Twee aan de borst

geplaatst in: Gezondheid | 5

Al tijdens mijn zwangerschap schreef ik erover: Olivia dronk nog steeds bij mij aan de borst en dat wilde ik niet op mijn verzoek stoppen zodra Quinn geboren zou zijn. Ze zouden dus samen bij mij drinken. Tandemvoeden. In de praktijk is het niet echt tandemvoeden, want volgens mij hang je dat labeltje eraan als ze samen, tegelijk, bij je drinken. De keren dat ik dat tot nu toe gedaan heb zijn op één, misschien twee, hand(en) te tellen. Maar, ze drinken nog wel allebei bij me. Olivia en Quinn.

Ieder een kant

De eerste keer dat ik de meisjes samen liet drinken was toen Quinn pas een paar uur oud was. In het ziekenhuis. Mijn baarmoeder schrok hier trouwens nogal van, want nog geen 2 minuten nadat Olivia los liet verloor ik bijna een halve liter bloed. Zonder overdrijven, het bed moest verschoond worden, het kraammatje is gewogen om de hoeveelheid bloed in te schatten en na dit heftige bloedverlies is mijn Hb twee keer extra geprikt omdat ik hierdoor, met het verloren bloed tijdens de keizersnede, op ongeveer een liter bloedverlies zat. Overigens had ik hier, behalve even een vies bed, weinig last van. Naweeën had ik sowieso al en omdat het slechts een paar uur na de ingreep was, was ik nog high van de morfine.

Afijn, Quinn lag bij mij op bed en sabbelde wat aan mijn borst en Olivia wilde ook. “Ia ook drinken mama.”. Ze dronk een paar slokken en was er toen weer klaar mee. En zo gaat dat eigenlijk steeds als ze tegelijk drinken. Ieder aan een kant en Olivia maar heel even. Het is dan meer het idee dan het echte drinken volgens mij. Tijdens haar eigen momentjes, dan drinkt ze nog wel echt.

Quinn moet nog groeien

Vanaf het begin af aan had ik een ‘plan’. Quinn mocht drinken wanneer ze wilde (uiteraard) en Olivia alleen, zoals ze al een hele tijd deed, ’s ochtends en ’s avonds. Dat plan werkt. Op die paar keer in het weekend, wanneer we met z’n vieren in bed hangen ’s ochtends, na, want hoewel Olivia haar ochtendslokje dan al gehad heeft, wil ze zodra ze Quinn ziet drinken ook nog een slok. Prima, dat mag.

Lees ook:  Vocht vasthouden tijdens zwangerschap

Quinn moet nog groeien en kan alleen ‘mama borst’ drinken, Olivia begrijpt het hartstikke goed. Zo goed zelfs, dat ze inmiddels al haar eigen antwoord geeft als ze Quinn een koekje voor haar mond houdt. “Nee Quinn koekje, Quinne mama borst drinken.” Geweldig om te zien/horen.

Olivia’s momentje(s) alleen

Zoals ik al schreef drinkt Olivia alleen ’s ochtends en ’s avonds en zijn we inmiddels de ochtendvoeding ook langzaam aan het schrappen. Dat wil zeggen: als Olivia naar het kinderdagverblijf gaat, kleden we haar aan en gaan direct naar beneden om te ontbijten. ‘Mama drinken’ komt dan ook niet bij haar op, want dat is standaard in ons bed en daar komt ze tijdens de ochtendspits niet. In het weekend en op de dagen dat ik niet werk (hoewel ik nu natuurlijk nog niet werk, maar de echt vrije dagen zeg maar), hebben we geen haast ’s ochtends en gaan we dus nog even knuffelen op ons bed voor of na het aankleden en drinkt Olivia bij me.

Als ik straks weer ga werken en ’s ochtends twee kinderen moet voeden, mag ik wel om 4 uur opstaan. Quinn drinkt nog niet zo snel natuurlijk en doet best lang over een boertje laten daarna en ook Olivia geniet volop van het knuffelmoment aan de borst. Nee, die ochtendvoeding voor haar gaat eraf in de komende weken, ook op mijn thuisdagen. Langzaam afbouwen van de borstvoeding op mijn verzoek dus, dat kan best na 27 (!) maanden.

De avondvoeding blijft. Zolang Olivia wil (nou nee, niet zolang zij wil, want Joost en ik hebben ook een grens in ons hoofd, maar in ieder geval voorlopig nog). Dat is haar momentje. Wassen of in bad, pyjama aan, tandenpoetsen, een verhaaltje lezen, papa een knuffel, licht uit en bij mij op schoot op haar eigen kamer nog even drinken. Daar genieten we allebei echt nog van. Overigens heeft Olivia soms wel moeite met het feit dat er nu weer zoveel melk uit mijn borsten komt. Ze verslikt zich regelmatig of kijkt mij verbaast aan, stopt met drinken en zegt: “Andere kant, deze beetje veel merruk.” Zo lief!

Het gemak van de tweede keer borstvoeding

Hoewel ik Olivia altijd op verzoek (dus als zij aangaf te willen drinken, voedde ik) in plaats van ‘op de klok’ gevoed heb, keek ik nog wel vaak op de klok. Ik wist de eerste 3, 4 maanden precies wanneer ze voor het laatst gedronken had en verbaasde me er soms wel eens over als er alweer 4 uur tussen de voedingen zat omdat ze zo lekker lag te slapen. Ik wist ook precies hoe vaak Olivia dronk in 24 uur. Zo’n 8x in het begin, al snel 7x en na een maand of vier nog maar 5x per dag. Van Quinn weet ik dat niet.

Lees ook:  De borstvoedingsmama

Ik let er niet op, de klok. Ik ontbloot een borst als ze aangeeft te willen drinken en that’s it. Drinkt ze maar aan één kant? Prima. Twee kanten? Ook goed. Drie slokken en een halfuur later de rest? Wat jij wilt meisje. Echt, ik ben hier veel makkelijker in dan bij Olivia. Het kost me ook totaal geen moeite nu. Twee jaar geleden vervloekte ik Joost nog wel eens omdat ik alle voedingen moest doen en dus drie kwartier op de bank moest zitten, nu geniet ik van die zitmomenten en zie ze bijna als vrije tijd. Tja en de nachten? Oké die zijn soms wel zwaar, maar dat zit hem niet perse in het voeden, meer in het feit dat Quinn nog niet zo geweldig slaapt en liever wakker is of kramp heeft ’s nachts. Maar, dat gaat over. Ooit!

Jullie moeten het helaas zonder foto doen. Ik heb er wel één hoor, een tandemfoto. Een hele mooie zelfs, genomen in de kraamweek. Maar goed, hij is nogal full-frontal inclusief volle kraamborsten (stuwing heb ik gelukkig niet gehad, waarschijnlijk omdat ik al borstvoeding gaf en de melk dus niet ‘opeens’ gemaakt werd) en hoewel ik veel online zet, blijft deze foto offline. Ik, en mijn meiden aan de borst, love it!

5 Responses

 1. Wytske

  Mooi! Ik heb ze ook zelf gevoed, zo’n 10 maanden. Ik merk dat dat bijna uitzonderlijk is, maar vind het zelf zo mooi en natuurlijk! Prachtig dat je dit doet en het deelt!

 2. Sanne

  Hoi, ik kwam per toeval op je blog. Wat prachtig om te lezen hoe jij je dochters voedt! Heb zelf ook 2 dochters, een peuter van 3 en een baby en heb de oudste ook lang zelf gevoed en geniet nu weer volop van het voeden van mijn jongste. Super leuke blog heb je en ik herken veel in wat je schrijft. Leuk!!!

  • Gwen

   Dankjewel voor je reactie! Ik geniet ook nog zo van het voeden, hoe zwaar die allereerste weken met Quinn nu ook weer zijn (slaaptekort, vaak drinken etc) – ik weet dat het straks na een halfjaar weer zo veel makkelijker wordt 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.