Onze kraamweek

geplaatst in: Gezinsleven | 12

Het is alweer even geleden, de kraamweek, maar ik wilde er toch nog een blogje over schrijven. Ik schreef een paar weken geleden al over onze geweldige kraamhulp twee jaar geleden. En over dat ik er niet zo tegenop zag dit keer: het huishouden dat wordt overgenomen door iemand anders, iemand die ‘inbreekt’ in je gezin. Het was toch even anders, zo’n tweede keer.

Andere hulp

Helaas, ‘onze’ kraamhulp bleek precies twee weken vakantie te hebben, maar het kraambureau wist door onze voorkeur wel wat voor type we wilden (hands-on en met veel ervaring, een beetje de oude stempel). Joost en ik waren dus erg verrast toen er een meisje van midden 20 voor de deur stond. Alle vooroordelen daar gelaten bleek ze zelf ook 2 dochters te hebben en inderdaad lekker bezig te zijn in huis. Geen gestreken beddengoed (mijn fout: ik zei immers dat ik zelf amper streek, dom dom), maar wel een lege wasmand, leuke fruitbekers en een stofzuiger die het huis van boven tot beneden onder handen nam. Helaas, dit meisje zwikte na 2 dagen, thuis, door haar enkel, dus het kraambureau stuurde ons iemand anders voor de resterende dagen.

Wederom een jongere vrouw, maximaal 35 schat ik, en ook erg vriendelijk. Iets minder actief in huis, maar des te meer gericht op Quinn en mij. En dat was prima. De eerste dagen.

Frustratie en kraamtranen

Quinn is op dinsdag geboren en donderdag begin van de middag mochten we naar huis. Donderdagmiddag kwam de kraamhulp dus een paar uur ‘opstarten’ en daarna zouden we hulp hebben tot en met dinsdag. Ik schreef hier al dat we twee extra dagen af moesten nemen vanwege het achterblijvende gewicht van dochterlief. Dagen die Joost en ik echt niet meer nodig hadden, maar belangrijk waren omdat Quinn gewogen moest worden. So be it, de frustratie hierover heb ik in dat borstvoedingsblogje al van me af geschreven.

Nog voor de frustratie en irritatie over het bijvoeden en wegen de kop op stak, kwamen mijn kraamtranen. Zondag, geloof ik. Ik had sinds dinsdag pas een uur of 10 geslapen omdat Quinn al heel snel last van krampjes kreeg ’s avonds en ’s nachts. Veel troosten en weinig slapen dus. Dat is op zich prima, maar niet als je nul reserves hebt zoals bij mij het geval was. Daarnaast werd mijn huishouden gerund door de kraamhulp en Joost en ging het allemaal niet op mijn manier. Onzin natuurlijk, dat wist ik vooraf en boeide mij twee jaar geleden niets, maar nu was het opeens een hele grote issue dat de maxicosi nog beneden in de hal stond en de slinger voor de kaartjes nog niet opgehangen was. Tja …

Lees ook:  Kraamhulp neemt huis over

Mijnlevenalsmama | Onze kraamweek

Daarnaast had ik de eerste vijf dagen nog vrij veel last van mijn wond en ook dat frustreerde me enorm. Achteraf gezien zijn bij Olivia toentertijd de eerste foto’s beneden in de woonkamer ook pas op dag 6 gemaakt zag ik, maar op dat moment had ik het idee dat mijn herstel veel minder soepel dan twee jaar geleden ging. Maandagochtend zag ik alles al veel rooskleuriger en heb ik ’s avonds weer gewoon met Joost en Olivia aan tafel gegeten in plaats van op bed boven.

Zeer stijgende lijn

Vanaf maandag verliep alles met mijn herstel heel voorspoedig en kon ik weer veel meer zelf doen. Zoals ik al schreef, die extra kraamdagen (woensdag en donderdag) waren voor mij niet nodig, toen was ik alweer heel erg goed op de been. Ik heb het idee dat mijn herstel zelfs sneller gaat dan bij Olivia toentertijd. Zo ben ik afgelopen dinsdag, toen Quinn 2 weken was en dus 2 weken na de keizersnede, alweer naar het tuincentrum gewandeld. Dat is zo’n tien straten verderop. Volgens mij redde ik dat na Olivia echt nog niet na twee weken. Ook de hechting in mijn buik heelt sneller dit keer. Misschien omdat ze hetzelfde litteken gebruikt hebben en de huid al dood is en dus sneller weer heelt? Geen idee, maar ik ben er erg blij mee in ieder geval!

Genieten, aandacht verdelen en ‘anders’

Iets waar ik wel veel moeite mee gehad heb de eerste anderhalve week, was het verdelen van mijn aandacht tussen de twee kindjes. Joost zag het aan me, ik worstelde er echt mee. Quinn wegleggen tussen het voeden en troosten door om tijd met Olivia door te brengen klinkt heel logisch. En dat is het ook, ware het niet dat op één of andere manier voor mijn gevoel Olivia steeds naar me toe kwam als Quinn lag te drinken. Ze leek er zelf niets om te geven, maar ik voelde me dan schuldig dat ik dus niet volledig mijn aandacht op Olivia kon richten. Inmiddels gaat het vanzelf, ik maakte me er waarschijnlijk te druk om in de kraamweek, net zoals om het huishouden (ook dat gaat inmiddels weer gewoon op mijn manier natuurlijk).

Lees ook:  Thuis, werken en weer thuis

Afijn, een andere hulp, kraamtranen, frustratie, een spoedig herstel en het leren verdelen van mijn aandacht. Maar ook: veel geknuffel, lekker op bed hangen en met Olivia Nijntje kijken en genieten. Het is anders zo’n tweede keer. De kraamhulp kan je eigenlijk niks meer leren en zit na een paar dagen ‘in de weg’ en Joost was veel aan het ondernemen met Olivia, terwijl ik met Quinn boven was. Anders dus, minder sprookjesachtig en roze bubbel dan wanneer je met z’n drietjes een week in de slaapkamer vertoefd. Blij dat we nu weer onze normale routine hebben, ons gezinsleven. Met z’n vieren.

12 Antwoorden

 1. Linda

  Wat leuk om te lezen hoe het verschil is bij jouw tussen de eerste en tweede kraamweek. Bij de eerste had ik echt de neiging er bovenop te zitten, en zoveel mogelijk tijd beneden door te brengen. Bij de tweede vond ik het allemaal wel prima. Lekker lang en veel rust genomen, weinig visite, nergens druk over maken. Gewoon lekker genieten. Peuter kreeg erg veel aandacht van de kraamverzorgster, had het gevoel dat ze overal tegelijk was, dus vond het erg jammer dat ze weg ging.

 2. Monique

  Mooi hoe je beschrijft dat een tweede keer zo anders is. Jammer dat de kraamweek minder gladjes verliep dan bij Olivia maar goed te lezen dat jullie je ritme nu hebben gevonden en jullie daarmee lekker de feestdagen in kunnen. Geniet ze 🙂

  • Gwen

   Ja, het is zo anders zo’n tweede keer. Je kunt gewoon echt uit naar het runnen van je eigen gezin weer, ik althans. Dat had ik de eerste keer veel minder. Vandaag de eerste dag met 2 kids gehad, liep best gesmeerd. Zelfs beiden nog gebadderd 😀

  • Gwen

   Ja, het was hier dus minder dan de eerste keer. Geen nare vrouw, maar gewoon ‘iets minder’ en vooral de bv-start en gewichtsverlies speelden parten, maar ach: het was over het algemeen een fijne kraamweek.

 3. Renee

  Een goede kraamhulp is zo belangrijk. Wij hadden 2 eisen; geen man en geen roker. Wat kregen we? Een soort ma Flodder (leek ze serieus op!) en echt zo’n roker. Een hele walm om haar heen en door ons huis. Lang getwijfeld of ik een ander zou aanvragen, maar het klikte verder wel heel goed. We hebben haar dus gehouden. Ik droomde vooraf over die mooie fruit bekers etc, maar dat werden gewoon kommetjes (ook prima) en hoewel ze allerlei rommel maakte (pakken drinken na gebruik op aanrecht laten staan etc, was ze wel goed voor ons en liet ze een schoon huis achter. Echter wil ik bij een volgende een ander, geen roker! Haha

  • Gwen

   Hahaha, ik moest zo lachen om je comment. Ik zou denk ik echt gek worden met zo’n ma Flodder 😉 En hier niet eens bakjes fruit (ja wel, maar die maakte Joost), terwijl ik de vorige keer wel fruitsalades met parapluutjes erin kreeg hihi. Ach, uiteindelijk is ons eigen ritme hebben wel weer het lekkerst. En, mocht je een tweede x ooit meemaken, dan zul je zien dat je dat ook weer heel anders ervaart en haar waarschijnlijk wegkijkt na een paar dagen hihi.

 4. Tamara

  1e keer is alles heel anders zo te lezen, 2e keer heb je natuurlijk al een gezin, is alles niet meer nieuw maar beleef je het weer voor de tweede keer. Toch klinkt het wel als een fijne week en kraamtranen horen erbij (zeggen ze ;-))

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.