De ellende van sprongetjes

geplaatst in: Opvoeding | 9

Baby’s en sprongetjes. Geen fijne combinatie. Eigenlijk was ik het alweer vergeten, net zoals de slapeloze nachten van de eerste weken die er zo in hakken. En de pijn bij darmkrampjes. En het krijgen van tanden, hoewel ik daar nu al tegenop zie bij Quinn. Maar goed, sprongetjes dus.

Mijnlevenalsmama | Sprongetjes
Haar van je af laten zitten, zo veel mogelijk rechtop. Het enige dat helpt. Soms 😉

Tussen een maand en ruim een jaar maken kindjes 8 zogenaamde groeisprongen door. Niet iedereen tilt even zwaar aan deze ontwikkelsprongen die uit het boek ‘Oei-ik-groei’ afkomstig zijn, maar ik wel. Bij Olivia herkenden we de sprongen heel snel en was praktisch elke hangerige periode een aanloop naar een nieuw sprongetje. Bij Quinn is dat iets minder, ze lijkt wat minder gevoelig te zijn voor de ‘veranderende wereld om haar haar’. Desalniettemin is onze kleinste meid soms flink van de leg en het enige dat dan helpt is veel knuffelen. Of juist niet.

Huilen en niet slapen

Als Quinn niet lekker in haar vel zit, is eigenlijk niets goed. Niet in de box, niet op het speelkleed, eigenlijk ook niet op schoot, niet in  de wipstoel en in bed al helemaal niet. Soms houdt ze iets wel even vol. Zeker vijf minuten en dan is het weer huilen. Jengelen, krijsen, de ene keer iets harder dan de andere keer. Hetgeen tot nu toe het beste werkt is haar rechtop op schoot zetten, met haar gezicht van je af. En dan met je benen bewegen en vooral niet stoppen met dit ‘gehups’. Dat doen we dus, tot vermoeiens toe. Voor ons hoor, dat vermoeide, want zeker niet dat Quinn zich overgeeft aan haar moeheid en lekker gaat slapen.

Lees ook:  Grote meid!

De groeisprongetjes vinden plaats rond één maand, twee maanden, drie, vierenhalf, zes, negenenhalf, elf en bijna veertien maanden. We zitten met Quinn op het moment dat ik dit typ midden in haar sprong rond vierenhalve maand. Vandaag heeft ze overdag 1,5 uur geslapen, zo’n 6 uur op mijn schoot of in de draagdoek gezeten en sliep ze vanavond na ruim 2 uur jengelen pas rond half tien. Om zojuist, om half elf, nog eens huilend wakker te worden. Ik verwacht dat vannacht hetzelfde is als de afgelopen drie nachten: wakker rond 12 uur en rond 3 uur en dan om 3 uur niet meer in slaap te krijgen, waardoor ik haar naast ons in bed neem en morgenochtend weer met een stijve nek van het slapen in één houding wakker word.

Vermoeiend, ook voor mama

Ik doe het met liefde, maar vermoeiend is het wel, zo’n springende baby. Uiteindelijk is het voor hen zwaarder dan voor ons, omdat tijdens zo’n mentale groeisprong het hele ‘vertrouwde’ uiteen spat omdat ze een vaardigheid erbij krijgen of iets nieuws ontdekken. Voor Quinn is dat momenteel ‘gebeurtenissen’, waarbij losse flodders samen een geheel gaan vormen en Quinn dus dingen met meer zintuigen tegelijk leert ervaren. Het is wat, groter groeien.

9 Antwoorden

 1. Desiree

  Hier merken we het ook echt aan Skyler wanneer ze een sprongetje heeft. Ze wil dan juist niet op schoot zitten, is eenkenniger, etc. Sprongetjes zijn soms wel pittig idd.

 2. Meike

  Bij ons zijn de sprongetjes ook zeer goed merkbaar. Evie zit nu midden in het laatste sprongetje. Huilerig, hangerig, snel moe en soms minder eten. De ene dag lijkt er niets aan de hand te zijn en de volgende dag kun je niets goed doen.

 3. Tamara

  Ohhh echt! Die sprongetjes zijn verschrikkelijk! Hier geloofde ik er nietvin tot ik uit wanhoop eerst in dat stomme oei ik groei boek keek en het allemaal klopte! Mweh

  • Gwen

   Ja haha, dat had ik ook idd! Ik vond het eerst niks en toen ik het las viel het kwartje meteen.

 4. Lifesabout

  Ja het is echt heel vermoeiend, voor beide partijen. Maar gelukkig te overzien doordat je weet dag het weer voorbij gaat.

 5. Lisa

  Ik dacht dat wij het sprongetje al achter de rug hadden maar dit had ik kunnen schrijven! Hooguit een uur geslapen overdag en nu om het half uur huilend wakker. Ik wacht in spanning op de tandjes :,)

  • Gwen

   Tandjes zijn echt heel erg kut, duurt ook vet lang. Maar goed, ieder kind is anders, misschien heeft Yare (en hopelijk ook Quinn) er minder last van dan Olivia.

 6. Isra bint Ali

  Ikzelf merkte helemaal niet dat mijn dochter een sprongetje maakte, behalve toen ze koorts kreeg wegens doorkomende tandjes. Voor de rest gelukkigs niets vernomen (of herken ik de signalen niet, hahah)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.