Twee dochters, help?!

geplaatst in: Opvoeding, Samenwerkingen | 5

Het eerste dat Joost zei na de 20-wekenecho bij Olivia was dat hij tegen de tijd dat ze 14 jaar was ontslag zou nemen om 24/7 op te passen. De nodige grapjes tussen hem en andere mannen over vaders en dochters werden gemaakt en nog steeds houdt hij zijn spreekwoordelijke hart vast voor als Olivia straks groter is. En dan komt er heel binnenkort nog een meisje bij. Help?!

Toch echt anders dan jongens

Los van hoe het ‘moet’ als dochterlief straks puber is en met jongens thuiskomt. Of naar de middelbare school moet fietsen. Of uit wil gaan en dus naar de stad moet fietsen … Daar wil ik allemaal nog helemaal niet aan denken, mijn kleine meisje, zucht. Los daarvan dus, zijn meiden absoluut anders dan jongens en merken we dat zelfs al aan Olivia, die pas net twee is.

Ik herken veel in haar. Het driftige (wat Joost ook had/heeft, maar op een andere manier), het krijsen om niets en hier tot in het hysterische in blijven hangen, het dametje uithangen. ‘Typische’ meidendingen in mijn ogen, omdat ik het maar al te goed herken van mezelf en nooit heb gezien bij mijn broertjes vroeger. Daarnaast zie ik de zoontjes van vriendinnen ook heel anders reageren in situaties terwijl ze toch allemaal ongeveer zo oud zijn als Olivia.

Mijnlevenalsmama | Handleiding dochters

Mijnlevenalsmama | Milkband

Handboek voor vaders

Voor mij dus veel herkenning en ook bij latere zaken zoals het getut, stampvoeten op de trap, onzekerheid, heel hard en heel veel gillen als ze boos is, ongesteld worden en de kwetsbaarheid van een meisje in het uitgaansleven kan ik me een voorstelling maken. Ik was ook zo’n meisje. Ik ben zelfs soms ook nog zo’n meisje. Maar voor Joost is het nieuw, hij is niet opgegroeid met een zusje om zich heen en zit wel met een huis vol vrouwen opgescheept. Toen ik van de webshop Ik Ben Zo Mooi iets uit mocht kiezen, koos ik dus niets voor mezelf of de kinderen, maar iets voor manlief: het boek Dochters! Een handleiding voor vaders. En toch ook nog een klein handigheidje voor mezelf (en de baby): een milkband. Een roze plastic armbandje dat je als je borstvoeding geeft gemakkelijk van arm kunt wisselen om op die manier te onthouden met welke borst je weer moet beginnen bij de volgende voeding en hoelaat je de laatste voeding gegeven hebt. Bij Olivia had ik in het begin een soort strikje dat ik aan mijn bh-bandje bevestigde, maar die heb ik niet meer bewaard. Overigens zal ik dit armbandje alleen de eerste weken gebruiken, want daarna wordt je productie stabieler en voel je zelf goed welke borst het volst zit en dus aan de beurt is. Althans, dat is mijn ervaring.

Lees ook:  Hoe ouder, hoe duurder?

Mijnlevenalsmama | Dochters, handleiding voor vaders

Veel informatie op luchtige toon geschreven

‘Dochters!’ is een mooi boek om in de kast te hebben staan als je meiden hebt. Het is een leuk vormgegeven en humoristisch geschreven boek met naast heel veel informatie over hoe meiden in elkaar zitten, ook workshops zoals ‘vlechten maken’ en ‘nee-zeggen’. Persoonlijk vind ik dat laatste ontzettend handig, want ik merk nu al dat Joost meer moeite heeft Olivia iets te weigeren als ze hem met puppy-ogen aan kijkt, dan ik. Tja, dat is wat ze ook zeggen toch: een dochter wind haar vader om haar vinger. I’ve been there!

Maar goed, het gaat er uiteindelijk niet om wat ik hiervan vind, maar om wat Joost hieraan heeft, dus hierbij ook zijn oordeel: “Het is een leuk boek, dat makkelijk leest. Het is grappig en informatief tegelijk. Persoonlijk had het van mij één van de twee mogen zijn, omdat de schrijver nu soms de plank een beetje misslaat omdat hij geen keuze tussen deze twee gemaakt heeft. Neemt niet weg dat het een boek is met veel leuke (en ook al herkenbare) stukjes, dat ik de afgelopen week met plezier in de bus van- en naar mijn werk heb gelezen.”

Kortom, een aanrader voor alle vaders met dochters. Leuk om te geven als kraamkado of als cadeautje voor vaderdag. Of zomaar. Het boek kost € 14,95 en is onder andere te koop bij Ik Ben Zo Mooi, die mits voorradig, dezelfde dag verzenden, waar je kosteloos kunt retourneren en waar je behalve voor boeken en badspeeltjes ook kunt slagen voor je complete babyuitzet, kleding voor baby’s en kinderen en nog veel meer.

Lees ook:  Shoplog: Eerste zomerkleding

Mijnlevenalsmama | Gesponsorde blogpost

5 Antwoorden

 1. Diana

  Wat een leuk boekje! Ik heb alleen een zoon, maar ik weet dat er ook een boek is voor activiteiten voor vaders en zoons. Lijkt mij een leuk cadeau om eens te geven met vaderdag aan mijn man!

 2. Mylène

  Leuk boek! Ga ik onthouden om een keer cadeau te doen aan papa.
  Wij hebben ook twee dochters, bijna 4 en 1 jaar. Heerlijk en soms echt pittig. Ze zijn gek op elkaar en hebben een speelmaatje aan elkaar, maar het zijn ook beiden echte karaktertjes. Ik hoor weleens dat jongetjes veel makkelijker zijn. Geen idee. Wij willen nog even niet denken aan díe puberteit:-). Ga ervan genieten, het is een feest!

  • Gwen

   Stttt, wil ik nog niet horen hihi. Hier ook zo’n karaktertje en mijn man en ik zijn dat beiden ook, dus stiekem houd ik mijn hart vast met twee van die meiden in huis straks. Maar goed: het is ook zo leuk, dat mondige en alles zelf doen. En idd: ik kon heel goed spelen en heel goed ruzie maken met mijn zusje. Het hoort er gewoon bij ofzo 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.