede boek plak ik werkjes die ze op het kinderdagverblijf maakt. En inderdaad: dat ga ik ook doen voor de baby. Waarschijnlijk duurt het langer voor haar boek vol is, omdat ze misschien geen 70 kraamkaartjes ontvangt, maar ach: dat maakt niets uit, het komt vanzelf vol.

Het enige verschil is trouwens dat ik dit keer de adressen met de hand op de enveloppen schrijf, terwijl ik twee jaar geleden labeltjes heb geprint op mijn werk. Waarom? Toen hielp de receptioniste me met het uitlijnen van een Excel-bestand in het formaat van de labelstickers en ditmaal heb ik het deze laatste weken vooral druk met beursvoorbereiding op mijn werk, dus richt ik me thuis op de enveloppen. Netjes schrijven, leuk stickertje erbij en klaar! Overigens zijn het dezelfde roze vierkante enveloppen als twee jaar geleden, van dezelfde knutselwebshop. Gewoon, omdat dat minder duur is dan via de shop waar we het kaartje vandaan hebben en omdat ik zelfs nog wat van die enveloppen had liggen van twee jaar geleden.

24 Antwoorden

 1. Zo herkenbaar allemaal. Wij willen ook graag hetzelfde voor beide kinderen, hadden ook al fotolijstje klaar liggen. Staat bij ons op een kast in de woonkamer. Ook een plakboek voor gehaald. Onze vierkante enveloppen hebben we ook zelf bij een knutselwinkel gehaald, zelfs al gebruikt voor de trouwkaartjes. En bij de tweede echt significant minder kaartjes en bezoek gekregen waardoor het kraambezoekboek ook minimaal is ingevuld.

  • Ik heb zelfs nog even getwijfeld of ik die losse wenskaartjes vd Hema wilde ipv boek zodat dat minder zichtbaar was, maar uiteindelijk toch boek omdat Olivia dat ook heeft haha. Overigens zit die van haar ook niet vol en is aangevuld met foto’s, dus het valt hopelijk niet zo op. Ik ben zon neuroot ook haha, heb zelfs al hetzelfde foldertje klaarliggen voor voet en handje met 7 wk. Net als bij Ol haha 😉 Gelukkig ben ik dus niet de enige!

 2. Fijn om daar zo lekker mee bezig te zijn. En lief dat je voor beide dochters hetzelfde wenst, je 2e baby meisje krijgt vast ook veel kaartjes voor in het plakboek!

  • Ik hoop het echt! Hoor alleen van heel veel mensen dat het echt minder is. Nou ja, desnoods ga ik alle bloggers oproepen toch iets te sturen voor in het plakboek. Ofzoiets haha.

 3. Hier krijgen ze ook allebei dezelfde “behandeling”

  • Grappig he, hoe je daar als moeder zo mee bezig kunt zijn. Volgens mij zou het Joost niets boeiend als we nu niet alles hetzelfde deden haha.

 4. Hier ook een geboortekaartje hoor! Dat hoort inderdaad gewoon (vind ik). Ik zou het raar vinden als er een kindje geboren zou worden in de familie/vriendenkring en ze doen geen geboortekaartje… Nee, dat hoort erbij! Hier staat ie ook helemaal klaar 😀

 5. Een geboorte kaartje is leuk om te geven maar ook leuk om te ontvangen! Dat hoort er toch gewoon een beetje bij

 6. Ik vind het heel leuk dat je de geboortekaartje in hetzelfde style houdt. Ondanks dat ik bij mijn kids geen geboortekaartjes verstuurd had, vind ik ze er wel helemaal bij horen.

 7. Ik vind het ook leuk echte geboorte kaartjes. Ik stond er van versteld hoeveel we hadden gekregen. De slingers hingen zo vol dat het naar beneden was gekomen haha. Maar wel leuk!!

 8. Herkenbaar hoor, wij kozen ook lekker voor een old fashion kaartje met de post. Vind het zelf ook erg leuk om geboortekaartjes te krijgen! En inderdaad, al die kaarten die je dan krijgt! Had ik van te voren echt niet verwacht. Hier zitten ze allemaal in een ‘bewaardoos’, samen met bijzondere dingen die ik graag wil bewaren zoals het shirtje wat ze droeg na haar geboorte, haar eerste jurkje. Ja ja, stiekem ben ik een erg sentimenteel mens!

  • Hier ook hoor 😉 Ingeplakt en in de bewaardoos zitten ook zulk soort dingentjes – owee als ze mijn effort later niet gaat waarderen haha!

 9. Hier ook een geboortekaartjes verstuurder, hartstikke leuk!
  Ik kijk er ook een beetje na uit als er een geboortekaartje ‘moet’ binnenkomen.

  Je kunt trouwens in Word (en exel denk ik ook) heel makkelijk een sjabloon invoegen, waarmee je op stickers kunt printen.

 10. Wij gaan ook gewoon een geboortekaartje maken en versturen op papier! Ik vind een geboortekaart eigenlijk belangrijker dan een overlijdenskaart omdat dit ook gewoon een mooi cadeau is voor later. Ik vind mijn eigen geboortekaartje (die nu onwijs ouderwets is) echt super gaaf om te hebben. En het is zo vanzelfsprekend dat je een rouwkaart stuurt als familie van een overledene, terwijl er nu steeds meer getwijfeld wordt aan geboortekaartjes, en dan vraag ik me serieus af waarom een rouwkaart belangrijker is dan een geboortekaart.

  • Hmm goeie, zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik vind alle dingen, zoals een zwangerschapsschriftje bijv. die mijn moeder vna vroeger heeft ook echt nog steeds leuk en een kaartje hoort ook gewoon idd. Net als het bewaren van alle kraamkaarten die je straks krijgt 🙂

 11. Hier zal mijn tweede ook geboortekaartjes krijgen. Die traditie wil ik niet doorbreken.

  • Nee precies, het ‘hoort’ gewoon zo, klaar 😉 En buiten dat vond ik het ook heel leuk om weer een mooi kaartje te zoeken 🙂

 12. Een geboortekaartje hoort er inderdaad bij. Ik stuur ook nog steeds kaartjes bij geboorte, verhuizen e.d. Maakt het meer persoonlijk. Wat jij ook zegt dat je voor je kinderen hetzelfde wilt doen, zo sta ik er ook in. Is ook heel leuk voor later 🙂

 13. Juist in het digitale tijdperk waarbij al zoveel digitaal is.. moet post blijven en dus ook kaartjes!
  Zo leuk om post te ontvangen…

 14. Ik vind een geboortekaartje er ook bijhoren. Fijn dat jullie al klaar zijn. Ben erg benieuwd naar het kaartje.

Laat een reactie achter