Recept: Chocoladecake zonder suiker

geplaatst in: Recepten | 6

Hoewel ik liever hartig en zout, in plaats van zoet, eet, heb ik een zwak voor chocolade. Ik kan met gemak een hele reep Tony Chocolonely op (en dat doe ik dan ook gewoon wel eens), maar het is natuurlijk beter om mijn zoete chocoladecraving met iets gezond(ers) te bevredigen. Zo ben ik dol op overnight oats met cacao, waarvan ik mijn recept ook eens zal delen, en bakte ik eerder deze week zo’n lekkere chocoladecake zonder suiker, dat ik het recept graag met jullie wil delen. Een aanrader!

Mijnlevenalsmama | Suikervrije chocoladecake

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 2 bananen
 • 150 gram havermout
 • 6 of 7 grote, verse, ontpitte dadels (met nadruk op verse dadels, want die kleintjes die nog geen euro kosten, zijn geglazuurd en zitten boordevol suiker, voor die grote betaal je dus vaak 3x zoveel, maar dat is het in zo’n cake echt waard).
 • 3 kleine of 2 grote eieren
 • 1 afgestreken eetlepel bakpoeder (ik gebruikte wijnsteenzuurbakpoeder)
 • 2 eetlepels (rauwe) cacao (in gewone cacao zit suiker, dus dat kan wel, maar dan is de cake niet suikervrij)
 • 2 volle eetlepels kokosolie (het lekkerst is degene met kokossmaak, dus niet de ontgeurde variant waarin je bakt)

Het is eigenlijk ontzettend simpel: alles in de keukenmachine gooien, deze een minuut of 3 laten vermalen en dan alles in een (ingevet) cakeblik doen. Wel houd ik altijd een bepaalde volgorde aan: ik vermaal eerst de bananen, doe dan de eieren en dadels (vergeet de pitten niet uit de dadels te halen) erbij en laat de keukenmachine een minuutje draaien. Als alles fijngemalen is, gaat de havermout, het bakpoeder en de cacao erbij. Keukenmachine, maar blender kan ook trouwens, nog even aan en je cakebeslag is klaar!

Lees ook:  Recept: Bananenpannenkoekjes

De cake is klaar als je er een vorkje of sateprikker in kunt steken en deze er praktisch schoon uitkomt. Hier was dat na 55 minuten op 180 graden, maar het kan zijn dat jouw oven sneller of langzamer is, dus ik zou hem zeker tussendoor even checken. Een aanrader is om het op een bordje af te maken met een lepel kwark en wat kaneel. Een gebakje! Eet smakelijk!

Mijnlevenalsmama | Suikervrije chocoladecake

6 Antwoorden

 1. Maria

  Vanmiddag samen met mijn dochtertje van vier gemaakt! Goed gelukt, erg lekker.

  • Gwen

   Wat leuk om te horen! Hij is inmiddels vast al op? Ging hier binnen 2 dagen in ieder geval 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.