Beginnen met vaste voeding

geplaatst in: Opvoeding | 12

Olivia eet alweer geruime tijd met de pot mee en omdat Quinn inmiddels alweer bijna 5 maanden is, heb ik de afgelopen tijd weer wat ‘voedingshuiswerk’ gedaan. We doen het exact zoals bij Olivia: af en toe een gepureerd fruit- of groentenhapje en dan straks als ze 6 maanden is verder volgens de Rapleymethode, aangevuld met gepureerd fruit op de kinderdagverblijfdagen. Waarom wij het zo doen? Gewoon, omdat het goed voelt op deze manier.

Gepureerd en met een lepeltje

Geheel tegen de ideeën van de Rapleymethode (en vooral voor aanhangers van borstvoeding, zoals ik) in, zijn wij bij Olivia dus gewoon met gepureerd voedsel begonnen. Met 4 maanden. Sterker nog: Olivia kreeg haar eerste fruithapje een week voor ze 4 maanden was. Ze weigerde elke vorm van mamamelk uit de fles, dus zodra het mocht zijn we met fruit- en groentenhapjes begonnen, zodat ze op het kinderdagverblijf meer binnen kreeg dan de 50 ml per dag die ze met een cupje in Olivia’s mond kregen. Dochterlief zat vier dagen per week op het kinderdagverblijf en was al snel gewend aan vast voedsel, ze genoot ervan!

Mijnlevenalsmama | Vaste voeding eten
Olivia 5 maanden oud, bruine bonen met aardappel zijn favoriet!

Langzaamaan beginnen

Quinn kreeg twee weken geleden haar eerste fruithapje, toen was ze bijna 4,5 maand oud. Gepureerde banaan met wat water. Ze vond het lepeltje erg wennen, maar smikkelde bijna een halve banaan op. Elke keer als ik het lepeltje weer in het bakje stak, begon ze te trappelen in de wipstoel. Omdat Quinn prima uit de fles drinkt, maar niet megaveel drinkt (zo’n 300 ml totaal in de bijna 10 uur per dag dat ze daar is), is het fruit een welkome aanvulling. Inmiddels eet ze op het kinderdagverblijf elke ochtend haar fruithapje en krijgt ze thuis zodra ik eraan denk fruit of groenten.

Lees ook:  DZP: Olivia leren zwaaien
Mijnlevenalsmama | Fruithapje geven
Olivia vindt het geweldig Quinn te voeren (en ze is er supergoed in ook!)

Mijnlevenalsmama | Mond poetsen

Zelf maken en invriezen

Net zoals een jaar of 2 geleden maken we de hapjes zelf. Ik vind het leuk om te doen en fijn om te weten dat Quinn zo echt alleen groenten met wat water krijgt, in plaats van andere (onnodige) toevoegingen. Quinn heeft tot nu toe alleen worteltjes op. En banaan met peer, maar komend weekend ga ik denk ik courgette en doperwtjes maken. Ikea verkoopt van die handige diepvriesdozen in een pakketje, waar kleine bakjes bij zitten.Ideaal!  Momenteel eet Quinn zo’n half bakje, maar ik weet bij Olivia dat het snel meer werd en we uiteindelijk zelfs de middelgrote bakjes gebruikten. Groenten (en aardappels, rijst of pasta later) stomen, even in de keukenmachine, wat water en kokosolie of roomboter erbij (goede vetten!), verdelen over de bakjes, stickertje erop met de datum en de inhoud en klaar. Halfuurtje werk en nog leuk ook. Vind ik.

En dan gaan we strakjes als ze 6 maanden is verder met voedsel in hele stukken, volgens de Rapleymethode. Ik ben benieuwd hoe Quinn dat gaat vinden! En ach, uiteindelijk is elk kindje uniek en volgt zijn eigen pad: bij Olivia werkte het, bij Quinn moeten we het nog maar zien. En zo niet? Dan krijgt ze gewoon gepureerd en geprakt, ook prima!

12 Antwoorden

 1. Manon

  Wat lief van Olivia dat ze Quinn zo goed haar hapjes kan geven, schattig! Ik geef ik ook prutjes, stukken zo aanbieden durf ik niet zo goed haha.

  • Gwen

   Ik kan juist niet wachten tot ik het heel mag geven hihi. Het is zo leuk om te zien hoe ze ermee spelen. Maar idd: je moet het wel druven. Olivia heeft 2x mega erg gekokhalsd, waarvan Joost 1x in paniek raakte en ik rustig bleef en ik 1x alleen met haar was en verbazingwekkend rustig bleef. Olivia kokhalsde en het eten kwam weer naar boven. Het grappige is dat als ze zich nu verslikt ze ook onwijs rustig blijft zelf en het snel ‘oplost’. Ben benieuwd of Quinn ook goed is in Rapley! En ach, uiteindelijk gaat het erom dat ze eten, niet hoe.

 2. Desiree

  Wat een lieve grote zus is Olivia. Zeg hapjes maken vind ik ook erg leuk. En het is een stuk goedkoper dan die potjes. En er zitten geen onnodige dingen In. Vorige week had iemand een potje mee op een verjaardag en toen zag ik dat daar appelsap bij in zat. In de warme maaltijd! Belachelijk! Hier dus geen potjes.

  • Gwen

   Nou echt he! Bizar was ze daar allemaal in doen. Suiker ook hoorde ik eens. Ik heb dus echt nog nooit een potje gekocht, hoewel ik daar vroeger heel anders over dacht en ze juist altijd zo leuk vond staan in de kast bij een vriendin haha.

 3. Jess

  Sam voert Jim ook heel graag haha. En af en toe hoor je Jim dan kokhalzen omdat die lepel te ver gaat. Oeps!

 4. Lisa

  Ahh die foto’s van Olivia en Quinn, smelt! Hier hebben we niet echt een groente liefhebber, op bloemkool (?!?) na, haha. Ga binnenkort maar wat fruit proberen.

 5. Chantal

  Goed bezig hoor! Grappig om te lezen dat je ook bewust goede vetten toevoegt, volgens mij zijn veel mama’s daar huiverig voor, maar dat hebben ze ook echt nodig die kleintjes. 🙂 En die bakjes klinken handig van Ikea, ga ik bij een eventuele volgende ook maar eens voor kijken!

 6. Sonja

  Wij combineren rapley en prakjes. Ideale oplossing, ook omdat we twee totaal verschillende baby’s hebben 😉

  • Gwen

   Ik ben daarom ook echt benieuwd of Quinn goed is in Rapley straks. Ze eet veel makkelijker van een lepeltje dan Olivia deed, dus wie weet vindt ze voeren wel prima en eet niet graag zelf. We zullen zien! Ik vind het trouwens echt zoooo knap dat jij nog steeds trouw kolft voor 1 vd 2. Echt jammer dat live niet gaat, maar zo krijgt ze (het is bij je dochtertje toch?) toch al het goede vd melk mee 🙂

 7. janske

  wat lief zeg, die twee zo samen eten! Rapley gaat hier af en toe tussen de prakjes door…maar niet altijd zonder slag of stoot…met maar twee tandjes is dat ook niet altijd even makkelijk en vergeet mevrouwtje soms gewoon te kouwen…oops

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.