Succesvol (lang) borstvoeden, hoe dan?

geplaatst in: Gezondheid, Persoonlijk | 21

Waarschuwing vooraf: dit is zo’n blogje over hoe geweldig borstvoeding is, als je het langer doet. Maar vooral over de vermoeiende eerste periode, over kloven en over dat bijvoeden helemaal niet nodig is. De start van borstvoeding is zwaar. Erg zwaar. En daarom dus dit blogje, omdat ik hier eerlijk over wil zijn. Het is gebaseerd op mijn ervaring, mijn mening, mijn blog.

Inmiddels geef ik Quinn alweer bijna een halfjaar borstvoeding. Zodra ik deze mijlpaal bereikt heb en de zes-maandengrens passeer ben ik volgens de officiële definitie een langvoedster. Oké, dat was ik natuurlijk al vanwege Olivia, maar toch, stiekem ben ik wel weer trots dat ik deze mijlpaal behaald heb. Hoewel ik er eigenlijk helemaal niet meer zo bij stil sta dat ik borstvoeding geef.

Het is in de ruim 2,5 jaar dat ik het doe al zo gewoon geworden. Ik doe het gewoon, borstvoeding geven, eigenlijk zonder erover na te denken. Dat was in de eerste maand wel anders trouwens, het was minder zwaar dan bij Olivia toentertijd, maar absoluut zwaar. De gevoeligheid van mijn borsten, de algehele vermoeidheid in combinatie met elke 2 of 3 uur een voeding van ruim een halfuur moeten doen, het idee niets anders te kunnen doen op de momenten dat je aan het voeden bent, stoeien met verschillende houdingen, noem maar op.

De eerste week is niet leuk. De eerste maand ook niet.

There, I said it. Borstvoeding is geweldig. Het is een bijzonder gevoel, die lipjes die zo zachtjes zuigen dat je het amper voelt in het begin, handjes tegen je blote buik, oogcontact zodra je kindje iets groter wordt, het idee dat je kindje zo goed groeit op alleen jouw melk. Maar die roze borstvoedingsbubbel, die is er helemaal niet de eerste periode. De eerste periode is gewoon hard werken, keihard werken. Afzien zelfs. Slikken, doorzetten, soms je eigen grenzen overschrijden.

Mijnlevenalsmama | Succesvol borstvoeden

Hoewel ik ditmaal bij Quinn geen last heb gehad van gevoelige tepels, kloven of megastuwing, zoals bij Olivia 2,5 jaar geleden, was het wel weer zwaar in het begin. Quinn wilde de eerste zes weken elke 2,5 uur drinken en dronk dan meestal maar aan één kant. In slowmotion, want dat doen baby’s. Daarna boeren en hoewel dochterlief talent had voor goed aanhappen, had ze geen talent voor boeren. Meermaals per nacht werd ze huilend wakker van een boer die dwars zat.

Lees ook:  De borstvoedingsmama

Reken maar uit: elke 2,5 uur een drinksessie van een halfuur, een kwartier proberen een boertje eruit te krijgen, baby in bed, jij onder je warme dekens, een kwartier later een huilende baby die last heeft van een boertje, je warme bedje weer uit, een boertje, weer onder de dekens. Dan heb je dus nog ongeveer anderhalf uur over om te slapen tot de volgende voedingsronde. Als je geluk hebt. Had ik al gezegd dat borstvoeding in het begin niet zo leuk is en ontzettend zwaar? Want uiteindelijk kan je partner wel een verschoonsessie maar geen voedsessie overnemen ’s nachts. En die boertjes, om over krampjes nog maar te zwijgen, doe je als moeder ook het liefst zelf. Hoe moe je ook bent.

Kolven oké, maar bijvoeden?

Beginnen met borstvoeding gaat niet vanzelf. Goed aanleggen is vaak niet eens het probleem, hier kun je vaak hulp bij krijgen van de verpleging in het ziekenhuis, je kraamhulp, verloskundige of een lactatiekundige (welke vaak vergoed wordt door je zorgverzekering trouwens), maar voldoende melk aan maken heeft tijd nodig. Aanleggen is het codewoord. Aanleggen, aanleggen, aanleggen. Iets wat onwijs veel doorzettingsvermogen vraagt als de blaren bijna op je tepels staan en je borsten zo hard, warm en pijnlijk zijn van de stuwing. I’ve been there.

Behalve aanleggen kun je ook extra kolven. Activatie zorgt ervoor dat je lichaam melk aan gaat maken namelijk. Maar bijvoeden met kunstvoeding? Niet nodig. Het maagje van een baby groeit in de eerste maand uit tot de grootte van een groot ei. De eerste week is het maagje ongeveer zo groot als een paaseitje en heeft voldoende aan 5 tot 10 ml melk per voeding. Maak je dus geen zorgen als je door het kolven ontdekt dat je maar een heel klein beetje melk produceert, meer is nog niet nodig. Het ‘gevaar’ van bijvoedingen is dat elke keer dat je je kindje een aantal ml kunstvoeding geeft, jouw lichaam een voeding overslaat en dus niet weet dat er melk aangemaakt moet worden om aan de behoefte van je baby te voldoen.

Lees ook:  Arm kind

Een huilende baby heeft negen van de tien keer ‘alleen maar’ mamahonger, waarbij de tepel, maar ook gewoon huid-op-huid-contact, wonderen kan verrichten. Het is jammer dit huilen vaak wordt afgedaan als een niet-voldane-baby, waardoor je sneller gaat bijvoeden of denkt dat je helemaal niet genoeg melk aanmaakt. En nee, ik heb niets tegen flesvoeding en ja, ook Olivia heeft bijvoeding gehad de eerste dagen. We wisten niet beter.

Hoe langer hoe makkelijker

Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe makkelijker het wordt. Quinn zat al vrij snel op maximaal 5 voedingen per 24 uur, een tijdje zelfs maar 4, toen ze pas twee maanden was en (tijdelijk) doorsliep. Dat is weinig, maar ze groeide (en groeit) goed en als ze vol zit, zit ze vol en houd haar lippen stijf op elkaar.

Naarmate je kindje ouder wordt, zul je merken dat het aantal voedingen afneemt en de snelheid waarmee gedronken wordt toeneemt. Een dubbele winst dus. Hoe zwaar het begin ook is, naarmate je langer voed wordt het makkelijker. En leuker. Vind ik althans. Handjes die je kriebelen of zachtjes in je borst knijpen, glimlachjes en geklets tussendoor. Het is genieten!

21 Antwoorden

 1. Joyce

  Hulp met aanleggen heb ik alleen 1 keer van een VK die een huisbezoek deed gehad. Maar de verpleging in het zh, de kraamhulp en zelfs een vk die lactatiekundige is hebben me nooit geholpen. Daarbij hadden we ook nog een kraamhulp die vond dat Luuk veel te weinig kreeg. Na 8 dagen moest hij immers hoe dan ook al op 70cc zitten en aangezien hij niet genoeg aankwam was het beter om gekolfde melk te geven in (achteraf gezien) grote hoeveelheden.

  Bij een eventuele volgende zal ik de borstvoeding absoluut nog eens een kans geven. Maar dan wel met de juiste mensen om ons heen. Het klinkt allemaal zo prachtig. Maar het waren voor mij 3 weken lang een vreselijke hel, waarbij ik dag in dag uit heb gehuild om de zorgen die ik maakte aangezien Luuk (volgens andere mensen) niet voldoende aankwam. Als ik nu naar de groeicurve kijk begrijp ik niet waarom ik me ooit zorgen heb gemaakt. Maar ik wist niet beter.

  De juiste mensen om je heen hebben is dus die eerste periode misschien nog wel het belangrijkste 🙂

  • Gwen

   Eens! Onze kraamhulp bij Quinn was aan het hameren op bijvoeden omdat ze niet voldoende aankwam en ook nog veel terug bleef vallen, ik ben dus gaan kolven. Als Quinn Olivia was geweest, de eerste dus, was ik vast en zeker in de kraamwk al op kv over gegaan. Zo blij dat het anders is gelopen!

 2. Tamara

  Zo herkenbaar! Ik kom niet zovaak langvoedsters tegen haha. Maar ik herken je hele verhaal. Ik dacht bij maxim ook, jeeeeeeeetje waar begin ik aan? En heb et ook vaak genoeg flink van gebaald als 1 van de jongens me de hele nacht als speen gebruikte.. Zucht. Maar inderdaad, zodra ze wat ouder worden, die lachjes waarbij er een beetje melk langs hun wang loopt. Zo ontzettend lief!

 3. Seline

  Helemaal mee eens. Alles er dik en dwars voor over gehad. De eerste zoon tien maanden gevoed en de tweede zoon 11 maanden. Wat een heerlijkheid! Niks leukers dan borstvoeding geven. Zo intiem en niemand die het over kan nemen, is soms onhandig maar meestal alleen maar lekker

 4. Elisabeth

  Goed verhaal! Ik ben nu net zes maanden bezig bij de eerste. Allemaal dankzij een geweldige kraamhulp. Zij zei heel goed, blijven aanleggen, bij kolven is het gewoon heel weinig in het begin, haal een pak poedermelk in huis als back-up voor de gemoedsrust, maar gebruik het niet! Hoeft niet, je kan het. En ze had gelijk, mijn baby is inmiddels zes maanden en we hebben het niet gebruikt, het staat onaangebroken in de kast. En daar zijn we best trots op 🙂

  • Gwen

   Ja haha, hier hadden wij zelf zo’n pakje in huis gehaald bij de eerste en onze kraamhulp zei ook dat het echt niet nodig was, maar in huis mocht blijven als het mij rust gaf. Jij ook alweer over de zes-maandengrens dus, hallo langvoedster 🙂

  • Gwen

   Jammer dat het te laat komt voor je. Misschien nog een keer een herkansing? Het begin is gewoon echt echt zwaar, maar het ook echt echt waard!

 5. Henriette

  Wat ben ik blij met deze blog. Mijn baby is nu 4,5 week oud. Tijdens de zwangerschap heb ik als doel gesteld om hem een jaar minimaal borstvoeding te geven (mocht dit natuurlijk goed gaan). Ik moet zeggen dat ik het tot nu toe erg zwaar vind en af en toe op het punt sta om het op te geven. Hij wil elke 2,5 uur gevoed worden en soms ’s nachts zelfs elk uur. Van vermoeidheid val ik bijna om en mijn tepels zijn soms overbelast en erg gevoelig. Ik hoop echt dat het binnenkort makkelijker wordt. Een ding is zeker ik blijf volhouden totdat ik omval van vermoeidheid. Zeker nu ik heb gelezen dat het makkelijk wordt straks. Ik hoop het echt.

  • Gwen

   Ik heb ook echt vaak bij de eerste huilend gedacht of gezegd dat ik wilde stoppen in het begin, maar dan begon er nog een stemmetje in mijn hoofd die echt niet wilde stoppen omdat we het al zoveel weken volhouden zeg maar. En echt: na 2 maanden zul je verschil merken, je bent al over de helft, houd vol! Het is het waard! Ik duim met je mee!

  • Karin

   Hoi Henriette,

   Ik ben nu wel benieuwd.. Kon je het voeden blijven volhouden? Zo ja.. Gaat het nu beter?

   Groetjes,
   Karin

   • Henriette

    Hoi Karin.

    Bedankt dat je er naar vraagt. Erg lief.

    Ik heb het volgehouden! Mijn baby is nu 3,5 mnd en ik geef hem nog borstvoeding. Ik denk echt omdat ik zo ontzettend graag wilde dat dit mij heeft gered om er niet mee te stoppen ookal viel ik soms om van vermoeidheid.

    Het klopt inderdaad wel dat het na 2 mnd een stuk makkelijker wordt en geniet nu echt elke dag van intieme momenten samen met mijn zoon.

    Inmiddels ben ik zelfs weer aan het werk en kolf ik 3x p/dag. Ondanks dat ik hier erg tegenop zag valt het me enorm mee.

    Groeten Henriette

    • Karin

     Wat fijn dat het goed is gegaan en dat je er nu van kunt genieten!
     Wat knap van je dat je hebt doorgezet!

     Mijn kleintje is nu ook bijna 2 maand, het zwaarste zit er op.
     Pff.. ja die vermoeidheid. Ik ben al regelmatig sochtends wakker geworden op de bank, met de kleine in mijn armen. Zo in slaap gevallen na het voeden 😉

     Bij mn eerste kindje heb ik ook gekolft en dat viel mij ook reuze mee.. Tijdschriftje er bij, even rustig aandoen.. 3x per dag kolven is ook best veel, knap hoor! Maar het kolven wordt straks ook weer minder.. Dan hoef je nog maar 2 of 1x te kolven.. of nog minder heb je alleen een ochtend en avond voeding..

     Leuk dat je even terug gereageerd hebt! Bedankt! 🙂

 6. Sylvie

  Inderdaad, de eerste weken 🙁 Ik had een kloofje dat bij elke voeding opensprong, zo pijnlijk! Ik zat gewoon te huilen als Ivar weer aangaf te willen drinken. Gelukkig is het na een week op 6 genezen, en ik ben nu zoo blij dat ik heb doorgezet! Ivar is nu ruim 8 maanden en ik zou de voedingen echt nog niet willen missen. Zijn echt knuffelmomentjes!

  • Gwen

   Het is idd echt zo gezellig, elke keer weer! 8 maanden is ook echt al een hele tijd zeg, zo fijn!

 7. Vlijtig Liesje

  Ik heb ook meer dan een jaar gevoed. Het wordt inderdaad steeds makkelijker. En ook ik heb borstontstekingen en kloofjes gehad.

 8. Tamara - Crazygreatlife

  Herkenbaar blogje maar ook eentje waar veel informatie in staat en waar andere wat aan hebben. Ik ben trots op mijn 8 maanden en 2 weken 🙂 en hoop bij een volgende (als deze er komt) weer zeker te mogen voeden.

 9. janske

  Hier heb ik ook lang mogen voeden…maar dat ging ook niet zonder kloven,huilen, gillen en stress…pfffff….ik ben onwijs trots op mijzelf dat ik het zo lang heb volgehouden en respect voor alle mama’s of het lukt of niet…jullie zijn allemaal toppers!

 10. Renee

  Je kent mijn verhaal. Het is inmiddels een soort obsessie geworden, haha. Bij de tweede wil ik zo graag BV geven. Al is het 3 maanden, dat intieme gevoel met je kindje wil ik ook ervaren. Misschien klinkt dat raar, maar ik zie het zoveel om mij heen, dat ik het ook graag wil.

  • Gwen

   Komt vast goed meis! Je weet nu min of meer wat je kunt verwachten, hoe zwaar het is. En ik weet zeker dat je nu langer volhoudt, omdat je zooo graag wil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.