Datum gepland!

geplaatst in: Zwangerschap | 11

Afgelopen vrijdag stond mijn eerste afspraak bij de gynaecoloog gepland. De verloskundige heeft me na onze laatste afspraak twee weken geleden overgedragen aan het ziekenhuis. In eerste instantie sowieso vanwege de eerdere keizersnede. Hierdoor is een medische indicatie noodzakelijk namelijk en wordt je als je weer zwanger bent tussen 34 en 36 weken overgedragen aan het ziekenhuis. Daarnaast lag onze baby bij die echo bij de verloskundige nog steeds in stuit. Ook een reden voor medische indicatie.

Nieuwe gynaecoloog

Het ziekenhuis waar ik ga bevallen heeft volgens mij 8 gynaecologen in dienst. Ik heb er tijdens de zwangerschap van Olivia 4 leren kennen en toen ik klachten had die een niche bleken heb ik er nog eentje ontmoet. Die laatste vond ik echt geen fijne man en van die eerste 4 is vooral degene die de draaipoging bij Olivia en uiteindelijk ook de keizersnede gedaan heeft, blijven hangen. Een erg aardige man!

Vrijdag had ik een afspraak staan bij een gynaecoloog die ik nog niet kende. Een vrouw met een vriendelijk lachende foto op de website. En inderdaad: het ‘klikte’, een pak van mijn hart.

Geen discussie, wel een datum

De gynaecoloog zag natuurlijk direct in mijn dossier dat Olivia in stuit lag en de versie (draaipoging) mislukt was. Ook zag ze op mijn huidige zwangerschapskaart dat dit kindje weer in stuit ligt. Ik vertelde haar dat ze dat al ligt sinds 18 weken zwangerschap en dat ik een draaipoging niet zie zitten omdat ik niet geloof dat ze om wil draaien. Ze ligt al zo lang met haar hoofd boven en bij haar zus werkte het immers ook niet.

Lees ook:  Mijn bevallingsverhaal #2

De gynaecoloog opende het OK-rooster en zei dat we een keizersnede gingen plannen. “Geen probleem, dan plannen we weer een sectio.” Wel vroeg ze nog even naar onze verdere kinderwens. Als we 7 of 8 kinderen wilden, zou ze nu draaien absoluut aanraden, omdat na 2 keizersnedes mijn baarmoeder zoveel zwangerschappen niet aan kan. Ik stelde haar gerust dat wat ons betreft, als het ons überhaupt gegund is en we daar na de tweede nog zo over denken, drie de max is. In dat geval zou een derde kindje sowieso met een keizersnede gehaald gaan worden om onnodig scheuren van mijn baarmoeder te voorkomen zei ze. Prima, ik was hier al van op de hoogte en vind het geen probleem om dus echt nooit meer een kindje zelf op de wereld te zetten.

Keizersnedes bevallen mij prima en ik heb nooit het gevoel gehad te hebben gefaald in mijn bevalling van Olivia. Het ‘rouwproces’ over het niet natuurlijk bevallen heb ik toen al ervaren en een plekje gegeven tussen de mislukte versie en de geplande bevalling.

Nu echt aftellen

We hebben dus een datum. De verjaardag van ons tweede meisje staat gepland en ik ben blij. Het is op papier een mooie datum, zoals 11-10-12 (Olivia’s geboortedatum) dat ook was. Wel moest ik vrijdag na mijn consult even heel erg wennen, omdat ik het nét iets anders in mijn hoofd had.

Olivia’s keizersnede stond gepland op exact 39 weken zwangerschap, maar ook 38+5 en 38+6 waren een optie. Op 38+5 was Joost al jarig en 38+6 (dat was immers 10-10-2012, dus een gewilde datum) zat al vol gepland. Het werd dus die donderdag, bij precies 39 weken. Ditmaal is mijn wisseldag op zondag en ik was in de vooronderstelling dat ‘ze’ een geplande bevalling niet over het weekend zouden tillen, omdat de kans groot is dat het spontaan begint rond deze termijn en al het personeel dan in het weekend opgetrommeld zou moeten worden. I was wrong, de gynaecoloog vertelde me dat ze strenger zijn geworden met de grens van 39 weken omdat gebleken is dat baby’s vaker last van hun longetjes krijgen voor die termijn. Het beste voor de baby dus, een keizersnede na 39 weken. Maar, even schakelen voor deze mama. Die had het anders in haar hoofd.

Lees ook:  Dagboek van een zwangere #14

Het aftellen kan beginnen, de precieze datum houden we online (natuurlijk) voor onszelf. En ach, ze kan zich altijd nog eerder aandienen. Geen probleem, alles staat klaar, maar stiekem vinden we het nu wel fijn om ons op deze datum te richten. Het is een soort deadline. Als dochterlief lekker tot in de 40e week wil groeien in mij, wordt dit haar verjaardag en anders wordt het eerder. Bij een wee of gebroken vliezen gaan we naar het ziekenhuis en wordt het alsnog een ‘rustige’ keizersnede, geen spoed, wel ongepland.

11 Responses

 1. Nicetobeout

  oh serieus die populaire datum dat zou mij dus echt niets uitmaken he als het om de geboorte van je kind gaat. Maargoed. Fijn dat je een datum hebt kunnen prikken, super spannend allemaal!

  • Gwen

   Nee uiteindelijk maakt het ook niks uit hoor en is uberhaupt een datum plannen als je het zat begint te worden ah einde al een luxe, maar toch: als je dan toch iets kunt kiezen is een mooie datum ook wel leuk vind ik 😉

  • Gwen

   Ja echt zo fijn: het vooruitzicht dat je weet dat het die dag het moment is om haar in onze armen te sluiten 😀 Zeker nu ik het zwangeren een beetje zat begin te worden vanwege de lichamelijke ‘mankementen’.

 2. Arcadia

  Fijn dat jullie de datum hebben, het echte aftellen is dan begonnen! Zal ik je wat vertellen? Onze baby ligt ook in stuit, maar volgens mij wisselt dat bij deze druktemaker van dag tot dag.

  • Gwen

   Hier is er vanaf 18 wk geen seconde meer gewisseld. Ik voelde haar hoofdje echt direct bovenin en herkende dat meteen van Olivia toentertijd. Hopelijk draait jouw meisje lekker de goede kant op strakjes als het daar tijd voor is 😉

 3. Channah

  Wat spannend! Het lijkt me zo gek om precies te weten wanneer je kindje komt.. Maar tegelijkertijd ook erg prettig, die zekerheid!

  • Gwen

   Ja, die zekerheid is echt heel fijn 😉 En we hebben deze manier al eens meegemaakt met Olivia, dus het voelt nu minder gek om de verjaardag te plannen en bewust af te tellen. Tenzij ze spontaan eerder komt, dan is het alsnog een verrassing natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.