De nadelen van een keizersnede

geplaatst in: Zwangerschap | 8

Hoewel ik laaiend enthousiast ben over mijn beide keizersnedes en er met liefde nog een aantal zou ondergaan, zijn er natuurlijk heus wel nadelen te verzinnen. Ik bedoel: het is een bevalling, mét buikoperatie en herstelperiode, natuurlijk zijn er nadelen! Vandaag zet ik de nadelen van een (geplande) keizersnede, die mij te binnen schieten, op een rijtje. Lees mee.

 • Je hebt geen ontsluitings- en persweeën. Dit geldt lang niet voor iedereen natuurlijk, maar voor mij met twee keer een geplande keizersnede wel. Hoewel ik de naweeën, vooral dit keer bij Quinn, erg genoeg vond, ben ik ergens toch nog steeds nieuwsgierig hoe ontsluitingsweeën voelen. Helaas pindakaas, grote kans dat ik dat nooit meer ga ervaren.
 • Je moet een katheter in.
 • De ‘magie’ van de bevalling ontbreekt. Ik bedoel: je bevalt in de OK met minimaal 8 vreemden om je heen en heel veel TL-licht, daar is weinig magisch aan. Ik zet het echter wel tussen aanhalingstekens, omdat ik het moment van bevallen en zien van mijn dochters desalniettemin ontzettend magisch vond!
 • Zonder gentle sectio, zoals ik nu bij Quinn had, krijg je je kindje meestal pas in de uitslaapkamer op je borst.
 • Je moet sowieso twee nachten in het ziekenhuis verblijven. Bij Olivia was dat destijds prima omdat Joost bij ons op de kraamsuite verbleef en we dus continu als gezin samen waren. Ditmaal waren we ‘verscheurd’ omdat Joost met Olivia thuis verbleef.
 • Je kunt de eerste dag(en) je eigen kindje niet verzorgen. Lees: zelf uit het ziekenhuisbedje pakken, verschonen en omkleden. Ik wist dit vooraf, dus het viel mij niet zo zwaar. Hoewel, ik ben bij Quinn de eerste nacht wel zwaar over mijn pijngrens gegaan ben om haar uit haar bedje te pakken. Dit omdat de verpleging naar mijn zin niet snel genoeg kwam nadat ik op de bel had gedrukt en zij lag te huilen.
 • Je bent in (de eerste helft van) de kraamweek op je bed aangewezen. Een tripje naar het toilet moet omdat het moet, maar liever blijf je in je bed (en beweeg je je niet).
 • Hoesten, niezen, lachen, alles doet pijn. Veel pijn.
 • Hoewel je dikke buik weg is, kun je niet direct soepel bukken of weer goed je broek aan- en uit doen. Nee, dat gaat pas weer lekker na een dag of 5, als je buikspieren weer een beetje naar elkaar getrokken zijn en de wond binnenin minder ‘brandt’.
 • Je hebt een zichtbaarder litteken dan dat je mogelijk aan een natuurlijke bevalling overhoudt.
Lees ook:  Mama is zwanger #3

Ik weet dat ik geluk heb met mijn beide keizersnedes en dat ze niet bij iedereen zo fijn verlopen als bij mij. Daarnaast had ik door mijn eigenwijze stuitmeisjes geen keuze (hoewel ik bij Olivia nog voor een stuitbevalling had kunnen kiezen natuurlijk) en heb ik dus ook geen ervaring met een andere manier van bevallen. Bovenstaande punten vormen voor mij de grootse nadelen van een keizersnede, maar je kunt ook nog denken aan borstvoeding die moeilijk op gang komt (mijn tips van bij Olivia destijds: drink Borstvoedingsthee van Weleda vanaf zwangerschapsweek 36 en start met kolven de dag na je bevalling) en zes weken niet zwaar mogen tillen en sporten, hoewel dat volgens mij ook allebei niet mag als je hechtingen van onder hebt gehad. Afijn: een keizersnede is, net zoals een natuurlijke bevalling, voor iedereen anders. Evenals het herstel.

8 Antwoorden

 1. marjon

  Ik herken een aantal nadelen wel. Onze dochter werd met spoed met 30+ weken gehaald. Ik moest idd ook eerst naar de uitslaapkamer, waardoor ik haar veel later zag (Ook omdat ze te vroeg was, moest ze meteen onderzocht worden en aangesloten aan monitor) Maar net als jou, het is me niet tegen gevallen. Hier verder ook fijn verlopen en kon vrij snel mijn bed uit, maar zoals je beschrijft wel pijnlijk.

  • Gwen

   Ja, het is echt geen pretje die eerste week na de operatie. Maar, als je totaal uitscheurt ben je ook immobiel dan, dus wat dat betreft is het handig dat je dat bij een ks vooraf al weet ofzo.

 2. Marike

  Ik moet zeggen dat het ook een van mijn angsten was om mijn een keizersnede te krijgen, dat werd het uiteindelijk niet. Maar wel een inleiding, waar ik ook erg bang voor was aangezien ik liever veilig thuis wilde bevallen. Maar ik denk dat elke vorm van bevallen wel zijn voor- of nadelen heeft. En soms heb je inderdaad geen keuze over je bevalling.

  • Gwen

   Ik had na Olivia ook een maand of 8/9 last hoor. Mijn gyn zei dat het per ks verschilt (ik was nu na 4 wk al pijnvrij). Hoop dat het snel wegtrekt bij jou. Was hier vd 1 op andere dag opeens weg, heel raar vond ik.

 3. Channah

  Ik heb toevallig van de week bij de verloskundige te horen gekregen dat ons meisje al ingedaald is en mooi met haar hoofdje naar beneden ligt, dus laten we hopen dat ze ook besluit zo te blijven liggen, haha! Interessant om zo de nadelen op een rijtje te lezen, vooral omdat mensen een keizersnede vaak onderschatten.

 4. Silke

  Hier gaat het toch wat anders in België. Met een keizersnede moet je minimum 5 dagen in het ziekenhuis blijven.
  Maar bv dat aangewezen op je bed heb ik anders ervaren. Ik liep na 36 uur al door de gangen, stond onder de douche en ben eigenlijk mijn bed niet meer in geweest.

  • Gwen

   Wauw, knap! Hier gedoucht op de 2e dag ’s ochtends en ben ’s middags bevallen, dus ook ong 36 uur erna. Maar, ik heb in de kraamwk thuis toch echt nog wel veel op bed gelegen en liep als een oud wijf 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.