Het gemak de tweede keer

geplaatst in: Gezinsleven, Zwangerschap | 11

Een tweede zwangerschap is anders. Daar is geen twijfel over mogelijk. Het krijgen van een tweede kindje is dat ook. En inderdaad: dat durf ik al te zeggen nog voor onze tweede meid geboren is. Want echt, het is minder ingrijpend. Je doet het gewoon. Net zoals zwanger zijn de tweede keer.

Spannend, maar niet nieuw

Nu de bevalling dichterbij komt, stijgt de spanning een beetje bij ons in huis. Vooral gezonde, leuke spanning. Hoe zal ze eruit zien? Ruikt ze net zo lekker als haar zusje? Zal de borstvoeding weer lukken? En de kraamtijd, is die net zo fijn al twee jaar geleden? Ik kijk onwijs uit naar de kraamtijd, maar dat is omdat ik de kraamtijd van Olivia voor ogen heb, als het allemaal anders loopt kom ik hier vast op terug.

Het is dus spannend dat het allemaal dichterbij komt, maar het kan mij (ons) niet snel genoeg gaan, we zijn zo benieuwd hoe het is met z’n viertjes! Het is niet nieuw meer. We weten hoe het is om een luier te verschonen, een kleine fragiele baby aan te kleden en hoe je zo’n kleintje vast moet houden. Ook al zal het heus weer even wennen zijn. Ik merkte het al met kraambezoek een tijdje terug: even wennen om zo’n kleintje weer te moeten ondersteunen, maar vijf minuten later voelde het alweer normaal.

Minder nesteldrang, meer vertrouwen

Aan mezelf merk ik dat ik duidelijk minder nesteldrang heb en vooral weet dat alles goed komt. Ja, het is lekker dat mijn schoonmoeder de badkamer laatst uitgebreid geschrobt heeft en ik heb nog wel een aantal  poetsklusjes op mijn lijstje staan. Daarnaast moet er extra toiletpapier, beschuit met muisjes en wat houdbaar eten in de kast komen te staan, maar los van dat is alles in orde.

Lees ook:  Billy en Nala

Ik heb er vertrouwen in. Joost is de eerste twee weken na de geboorte vrij. Met oog op een keizersnede is dit geen overbodige luxe. Ik weet dat ik dan de eerste week nogal ‘nutteloos’ ben en pas na een dag of 4 sowieso de trap weer af ga. Lekker cocoonen op de bovenverdieping. En na die twee weken, tja: ook dan komt het wel goed. Ik voorzie nog geen problemen met twee kindjes en denk (misschien naïef) dat het allemaal wel los loopt. Dat deed het bij Olivia immers ook, het liep gewoon, het klopte. En dat doet het nu hopelijk weer.

Een soort makkie dus

Wie weet slaan Joost en ik onszelf straks keihard voor ons hoofd, maar voor nu voelt alles makkelijker een tweede keer. De uitzet is in orde en ik hoef geen rompers met lange en korte mouwen te tellen. Eén blik in de kledingkast leert me dat we voldoende kleertjes in huis hebben en anders is het altijd bij te kopen. Datzelfde geldt voor hydrofiele doeken en andere zaken. Dingen zoals zetpillen, druppels tegen darmkrampjes, verzorgingsproducten en vitaminen voor de baby zijn in huis. Evenals kraamverband (en dergelijken) voor mij. Ik durf dus te zeggen dat we niks missen. Niets dat onoverkomelijk is zeg maar.

De tweede zwangerschap vind ik tot nu toe ook gemakkelijker. Waar bij Olivia rond 36 weken douchen voelde als een dagtaak, douche ik nu met een peuter erbij en droog eerst haar en vervolgens mezelf af. In plaats van mezelf zittend op het bed afdrogen om me vervolgens achterover op de bed te laten vallen om bij te komen. Dat kan simpelweg niet meer met een eerste kindje over de vloer.

Lees ook:  Lief Dagboek #12

Het voelt dus makkelijker, zo’n tweede keer en over een paar weken kan ik ook vertellen of het inderdaad makkelijker is of dat ik me gigantisch vergist heb. En natuurlijk: ik weet dat elk kindje anders is en dat het weer even wennen is, maar toch denk ik echt dat het goed zal gaan en we onze weg gemakkelijker vinden dan twee jaar geleden. En toen ging het al gemakkelijk, kun je nagaan.

11 Antwoorden

 1. Arcadia

  Ben benieuwd hoe je het zal ervaren als jullie dochter er eenmaal is, maar ik verwacht hier hetzelfde. Je weet zo veel meer en bent zo’n enorme berg kennis rijker als er een kindje bijkomt. Wel zielig voor die eerste eigenlijk hè? Haha! Die moet alles maar als test subject ondergaan.

 2. Linda

  Zo herkenbaar dat het de tweede keer anders voelt. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Je krijg minder kaarten, minder kraamvisite maar er wordt ook minder rekening met je gehouden. De verloskundige wist het heel mooi te omschrijven; bij de eerste wordt je mama en papa en bij de tweede krijg je een kind. Beter zou ik het niet kunnen omschrijven.

  • Gwen

   Nou idd, zo is het precies! Hier vraagt zelfs mijn moeder minder vaak hoe ik me voel en de keren dat ze me zwanger gezien heeft zijn ditmaal op twee handen te tellen, terwijl ze twee jr terug bijna elke wk mijn buik wilde zien of buikfoto’s wilde via de app haha. En wat betreft dat bezoek: stiekem wel lekker, ik vond acht weken lang 3 avonden en een weekenddag bezoek helemaal niks. Laat ons maar lekker met z’n viertjes zijn 😉

 3. Channah

  Ik ben heel benieuwd naar hoe je deze bevalling gaat ervaren. Natuurlijk is iedere bevalling anders, maar je weet wel in grote lijnen wat je moet verwachten. Ik heb nog even om mij voor te bereiden (april 2015) maar ik heb echt geen idee wat ik moet verwachten en dat is soms best beangstigend. Ik probeer er veel over te lezen etc, maar je moet het denk ik echt meemaken om er een goed beeld van te kunnen krijgen..

  • Gwen

   Ik heb dus alleen de ervaring met een keizersnede en krijg die nu weer. Gepland ook, dus het verrassingseffect is ‘weg’ hier. Ik denk idd dat je het het beste over je heen kunt laten komen tegen die tijd, hoewel inlezen geen kwaad kan. Wat ik echt een fijn boek vond twee jr geleden was ‘Veilig Bevallen’, een boek met een roze kaft (weet de schrijvers even niet) dat heel veel eerlijke toelichting geeft, zodat je een goed beeld kunt vormen van wat je wel en niet wilt. Een aanrader!

 4. Janske

  Fijn dat je er helemaal klaar voor bent en dat alles zo voorspoedig loopt. Dat gaat vast helemaal goed komen met jullie ☺

 5. Kimberley

  Het voelde en was uiteindelijk ook echt makkelijker, de tweede krijgen. Bij mij dan. Haha. Ik denk dat het helemaal goed gaat komen als ik je zo hoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.