‘Mijn’ gynaecoloog

geplaatst in: Zwangerschap | 1

In het ziekenhuis waar ik beide keren ben bevallen, werken zo’n acht gynaecologen. Tijdens de zwangerschap van Olivia en de nacontroles heb ik er vier ‘leren kennen’, met één absolute favoriet: dokter M.

Van controle naar de afdeling

Tijdens de eerste controle bij Olivia toentertijd zou gekeken worden hoe ze precies lag en naar de hoeveelheid vruchtwater, om te bekijken of er een versie (draaipoging) mogelijk was. Joost en ik hadden besloten dat we dit graag wilden proberen, omdat het een tegenvaller was dat dochterlief rond 30 weken in stuit draaide en ik nu dus een medische indicatie had. De omstandigheden voor een versie waren optimaal, ik mocht naar de afdeling om de versie te ondergaan.

Dokter M. stelde zich aan ons voor en vertelde dat ik de touwtjes in handen had en te allen tijde mocht zeggen dat hij moest stoppen. Hij, inderdaad, een man dus, waar ik (en Joost) nooit geen enkel probleem mee gehad heb, ook al gaat het om intieme zaken. De versie op zich viel me mee, maar lukte niet. De gynaecoloog heeft Olivia langs beiden zijden om proberen te ‘duwen’, maar er was geen beweging in te krijgen vertelde hij. Ik zei dat we dan een keizersnede zouden plannen en hij vroeg me wanneer ik 39 weken zwanger was. Die dag viel op een donderdag. “Dan plan je hem bij mij!” zei dokter M. lachend. Joost en ik hadden hier beiden een goed gevoel bij, dus planden hem inderdaad op die donderdag.

Graag weer dokter M.

Afijn, ook de keizersnede door dokter M. is goed bevallen. Hij stelde me gerust, maakte vooraf nog grapjes en bleef gedurende de hele ingreep vertellen wat hij deed. Ook achteraf, toen hij nog even langs de kraamsuite kwam, straalde hij rust en vriendelijkheid uit. Geen verassing natuurlijk dat ik al mijn nacontroles en zelfs de eerste afspraak over mijn klachten rondom, wat later bleek, de niche, bij hem gepland heb.

Lees ook:  2x een keizersnede, hoe is dat?

Al snel in deze zwangerschap kwam een tweede keizersnede ter sprake tussen mij en manlief. Niet alleen omdat mijn voorkeur bleef, ook omdat de baby in stuit bleef liggen. We waren het erover eens: die zouden we weer plannen op een dag waarop dokter M. OK-dienst zou hebben.

Een ander, even schakelen

Totdat ik mijn eerste afspraak bij de gynaecoloog had staan in de 36e week. Dokter M. was die week afwezig. Wel had ik mijn volgende afspraak rond 37,5 week alvast bij hem staan. Ik hoopte hem te kunnen overtuigen een keizersnede te plannen. En dan natuurlijk het liefst op zijn werkdag.

De gynacoloog die ik die eerste keer trof, was het direct met me eens en wilde graag een keizersnede plannen. In mijn 40e week, dus na de 39-weken grens. Haar (inderdaad, een vrouw dit keer, al is dat me dus om het even) werkdagen vielen in het begin van die week, die van dokter M. later in die week. Je begrijpt: ik heb even getwijfeld. Joost gebeld zelfs. Zouden we kiezen voor een op papier mooiere datum en eerder bevallen of voor dokter M.? Ik had bij deze gynaecoloog ook direct een goed gevoel en de werkdagen van dokter M. zaten precies rondom nu, Pakjesavond. Niet heel fijn, als je het toch voor het kiezen hebt, om je kindje die verjaardag te geven. We kozen voor deze ‘nieuwe’ gynaecoloog en ik moest even heel erg aan het idee wennen, maar na een paar uur was het geland.

Uiteindelijk gaat het erom dat ik me fijn voel bij die persoon en dat hij of zij haar werk goed doet. Deze gynaecoloog, dokter K., voelde goed, dus waarom ook niet? Daarbij hield ik in mijn achterhoofd dat als dochterlief zich eerder aan zou dienen, ik helemaal geen keuze zou hebben qua gynaecoloog en het zou moeten doen met degene die op dat moment dienst had. Het gaat natuurlijk om ons kleine meisje en mijzelf en dan is een gynaecoloog ook ‘maar’ een gynacoloog.

Lees ook:  Help, mijn lichaam verandert!

Afijn, puntje bij paaltje bleek dokter K. ziek op mijn opnamedag en heeft dokter G. Quinn gehaald. Ook helemaal prima natuurlijk!

  1. Diana Carlton

    Wat fijn om te lezen dat je, ondanks dat het niet dokter M was, jullie toch een goed gevoel hebben overgehouden aan dokter G. Het vertrouwen in een arts is in deze zo belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.