Spenenkind

geplaatst in: Opvoeding | 18

Kinderen met een speen, iedereen heeft er een mening over. Ook ik. En ondanks dat ik beide meiden (lang) op verzoek borstvoeding geef, hebben ze blijkbaar nog meer zuigbehoefte en zijn het spenenkindjes. Allebei. En dat is prima, we houden het speengebruik binnen de perken en ooit leren ze het vanzelf wel af. Soort van.

Overdag tot een jaar, daarna als back-up

Eigenlijk heb ik bij Olivia direct nageleefd hoe ik er voor ik kinderen had in stond: een baby mag/kan een speen in zijn of haar mond hebben, maar een dreumes heeft dat niet meer nodig. Overdag, buiten het bedje. Tot Olivia een jaar was, lag er altijd een speen in de box en één in bed en kreeg ze hem als ze wilde. Daarna heb ik nog zeker een halfjaar de speen altijd als back-up in mijn tas gestopt als we gingen wandelen of fietsen. Een fijne troost als je een gillende dreumes in de supermarkt hebt bijvoorbeeld. Ik weet nog goed dat ik het best eng vond toen ik de speen een keer niet bij me had, terwijl ik voorheen eigenlijk amper in ‘noodsituaties’ terecht was gekomen waarin in hem uit mijn tas haalde. Het idee dat ik haar niet kon troosten met die speen onderweg vond ik verschrikkelijk. Toen dochterlief anderhalf was besloten we dat de speen niet meer mee hoefde buiten de deur. En zo gaat het nog steeds, maar er is een uitzondering.

De weg van- en naar het kinderdagverblijf. Doordat je bij het ophalen de persoonlijke spulletjes zoals een knuffel en speen in een tasje weer mee naar huis neemt, is het er bij ons ingeslopen dat Olivia op de terugweg op de fiets naar knuffel en speen mag hebben. En nog steeds, ook al is ze al ruim 2,5. Ik heb me er een tijdje aan geïrriteerd, maar na een lange dag spelen daar is ze gewoon moe en mag het best als troost. Ook op de heenweg heeft ze ze bij zich, maar elke keer weer doet ze beide netjes in het tasje zodra we het kinderdagverblijf binnen lopen. Helemaal prima.

Lees ook:  Grote-mensen-lunch
Mijnlevenalsmama | Spenenkindje
Olivia 7 weken oud, met speen.
Mijnlevenalsmama | Spenenkindje
Quinn 5 weken oud, ook met speen.
Drie jaar maximaal?

Voor Quinn geldt hetzelfde als voor Olivia. Ergens in de kraamweek kreeg ze haar speen, de borstvoeding verliep immers al snel goed en ik had voldoende melk en sindsdien slaapt ze met een speen. Quinn lijkt iets minder behoefte aan haar speen te hebben dan Olivia en valt ook in slaap als deze tijdens het spelen met haar knuffels uit bed gevallen is. Maar, als er straks weer tandjes doorkomen verandert dit denk ik. De ervaring leer dat zuigen de druk verminderd en de speen heilig is op het moment dat de boel onder druk staat in haar mond. Zo ging het bij het doorkomen van haar eerste tandjes en zo ging het bij Olivia ook steeds. Voorlopig krijgt Quinn gemakkelijk een speen in en om het huis, tot ze een jaar is.

De speen bij Olivia zal binnenkort verdwijnen en ik gok dat dit best wel een strijd gaat worden. Ze is echt verknocht aan dat ding als ze in bed ligt, maar toch: als ze 3 is, is de speen verleden tijd. Ik weet nog niet hoe we het aan gaan pakken: cold-turkey, afbouwen via het middagdutje zonder speen en ’s avonds wel of door het geven van een ander type speen (de meiden hebben een speen met 2 bolle kanten, 1 schuine zijde voelt heel anders schijnt), die automatisch minder lekker zuigt, waardoor ze wellicht zelf stopt. We vinden wel een manier, maar voorlopig mag ze er nog even van genieten, net als haar zusje. Mijn spenenkindjes.

Lees ook:  15 x een peuter in huis

18 Responses

 1. Mama's Jungle

  Bij ons ook ongeveer zo. Lieve is twee en eigenlijk alleen een speen in bedje. Daarbuiten heel soms (die bekende situaties haha). Ik ben ook benieuwd hoe het gaat qua afbouwen ik denk in stapjes?

  • Gwen

   Ik ben er nog niet helemaal over uit hoe we gaan afbouwen hihi. Ik denk vd een op andere dag en hem haar zelf weg laten gooien, maar dat we er stiekem nog een achter de hand hebben. Als het zover is schrijf ik er uiteraard een blogje over 😉

 2. Joyce

  Luuk is ook een spenenkind en hij doet het ook buiten zijn bed. Maargoed, ik heb zo’n kind die laat tandjes krijgt. En helemaal in de periode zoals nu dat hij in 1 klap 5 tandjes krijgt, heeft hij die speen echt heel hard nodig. Ik denk ook omdat het verlichting geeft. En troost sowieso, dus ik vind het prima.
  Wel wil ik hem steeds vaker gaan wegpakken als hij de speen tussen zijn speelgoed neerlegt. Zodat het niet een gewoonte blijft om te denken; Hey, daar ligt mijn speen, die stop ik in mijn mond!

  Ach en komt ook best goed. Hij is er vast vanaf voor hij 18 is 🙂

 3. Jess

  Sam was juist geen spenenkind. Hij wilde er enkel één bij doorkomende tandjes maar kauwde er dan op in plaats van dat hij er op zoog. Jim was het eerste half jaar dol op zijn speen maar inmiddels wil hij er alleen één hebben in de auto en idd bij tandjes. Hij is echter weer zwaar verliefd op een knuffel en kan echt niet slapen zonder dat ding. Zijn we ook mooi klaar mee 😉

 4. Lisa

  Wat lijken jou meiden soms toch op elkaar! Ik denk dat het hier ook zo gaat, al trekt ze hem nu steeds zelf uit haar mondje. Ze stopt hem wel weer terug maar binnen een minuut herhaalt het zich weer. Leuk spelletje, vooral midden in de nacht..

 5. marjon

  Onze dochter heeft geen duim of of speen gehad. Maar de kleine man, nu 17 maanden, heeft graag een speen. Overdag eigenlijk niet! Maar met slapen dan wel… Ik vind persoonlijk kindje ouder dan 2,5 – 3 jr met een speen niet meer nodig. Soms zie je wel eens een kindje in de winkel met een speen. Maar goed, ieder ouder heeft hier zijn eigen idee over.

  • Gwen

   Olivia gaat al wel richting de drie jaar, mr dat is ook de leeftijd waarop we hem af willen pakken zeg maar. Sowieso niet op straat idd, vind ik nik als ze een jaar gepasseerd zijn.

 6. Sylvie

  Ieder op zijn/haar eigen manier toch! Klinkt prima zo!
  Ivar heeft in de eerste maanden een speen gehad in “noodsituaties” in de wandelwagen, en ik gebruik hem nu af en toe als hij last heeft van z’n tandjes, dan kauwt hij er af en toe op.

 7. Renske

  Speen, duim, wat werkt dat werkt! Kinderen zijn zo verschillend (ze lijken net mensen ). Mijn eerste had al heel snel haar weg naar de duim gevonden, de speen spuugde ze continue uit. Nu ben ik zwanger van de tweede en het zal mij benieuwen waar zij behoefte aan heeft! Ik heb iig alvast een speen klaar liggen, je weet het maar nooit 🙂

 8. marlies

  mijn oudste (nu bijna 5) was verknocht aan haar speen (in België zeggen we ‘tutje’). We wilden het beperken tot enkel in bedje, maar slaagden daar niet zo goed in. Cold turkey dan maar toen ze 3 werd. Alle spenen meegegeven met Sinterklaas. Het was hartverscheurend, en nu achteraf voelt het alsof het te vroeg was voor ’s nachts. Onze tweeling (nu 2) krijgen hun speen enkel om te slapen. Ze hebben zich daar enkele keren goed boos om gemaakt toen ze 1,5 jaar waren, maar doordat we nooit toegaven (ook niet in ‘moeilijke situaties’) zijn ze het nu helemaal gewoon zo. Ze vragen er ook niet om. Volgens de dokters zouden kindjes het gebruik van spenen ’s nachts moeten afleren tussen 3 en 4. Nu ze overdag hun tutje helemaal niet gebruiken, zal ik ietsje langer wachten ’s nachts. Voor mijn oudste dochter was het wel een traumatische ervaring…

 9. janske

  Hier gebruikt Lola ’s nachts altijd een speentje en soms overdag ook, ik wil het eigenlijk wel gaan afbouwen…bij het kdv heeft ze nooit een speentje gebruikt, dus ze kan zonder…nu nog even afleren 😉

  Misschien kun je hem meegeven aan de spenenfee….zodat zij ze aan een andere baby kan geven…werkt vaak goed bij kindjes….

 10. Bianca

  Hier juist geen spenenkind. De eerste maanden hielp het soms wel, maar meestal spuugde ze het uit. Vervolgens had ze al vrij snel haar duim gevonden, echt een enorme troost voor haar (en handig, heb je altijd bij je). Ze is nu 11 maanden, dus ik laat haar nog lekker, maar hoop stiekem dat ze als ze wat groter wordt het vanzelf afleert, want hoe je duimen moet afbouwen/afleren, geen idee!

 11. marijana

  Bij Stenn met zn 3de verjaardag speen weggegeven aan vriendin met baby.
  Stenn al weken voorbereid dat hij dadelijk echt een grote jongen is, en dat speentjes voor babytjes zijn.
  2 moeilijke dagen, nachten. Maar snel ok! Gelukkig maar. Was een moeilijk momentje, maar beter zo! Helemaal verzot nu op zn knuffeldoekje en knuffel ijsbeer 🙂
  Nr 2 heeft vanaf dag 1 ook al zn speen. Krampjes zijn zo zielig. En voor de zuigbehoefte.
  6 juni is hij geboren. Stenn trotste grote broer! Welkom baby Kjell ♡♡

 12. marijana

  Thnx! Pittige en wederom een lange bevalling. Maar nu gaat alles goed!! Genieten van de kraamweek. Heerlijk weer zo’n klein hummeltje. Verliefd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.