Mijn onmisbare uitzetitems

geplaatst in: Huishouden, Zwangerschap | 8

Er zijn ontzettend veel uitzetlijsten te vinden. Online, maar ook bij je eerste bezoek aan bijvoorbeeld de Babydump krijg je er één in je handen gedrukt. Om nog maar te zwijgen over de uitzetlijsten in mamabladen. Afijn, aan een hele uitzetlijst ga ik me niet wagen. Het is ontzettend persoonlijk wat je wel of niet gebruikt en in welke mate, vind ik. Vandaag deel ik mijn onmisbare uitzetitems. Inclusief aantallen. En leg ik uit waarom ik deze onmisbaar vind. Tot slot ook een alinea over zaken die wat mij betreft van elke uitzetlijst geschrapt moeten worden, maar goed, zoals ik net al schreef: het is best persoonlijk, want wat voor mij niet werkt kan voor een ander misschien juist heel goed werken.

7x onmisbaar qua uitzet
 • Hydrofiele doeken, 20/25 stuks

Deze gebruikten wij bij Olivia echt ontzettend veel en dat zal dit keer niet anders zijn. Zo ligt er standaard één over het aankleedkussen. Er gaat nogal vaak wat mis met een veegje poep in het begin omdat je handigheid moet krijgen met het verschonen van de luier. Ideaal dus om dan niet direct de hele hoes te hoeven vervangen. Ik ga nog even verder: een hydrofiele doek in bedje om scheutjes melk op te vangen, in de box en wandelwagen idemdito. Die laatste gaat met geluk wel 2 dagen mee, die andere twee moeten (als je niet houdt van een zure geur) elke dag vervangen worden. Een hydrofiele doek naast je op de bank, wederom voor die scheutjes of scheuten melk die kleine baby’s er de eerste maanden uitgooien. En een hydrofiele doek in je nachtkastje voor tijdens de nachtvoedingen of als je je kindje naast je in bed neemt ’s ochtends.

Dat zijn dus al doeken op 6 verschillende plekken, waarvan die in het bedje, de box en naast je op de bank of nachtkastje vaak maar 1 nacht mee gaan. En dan moet de baby nog in bad of gewassen worden en droog je hem of haar af met een hydrofiele doek. Afijn: de aangeraden 12 doeken op de meeste uitzetlijsten zijn krap. Wij hebben er momenteel 30 in huis, waarvan er 3 in Olivia’s kast liggen, de rest ligt bij de baby. We drogen Olivia er ook nog mee af trouwens. En haar verschonen op bed gaat ook, je raadt het al, met haar billen op een hydrofiele doek. Altijd gemakkelijker te wassen bij nare ongelukjes dan haar hele dekbedovertrek.

 • Mondspuugdoekjes, zo’n 10 stuks

Ze absorberen iets minder goed dan hydrofiele doeken, maar liggen gemakkelijker op je schouder en prop je sneller in je (hand)tas of jaszak als je even snel de deur uit gaat. Overigens gebruik ik ze bij Olivia inmiddels als snotdoekjes en ligt er hier dus al twee jaar standaard elke dag een schoon mondspuugdoekje in de huiskamer.

 • Badcapes, 2 stuks

Ideaal om je kindje na het badderen of douchen in mee naar de kamer te nemen. Het hoofdje is bedekt en je vouwt de badcape zo, dat je kindje niet helemaal bloot ligt tijdens het afdrogen. Vinden we zelf ook niet fijn: die koude lucht op ons natte lichaam. Onze ervaring is dat Olivia (van de ontspanning?) natte scheetjes liet na het douchen en de badcape in het begin dus standaard na gebruik in de was moest. Twee badcapes is dus een must, wij hebben er momenteel vier in de la liggen.

 • Box met 2 boxkleden

De één zweert erbij, de ander gebruikt hem nooit. Wij hebben de box veel gebruikt, zelfs tot Olivia anderhalf was nog dagelijks, en zijn dit weer van plan. Dochterlief deed vaak haar ochtenddutje in de box en of de baby dat ook kan terwijl Olivia in de woonkamer speelt moeten we nog ervaren, maar stiekem hoop ik van wel. Het bedje was voor het middagdutje en ’s avonds. Tot Olivia meer ging spelen en zich bewust werd van haar omgeving rond een maand of 4, toen werd de box een prima speelomgeving. Een veilige ook, waarbij ik even mijn handen vrij had en bijvoorbeeld de was op kon gaan hangen op zolder. Datzelfde geldt voor later, want zelfs toen Olivia al kroop en liep speelde ze nog met plezier in de box. Twee boxkleden vind ik onmisbaar. Die dingen drogen niet supersnel en een hydrofiele doek houdt niet alle melkscheutjes tegen, dus het boxkleed waste ik sowieso elke week, soms vaker. Daarnaast is het afwisselen tussen twee leuke patroontjes ook gewoon gezellig. Vind ik.

Lees ook:  8x ik ben makkelijker geworden

Mijnlevenalsmama | Mijn uitzetitems

 • Hydrofiele washandjes, 10 stuks

In bad, of lekkerder nog, douchen, als ze nog klein en niet zo zwaar zijn, is fijn, maar niet elke dag. Althans: Olivia heeft een gevoelige huid en daarnaast is badderen of douchen ook best een gedoe. Wij deden het voorheen zo’n 4x per week en inmiddels nog maar 2x per week. De rest van de dagen wassen we Olivia ’s ochtends en ’s avonds en sindsdien is haar huid een stuk minder droog en onrustig. Afijn: washandjes. Zeker als je een poepexplosie hebt gehad gooi je ze na 1x weer in de wasmand. Wij gebruiken meestal ’s ochtends en ’s avonds hetzelfde washandje en pakken dus elke dag een nieuwe. Tien washandjes vind ik een minimaal aantal om in de kast te hebben liggen, aangezien ze vaak wit zijn of een lichte print hebben, waardoor je ze alleen met de lichte was ‘meeneemt’. Wij wassen vaker donker dan licht, dus ik heb er 15 in huis.

 • Wikkeldoeken, 2 stuks

Heerlijk om je pasgeboren kindje in bij je te hebben liggen of als kleedje over hem of haar heen in de box. Daarnaast gebruikten wij ze ook als Olivia tussen ons in sliep en dus op kussenhoogte lag en (uiteraard) niet onder ons dekbed.

 • Aankleedkussenhoes, 3 stuks

Minimaal twee, maar liever drie, want er zit er eigenlijk altijd één in de was. Niet alleen jongetjes plassen graag in de rondte: meisjes kunnen er ook wat van. Olivia presteerde het vaak om 2x per dag de boel onder te plassen. Het schijnt trouwens een normale reflex te zijn om te gaan plassen als de luier open gaat.

7x overbodige uitzetitems
 • Flanellen doeken

Ik heb er nog twee liggen, maar had er zes, zoals op alle lijsten die ik in mijn handen gehad heb stond. Waarom? Geen idee. Het zijn hydrofiele doeken, maar dan zachter. En ze absorberen veel minder. Grote onzin wat mij betreft, hydrofiele doeken voldoen prima.

 • Navelbandjes

Bij Olivia had ik ze netjes klaarliggen. Inclusief veiligheidsspelden. En toen bleek het niet meer van deze tijd te zijn, zei de kraamhulp. Olivia heeft een prachtig naveltje, zonder navelbandjes. Overigens liggen ze nu uit gewoonte wel weer in de lade, maar zullen waarschijnlijk niet gebruikt worden.

 • Luieremmer

Gelukkig kochten wij geen fancy dure emmer, maar een ‘gewone’ emmer met deksel. In de kraamweek is ‘ie gebruikt. Door de kraamhulp. Een kleine baby poept en plast nogal veel en dit moet voldoende zijn, dus moesten we de luiers de eerste nachten bewaren en kon zij ze checken de volgende dag. Waargebeurd verhaal! Na de kraamweek zijn we overgestapt op de luierzakjes van de Action. Elke luier in een zakje en direct in de prullenbak beneden, werkt prima!

 • Neuspompje

Ze schijnen heel slecht te zijn. En pijnlijk ook. Zoutoplossing om de boel te spoelen werkt prima en met een opgerold billendoekje kun je snotjes ook verwijderen.

 • Wipstoeltje

Het is hier amper gebruikt, maar zal misschien straks meer gebruikt worden omdat de baby dan bij ons aan (lees: op) tafel kan zitten tijdens het avondeten. De tijd zal het leren, maar voor nu bestempel ik het wipstoeltje als een sta-in-de-weg. Hoewel, zo’n vibrerend ding met een speelgoedboog erboven wel erg fijn was toen we die voor Olivia, toen ze een maand of 6 was, leenden van de overburen. Misschien maar eens op Marktplaats zoeken naar zoiets …

 • Voedingskussen

Ik kocht hem tijdens mijn zwangerschap omdat het fijn zou slapen. Verschrikkelijk! Ik kon er mijn draai niet mee vinden en het grote ding lag steeds in de weg. Toegegeven: ik heb hem de eerste week wel gebruikt bij de borstvoeding, maar daarna voldeden kussentjes van de bank of een groot rugkussen op ons bed ook. Een dure, nutteloze, aankoop wat mij betreft.

 • Slabbetjes (tot ze gaan eten, dan met mouwen)

Dochterlief gaf vaak melk terug. En lang ook, zeker tot ze ruim een halfjaar was. Daarna begon het kwijlen van de tandjes en toegegeven: dan lieten we haar wel eens de dag doorbrengen met een slab omdat haar shirtje dan niet zo nat op haar borst geplakt zat, maar ik het begin hebben we nooit slabbetjes gebruikt. Toen Olivia ging eten kochten we al snel een slab van wetsuitmateriaal. Met mouwen. Dit omdat alles onder zat (Rapleymethode) en we met zo’n slabje niet steeds al haar kleding hoefden te verschonen na het eten.

Lees ook:  Met pijn in het hart: de katten weg

8 Antwoorden

 1. Meike

  Oja, die navelbandjes!! Die lagen gewassen (en gestreken!!) klaar. En ze zijn niet van hun plaats geweest.

 2. Jess

  Grappig om te lezen. Ik vind hele andere dingen onmisbaar. Het is idd heel persoonlijk. Ik gebruik badcapes als wikkeldoek maar niet zoveel hydrofielen bv. Wel veel spuugdoekjes trouwens. Wipstoeltje hebben we bij Sam veel gebruikt. Hij was dol op dat ding. Neuspompje is hier zowel bij Sam als Jim onmisbaar gebleken bij flinke verkoudheden. Niet leuk maar kleine baby’s gaan niet automatisch door hun mond ademen als hun neus dicht zit en kunnen het enorm benauwd krijgen. Wij deden eerst zoutoplossing dan warm douchen en dan het neuspompje gebruiken. Box vind ik overigens ook heel fijn. Sam heeft er uiteindelijk nog regelmatig ingezeten en we hebben hem ook niet weg gehaald. Ding staat er al 2,5 jaar haha 🙂

  • Gwen

   Het is idd superpersoonlijk! Wij hebben dat neuspompje in het begin wel gebruikt, maar Olivia vond het helemaal niks en toen las ik dat het niet zo goed was, dus ben ik het met zoutoplossing gaan doen. Dat werkte gelukkig. Dan die pipetjes waarmee je het doorspoelt zeg maar. Hier is de box ook niet weggeweest. Heb hem gewoon bij 4mnd zwangerschap weer gepimpt door hem om hoog te zetten met een leuk boxkleed en de Nijntjes-mobiel, stond veel gezelliger 🙂

 3. Linda

  Veel van je lijst is herkenbaar, zonder hydrofielen had ik het niet gered. Een badcape is ook erg fijn. Merk wel dat ik bij de tweede dingen veel minder gebruik. Onze dochter lag regelmatig in de wipstoel, ze wou zien wat er gebeurde. Onze zoon lag het liefste in de box. Iets wat ik bij beide gebruikt heb is een draagdoek / draagzak.

  • Gwen

   Ja die ben ik bij Olivia pas later gaan gebruiken, maar ga ik nu zeker vanaf het begin gebruiken. De draagdoek.

  • Gwen

   Je hebt nog even idd 😉 Je zult merken dat je met heel veel dingen ‘doodgegooid’ wordt en door de bomen het bos soms niet meer ziet. Laat het gewoon over je heen komen, iedereen koopt te veel bij de eerste en bedenkt als het tweede kindje komt pas wat voor een onzin de helft was 😉 Hebben wij ook gedaan twee jaar geleden 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.