Mama is zwanger #10

geplaatst in: Zwangerschap | 7

Het zit er praktisch op. Vandaag ben ik 39 weken zwanger en begin deze week staat de keizersnede gepland en wordt ons dochtertje geboren. Niet meer zwanger, maar papa en mama van twee. Leuk, spannend en ook jammer: het niet meer zwanger zijn dan, want ik houd er echt van!

Heel fijn met een paar kwaaltjes

Ik heb ook ditmaal weer ontzettend genoten van mijn zwangerschap. Een relatief makkelijke zwangerschap met een continu goede bloeddruk, nette bloedwaardes, een actieve en goed groeiende baby (in haar eigen curve en iets kleiner dan gemiddeld, maar dat mag de pret niet drukken) en relatief weinig kwaaltjes.

In mijn drie meest misselijke weken in het eerste trimester heb ik vaak gedacht: “Waar ben ik aan begonnen, hoe houd ik dit vol?” Niet zozeer vanwege de misselijkheid, maar vanwege Olivia. Zij vroeg natuurlijk gewoon aandacht, terwijl ik apathisch op de bank zat, hondsberoerd van de moe- en misselijkheid. Gelukkig verdween de misselijkheid, werden de nachten weer beter en voelde ik me, dankzij de middagdutjes waar ik me aan over heb durven geven, steeds weer wat energieker. Vooral in het derde trimester had ik weer veel energie. En een buik die in de weg zat en dingen weer bemoeilijkte, maar daar stond een peuter die écht begrijpt dat mama haar niet kan dragen vanwege die buik tegenover.

De laatste 2 weken ben ik het aardig zat. Mijn buik is enorm en zit ontzettend in de weg. Rennies zijn niet aan te slepen en de bandenpijn en voorweeën (iets dat ik beiden niet ken van Olivia) zorgen er meermaals per dag voor dat ik binnensmonds vloek. Maar, het was heerlijk om weer een klein wezentje in me laten groeien. In me te voelen, er contact mee te maken en van te genieten. Je af te vragen hoe het zal zijn met z’n vieren en wat voor karaktertje en uiterlijk dit meisje krijgt. Fantaseren. Het zit er bijna op, mijn zwangerschap van ons tweede kindje, en ondanks dat ik dol ben op zwanger zijn, ben ik nog doller op weer een kindje in mijn armen sluiten, kom maar op kleine meid!

Lees ook:  Weer eens een Day Zero Project update
Mijnlevenalsmama | Mama is zwanger #10
Niet de beste foto, wel eentje die het verschil qua buik twee jaar geleden en nu heel goed weergeeft. Links mijn buik bij Olivia met 38+6, in het midden mijn buik bij Olivia met 37 weken en helemaal rechts mijn buik ditmaal met 37+1. Veel en veel ronder/dikker dus!
Verschillen met Olivia’s zwangerschap

Ik schreef al eens over hoe deze zwangerschap leek op die van twee jaar geleden. En dat is nog steeds zo, in grote lijnen voelde de hele zwangerschap hetzelfde, maar er zijn toch een paar verschillen die me, vooral tegen het einde, op begonnen te vallen. Ik zet ze op een rijtje.

 • Mijn buik was sneller zichtbaar en ik ben eerder (week 8 of 9) positiebroeken gaan dragen. Bij Olivia was dit bij 15 weken geloof ik.
 • Mijn buik was ook veel ronder, hetzelfde qua vorm door de stuitligging en ook wederom rondom in plaats van ‘naar voren’, maar wel veel meer naar voren. In de rondte naar voren zeg maar. Hij zat dus ook al sneller in de weg dan toen.
 • Over die bolle buik gesproken: in mijn zwangerschapsboekje van Olivia schreef ik bij 36+5 bij buikomvang 105 cm. Ditmaal mat mijn buikomvang bij die termijn 116 cm. Een verschil van 11 cm! Een hele vuist meer buik zeg maar.
 • Ik heb deze zwangerschap veel beter geslapen dan twee jaar geleden, toen ik vaak ’s nachts op de bank zat met yoghurt voor de honger en een boek omdat ik niet kon slapen van de tinteling die het vocht in mijn handen veroorzaakte. Overigens was bij beiden goede nachtrust in het eerste trimester ver te zoeken. Kwestie van wennen aan de hormonen denk ik.
 • Ditmaal durfde ik wel met een volle wasmand en bij uitzondering Olivia van de trap af te lopen. Ja, ook hoogzwanger nog. Bij Olivia toentertijd was ik zo ontzettend bang om te vallen, dat ik Joost altijd de wasmand van zolder liet tillen.
 • Harde buiken en bandenpijn. Verschrikkelijk! Bij Olivia had ik hier amper last van, dus dit keer viel het me des te zwaarder. Fietsen in het laatste trimester? Een harde buik. Gehaast opstaan van de bank? Bandenpijn. Omdraaien in bed? Ontzettend veel bandenpijn en daardoor weer moeilijk in slaap kunnen vallen. Tja, het is allemaal wat.
 • We hebben geen enkele babywinkel bezocht. Jammer? Niet echt, want het opnieuw uitpakken van alle kleine kleertjes van Olivia of de badstandaard weer in de badkamer zien staan, voelt al als een kadootje. We hebben wel veel nieuwe spullen gekocht, maar omdat je al weet wat je wel en niet gaan gebruiken of fijne materialen vindt, kan dit gemakkelijk online.
 • Het grootste verschil is denk ik het gemak waarmee ik dit keer zwanger was. Het ‘ik ben zwanger, niet ziek’ geldt nog meer als je al een kindje rond hebt lopen. Je bent harder, gaat sneller over je eigen grenzen heen. Niet altijd even handig, bijvoorbeeld voor mijn bekken, maar wel noodzakelijk. En eerlijk gezegd is dat me prima af gegaan en alles meegevallen: zwanger zijn met al een dreumes/peuter over de vloer. Het is waar wat ‘ze’ zeggen: zo’n tweede zwangerschap ‘doe je er gewoon bij’.
Lees ook:  Energiek, fitter, happy #18

7 Antwoorden

 1. Joyce

  Spannend! Nog heel even en je hebt je kleine meid vast!! Gek idee hé, zo zaten we te kletsen over het zwanger worden en of dit wondertje wel goed zou blijven plakken en nu ben je gewoon al op het einde.
  X

 2. Sanne

  Bijnaaaa.. Ik ben zo benieuwd! Ik gok dat je morgen je tweede dochter in je armen mag sluiten. Sterker nog, ik hoop het voor je. Haha. 😉

 3. Odile

  Leuk om zo die verschillen op een rijtje te zetten.
  Fijn dat je weer zo genoten hebt van je zwangerschap en nu bijna lekker kroelen! Alvast veel succes!

 4. Arcadia

  Je kunt aftellen, waarschijnlijk zelfs de uren totdat je jullie tweede dochter mag vasthouden! Nog eventjes. Wat fijn dat het zo’n prettig zwangerschap was, dan kun je het ook mooi afsluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.