Mama is zwanger #9

geplaatst in: Zwangerschap | 10

Zo, de laatste loodjes. Mijn verlof is ingegaan, de keizersnede staat gepland en het huis is babyklaar. Hoe ik me voel? Klaar, nieuwsgierig, ongeduldig, moe en vooral: immobiel. Kortom: echt de laatste loodjes.

Bijna 37-weken mijlpaal

Aanstaande zondag ben ik 37 weken zwanger en is de baby in principe klaar. Maar, ik hoop dat ze nog even minimaal anderhalve week daarna blijft zitten om aan te spekken en het mooiste zou nog zijn om die geplande datum na de 39-weken mijlpaal te halen, want dat voorkomt een boel geregel met vervoer en Olivia op het laatste moment (als de bevalling dus spontaan begint en we snel naar het ziekenhuis moeten). Maar goed, ik heb niets in de hand, we zullen zien.

Dit meisje wordt wederom niet zo groot geschat. Zo’n 3 kilo. Prima natuurlijk, ik zelf woog 3100 bij de geboorte en ben niet zo groot (1.68), dus een kindje van 3 kilo past goed bij mijn lichaam. Daarnaast werd Olivia ook maar 3 kilo geschat en kwam met exact 39 weken met 3390 ter wereld. Ik bedoel maar, die groeiecho’s zijn slechts indicaties.

Nog even aandikken in mijn buik is het beste voor de baby. En ook wel voor mij, want hoewel ik eigenlijk op het punt ben dat ik het zwanger zijn zat ben, geniet ik er ook nog onwijs van. Een dubbel gevoel dus. En, we focussen ons op de datum, dus elke plotselinge start van de bevalling zal even schakelen zijn. Niet erg, ik houd het in mijn achterhoofd, maar het blijft even schakelen als dat gebeurt.

Lees ook:  Dagboek van een zwangere #9
Einde aan de goede nachten

Helaas is er in mijn 36e zwangerschapsweek een einde gekomen aan de goede nachten. Ik sliep vanaf de helft van het 2e trimester tot aan vorige week ontzettend goed. Vaak heel diep tussen 12 en 5 en werd goed uitgerust wakker. Dit in tegenstelling tot de weken ervoor. En nu de weken erna, helaas. De oorzaak? Bandenpijn.

Bij Olivia heb ik amper bandenpijn gehad. Af en toe een steekje in mijn lies als ik de vaatwasser uitruimde, soms bij het opstaan van de bank, maar daar bleef het bij. Dit keer is mijn buik echter veel ronder en hangt er dus meer aan mijn baarmoederbanden. Ik ben een zijslaper en slaap het liefst op mijn rechterzijde. Met een kussen of dekbed onder mijn buik, maar toch … Zodra ik me omdraai in mijn slaap schrik ik wakker. Van de pijn. Het ‘schiet’ dan echt in mijn band aan de linkerkant en duurt even voor die pijn weer afzwakt. Een naar gevoel. Ik heb in het begin zelfs even gedacht dat ik weeรซn had, maar het is echt alleen als ik lig en ik voel het overdag niet of amper, dus ik schaar het onder bandenpijn. Naar, maar niets aan te doen.

Mijnlevenalsmama | Vluchttas klaar

Algeheel rommelig gevoel

Wat ook anders is dan twee jaar geleden is het algehele rommelige gevoel dat ik heb de laatste 2 weken. Vaak naar het toilet, veel harde buiken, die banden dus en ‘gewoon’ een wat rommelig gevoel. Een voorteken dat de bevalling zich snel aan zal dienen? Wie weet, we zullen zien. Bij Olivia bleef, als ik me goed herinner, alles megarustig tot aan de geplande datum, dus dit rommelige gevoel herken ik niet. Maar goed: mijn lichaam is nu voor de tweede keer zwanger, alles is gevoeliger, ik ben veel drukker (door Olivia) gedurende de dag dan toen, dus ik wijd het daaraan, vooral de harde buiken. Het is nu eenmaal bekend dat je die bij een volgende zwangerschap al vroeger en vaak vaker hebt dan bij een eerste.

Lees ook:  Mama is zwanger #1

De vluchttas staat, op wat toiletspulletjes, klaar, opvang voor Olivia op de geplande datum is geregeld, de meeste huishoudelijke poetsklusjes zijn klaar en wij zijn er klaar voor. Nog heel eventjes geduld!

10 Responses

 1. Desiree

  Ze zeggen dat het bij een tweede sowieso meer rommelt van tevoren. Maar wie weet dient jullie meisje zich wel eerder aan. Ze zeiden bij de groeiechos dat Skyler net zo zwaar als Hayden zou zijn (3100 gram), onder het mom: tweede is vaak zwaarder en een meisje weer lichter. Toen Skyler werd geboren was ze toch wel heel erg klein met haar 2770 gram (aldus de verloskundige). Schatting zegt idd niet zoveel.

  • Gwen

   Nee daarom, ik ga ervanuit dat ze gewoon rond de 3 kg is, ik voel d’r bij wijze van spreken groeien want elke dag drukt ze harder en ‘breder’ haha. Zou het liefst morgen bevallen, hoewel 2 weekjes groeien ook nog wel goed is, dol op spekbeentjes bij babies haha.

 2. Arcadia

  Klinkt inderdaad alsof je lijf zich voorbereid op de bevalling. Die vervelende steken bij het draaien heb ik ook en die doen flink pijn. Ik word er ook wakker van, maar kan weer goed & snel inslapen. Drie kilo is toch heel erg netjes? Ik dacht altijd dat onder de 3 kilo licht was, maar ik weet ook dat 3,5 kilo heel normaal is. Voor mij zijn het olifantengetallen met m’n 1-kilo-dochter. Hopelijk gaat deze een dikkertje worden!

  • Gwen

   Hier ook weer redelijk snel in slapen gelukkig, maar wel elke x weer wakker door die nare bandenpijn/steken/gedoe haha. Oh en het plassen ๐Ÿ˜‰ Je zult idd verbaasd zijn strakjes als je een dikke a-therme baby in je handen hebt. Extra spannend en extra ontlading ook van alles rondom Ronja toen.

 3. jansyluvzu

  ohhh wat spannend allemaal! ๐Ÿ™‚ Ik hoop dat ze nog lekker even blijft zitten zodat je nog lekker kunt genieten…en anders….nรณg meer genieten ๐Ÿ™‚ Allemaal leuk!

  • Gwen

   Jaaaa, dubbel genieten strakjes met twee meiden hihi ๐Ÿ˜€ Opzich zou ik morgen wel willen bevallen, maar die geplande datum is ook wel goed – nog even alles echt ‘afsluiten’ hihi.

 4. Diana Carlton

  Het einde is nu echt in zicht! Probeer nog even te genieten van je prachtige zwangerschapsbuik, voor je het weet is het zover en is jullie 2e kindje er!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.