Help, mijn lichaam verandert!

geplaatst in: Zwangerschap | 9

Wat hebben mannen het toch gemakkelijk tijdens een zwangerschap. Oké, ze moeten dealen met het gezeur en andere hormonale kwesties van hun vrouwen, maar that’s it. Ze hoeven het niet te ondergaan, een eitje dus voor die ‘zwangere’ mannen van ons.

Dikker en dikker

Het geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar absoluut voor mij: als ik zwanger ben word ik dik. Richting de 20 kilo dik. En het zit overal, niet alleen aan mijn buik helaas. Het zit in mijn benen, billen, bovenarmen en onderkin. En buik dus. Daarnaast krijg ik meer putten in mijn benen en billen. Niet heel top voor je zelfvertrouwen, ook al heb ik dit keer goed in mijn achterhoofd dat het na de zwangerschap van Olivia ook goedgekomen is.

Toch vreet er iets aan me: ik heb namelijk het idee dat ik me dit keer meer heb laten gaan met lekker eten. Enerzijds is dat misschien zo, anderzijds is het contrast nu groter met voor mijn zwangerschap omdat we sinds de zwangerschap van Olivia ontzettend gezond en vrij van veel suikers en pakjes en zakjes aten. De kaascroissants, chocolade met praline, schepsnoep en soep uit blik van nu staan hier nogal mee in contrast. Maar goed, nog een paar weken en dan hoop ik mijn normale eetbehoefte weer terug te hebben. Na de kraamweek gaat het roer hier weer om, geen smoesjes. De smoesjes heb ik de afgelopen zwangerschapsmaanden al opgemaakt aan ‘slecht eten’.

Ergens geloof ik (lees: weet ik) dat het wel goed komt met mijn zwangerschapskilo’s straks, maar nu het einde nadert begin ik de weegschaal en mijn spiegelbeeld toch iets minder te waarderen. Om over de (sorry voor de details) kleur en het formaat van mijn tepels nog maar te zwijgen. Ondanks dat ik mijn buik prachtig vind en er gelukkig ook nog geen striae op heb zitten.

Lees ook:  Tag: Bijna (voor de tweede keer) mama
Jezelf zijn. En niet moe.

Ik heb er gelukkig weinig last van: hormonen en me niet mezelf voelen. De eerste keer niet en ditmaal weer niet. Wel baal ik van bepaalde dingen die anders zijn als ik zwanger ben. Ten eerste mijn energielevel. Dat daalt. En daalt. Dat herken ik niet van mezelf, want zelfs met de slapeloze nachten door dochterlief had ik overdag meer energie om dingen te ondernemen dan in zwangere staat.

Mijnlevenalsmama | Slanke benen
Februari of maart dit jaar, zucht … wat een slanke benen!

Waar ik ook van baal is de immobiliteit in het laatste trimester. Die buik die bij alles in de weg zit, het moeilijk omdraaien in bed. Bewust opstaan vanuit je benen vanaf het toilet, afdrogen tussen mijn tenen. Afijn, noem maar op. Elke (ex-)zwangere die dit leest weet wat ik bedoel. Joost zei laatst lachend dat hij best wel met me te doen heeft. En terecht! Het is zwaar. Maar ook speciaal. Ik zou het voor geen goud willen missen: zwanger zijn. Maar inmiddels ben ik wel weer toe aan mijn oude lichaam. Qua ‘lijntje’ en qua bewegingen, gewoon mezelf: een fitte Gwen. Geef me een halfjaar na de bevalling, dan blog ik vast weer enthousiast over het terug zijn op mijn oude gewicht en hebben van mijn oude fitheid. Hoop ik.

9 Antwoorden

  • Gwen

   Ja idd! Rond 30/32 wk moest ik nog niet echt aan niet zwanger zijn denken en nu ben ik het spontaan zat 😉

 1. Odile

  Nou ik kan hier wel een checklist van maken. Inclusief de tegels. Thank god is dat weer goed gekomen maar ik vond dat toen echt verschrikkelijk! Naja het is voor een goed doel zullen we maar zeggen 😉

  • Gwen

   Erg he? Ik vind ze angstaanjagend en snap niet dat Olivia nog steeds wil drinken haha. Dacht omdat ik doorvoedde dat ze wel zouden blijven zoals ze waren, mr blijkbaar toch weer langzaam verandert in de laatste twee jr en nu weer babyproof haha.

 2. Tamara

  wat vlijtig liesje zegt. het hoort er volgens mij bij, het proces van zwanger zijn om het op het einde het zat te zijn en je dan klaar te maken voor de bevalling en het kleintje die je in de armen krijgt. Ik had het precies zo en moest tot 41 weken.

  • Gwen

   Ja ik mag ook eigenlijk niet klagen, omdat ik gericht af kan tellen vanwege de tweede keizersnede. Moet er echt niet aan denken daar nog 2 weken bij op te moeten tellen nu haha.

 3. Channah

  Het hoort er inderdaad allemaal bij. Ik blijf duimen, haha. Ben nu 19 weken en 2 kilo aangekomen.. Maar mijn buik gaat nu wel heel hard, dus het wordt spannend!

  • Gwen

   Ik was rond die tijd de twee kilo al voorbij, zowel bij de eerste keer als nu hihi. Hier kwamen vooral veel kilos tussen 27 en 34 wk, daarna gelukkig niet zo meer. Mr ach, het is voor een goed doel 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.