Online vriendinnen

geplaatst in: Ontspanning, Persoonlijk | 10

Het klinkt best een beetje zielig ‘online vriendinnen’, maar als ik een verhaal vertel over iemand, die ik bij naam noem en waarop ik dan de vraag krijg waar ik haar ook alweer van ken antwoord ik vaak met: “Dat is ook een blogster.” of “Oh ja, dat is iemand die ik ken van Instagram, ook een moeder.”. Ik geef het maar eerlijk toe: ik dol ben op mijn online ‘vriendinnen’. Meiden, mama’s vooral, die ik sinds ik blog of tijdens de zwangerschap van Quinn via hun blog of Instagram heb leren ‘kennen’. Met de een blijft het contact oppervlakkig, de ander heb ik meer dan eens in real life gezien. Maar altijd kan ik bij ze terecht. En zij bij mij.

Gebrabbel over kids en kilo’s

Stel je eens voor dat je eindeloos, geoorloofd kunt pronken met je kindjes. Of klagen over je kindjes. Dat laatste in geringe mate natuurlijk, want online is altijd alles leuker dan in het echte leven. Maar echt, dat kan dus: geoorloofd de hele dag babbelen over je kinderen en aan iedereen laten zien dat ze zo geweldig zijn. Je partner zou er gek van worden, net als je collega’s. Maar je online vriendinnen? Die vinden het leuk. Sterker nog, ze doen precies hetzelfde.

Maar er is meer dan de kindjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kilo’s? Klagen over je gewicht, outfitfoto’s delen en hier (veelal gemeende) complimentjes over krijgen. Samen aftellen tot het weekend, klagen over de hoeveelheid was, de troep in huis, een schouderklopje krijgen na een sportieve uitspatting, noem maar op.

Lees ook:  Tag: Three things
Vooral herkenning en ‘samen beleven’

Onze bindende factor? Herkenning. We zijn allemaal hetzelfde en toch heel anders. Kindjes van ongeveer dezelfde leeftijd, die dezelfde ontwikkelingen doorlopen. Je beleeft het ‘samen’, door foto’s te delen, met bijbehorend commentaar. (ongevraagd) Advies, tips, complimentjes en bijna altijd even leuk. Bijna, want er zijn hele (mama-)vetes online, die gelukkig grotendeels langs mij heen gaan.

Mijnlevenalsmama | Online vriendinnen
Kindjes aan het spelen, wij aan het kletsen en allerlei lekkers aan het eten!

Toen ik nog zwanger was van Quinn had ik mijn eerste Instagram-meeting. Ik leerde daar bijvoorbeeld medeblogmama Joyce kennen, die later onze zwangerschapsshoot gedaan heeft. En nog veel meer andere leuke mensen die ik online al een tijdje kende. De derde staat eind deze maand gepland. En laatst sprak ik ook weer af met een groep meiden waarmee ik dagelijks contact heb via een Whatsapp-groep. Onze kindjes zijn tussen de 9 en 5 maanden oud, we hebben elkaars zwangerschappen en daarna bevallingsverhalen online gevolgd, elkaar een hart onder de riem gestoken waar nodig en staan altijd voor elkaar klaar met een luisterend oor. Om over mijn lieve vriendinnetje Roos, die ik, omdat we niet dicht bij elkaar wonen vaker online spreek dan face-to-face, nog maar te zwijgen. Zo dichtbij, zo fijn.

Niet samen op de bank met een kop thee, maar ieder op haar eigen bank, in haar eigen huis, slechts een telefoonscherm bij elkaar vandaan. Ja, ik ben blij met mijn online wereldje, hoe zielig dat ook mag klinken!

10 Antwoorden

 1. Roos

  Wat een herkenbaar blogje! Toevallig heb ik over dir onderwerp pas een interview gehad afgenomen door een vriendinnetje van mij voor de studie.

  Ik heb nog even het ‘samen zwanger’ blogje terug zitten lezen en zat alweer te janken hoor. Ik ben zo blij met jou als vriendinnetje!

  • Gwen

   Ik dacht er vd wk aan … keek naar dat blgje en die foto. Was zoooo fijn samen zwanger! Em het tweede dat ik dacht was; slanke benen em armen hadden wij daar haha.

 2. Tamara

  Nou dat klinkt toch niet zielig! Haha! Ik heb ook meer vrienden op whatsapp die ik dagelijks spreek maar nog nooit gezien heb haha

 3. janske

  Ik herken het ook….als je dan enthousiast verteld…”iemand die ook blogt schreef laatst over….” voelt soms een beetje gek…je kent elkaar niet in het echt, maar het voelt wel alsof je elkaar al heel lang kent omdat je veel persoonlijke verhalen van de ander leest…
  Ik vind het wel bijzonder en leuk dat je op deze manier je gevoelens en ervaringen kunt delen met andere mama’s. Uiteindelijk zijn we dat allemaal…mooi toch!

 4. Renee

  Herkenbaar! Ik ben echt een Toos Vriendloos. Mijn man en ik hebben geen vriendengroep ofzo en vinden dat heerlijk, maar zo op instagram en groepen op FB is het wel erg leuk. Het schept verder ook geen verplichtingen, waarvoor ik normaal terugdeins. En mijn man volgt er niets meer van, al die namen haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.