Slechte slaper

geplaatst in: Gezondheid, Opvoeding | 3

Olivia is nooit een goede slaper geweest, dat is meermaals ter sprake gekomen op mijn blog. Maar, het tij lijkt gekeerd! Sinds ruim twee maanden slaapt ze door. En dan niet alleen de nachten, maar ook de avonden. Heerlijk! En toch, stiekem zijn we elke ochtend weer enigszins verbaasd dat ze weer doorgeslapen heeft. De gebroken nachten zitten er zo ingebakken.

Nachtvoedingen

Ik weet nog goed dat dochterlief in het begin steevast om de 2,5 tot 3 uur wilde drinken. Ook ’s nachts. Helemaal niet erg, ik viel na (of samen tijdens) een voeding weer prima in slaap. Na een week of 6 kwam er overdag iets meer tijd tussen de voedingen te zitten en warempel: vanaf 8 of 9 weken sliep Olivia opeens van 23/23:30 tot 5 of 6 uur. Lekker doorslapen!

Tot ze ongeveer 4,5 maand was. De nachtvoeding maakte zijn herintrede. En met nachtvoeding bedoel ik een voeding tussen 2 en 3 in de nacht, de voeding rond half 6, 6 uur heb ik altijd gewoon als ochtendvoeding gezien. De nachtvoeding bleef tot Olivia 14 maanden was.

Mijnlevenalsmama | Slechte slaper
Heerlijk om naar te kijken, die overtuiging waarmee kleine baby’s altijd en overal kunnen slapen. Kan niet wachten tot we dat straks weer in huis hebben!
’s Avonds wakker, ’s nachts ook

Het zal rond 10 maanden geweest zijn toen we duidelijk een structuur begonnen te merken in Olivia’s slaapgedrag. Zo schrikt ze altijd wakker na ongeveer anderhalf uur slaap, twee slaapcyclussen dus. Rond half tien, tien uur. De ene keer hielp even troosten, de andere keer de borst en soms waren we gerust een uur zoet met het weer in slaap krijgen van ons kleine meisje. Totaal overstuur krijsen. Zo sneu. En zo herkenbaar. Ik lig niet te krijsen, maar schrik regelmatig wakker en val moeilijk weer in slaap. Joost niet, die kan overal en altijd slapen.

Lees ook:  Hoe gaat het slapen nu? (Jay Gordon methode)

Het is niet anders, dat wakker schrikken accepteerden we. Net als al eerder die nachtvoeding. De ene avond liep de een naar boven, de andere avond de ander en iets vaker was ik de Sjaak omdat Olivia graag wilde drinken of zonder borst niet tot kalmte te brengen was.

Tij plotseling gekeerd

Tot kort geleden. Na het verdwijnen van de nachtvoeding na haar eerste verjaardag, kwam er midden in de nacht wakker schrikken bij. Niet elke nacht, maar toch zeker vier van de zeven nachten. Elke ochtend dat we wakker werden van de wekker in plaats van van Olivia midden in de nacht, waren we weer even verbaasd dat ze weer doorgeslapen had.

En toen opeens, eigenlijk na de extreme slapeloze week eind september waarbij ze voor elf, twaalf uur niet in slaap te krijgen was, sliep dochterlief de avond door. En de nacht. Wauw! Ze slaapt ook echt vast en diep nu, want als wij ’s avonds naar bed gaan dekken we haar nog even toe met haar deken. Negen van de tien keer kost het inslapen haar namelijk nog een halfuur en valt ze al kletsend tegen haar knuffels in slaap met haar hoofd richting het voeteinde. We gaan er trouwens vanuit dat ons tweede kindje net zo’n slechte slaper is, dan kan het alleen maar meevallen lijkt me!

3 Antwoorden

 1. Joyce

  Poeh, nu Luuk weer een maandje slecht slaapt ben ik maar al te blij dat het hiervoor zo goed ging. Petje af voor jullie is.
  Al is het ook een kwestie van gewenning denk ik.
  Wel fijn dat ze nu lekker doorslaapt 🙂 Misschien begrijpt ze beter dat ze niet bang hoeft te zijn o.i.d. ? 🙂

  • Gwen

   Ik heb echt geen idee, we hebben zoveel geprobeerd al die tijd. Maar idd: nu slaapt ze diep en door, een verademing! Het went echt die gebroken nachten 😉

 2. Desiree

  Wat fijn dat ze doorslaapt. Kan je nog lekker wat uurtjes pakken s nachts voordat jullie kleine meisje er straks is. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.