8x hoe blijf ik een leuke mama

geplaatst in: Ontspanning, Opvoeding | 7

Half mei plaatste ik een blogje met 8 tips om naast een leuke mama, een leuke partner te blijven. Maar, hoe blijf je eigenlijk een leuke mama tussen alle slapeloze nachten, oneindige bergen was, gillende peuters, niet-slapende baby’s, stinkende luiers, vieze vloeren en ramen, snottebellen en zandschoenen op je bank? Eigenlijk is het toverwoord ‘genieten’. Vind ik.

Stinkende luiers blijven stinken, maar na het schoonmaken even knijpen in die lieve billetjes maakt een heleboel goed. En die snottebellen? Ach, die vergeet je als je er een dikke kus bij krijgt. Net als die slapeloze nachten, gillende peuters en niet-slapende baby’s, zodra ze je armpjes om je heen slaan. Vandaag mijn 8 tips om een leuke mama te blijven, lees mee!

 • Verlies jezelf in het moment.

Twee armpjes om je been of een enthousiast lachende baby die aan je voeten ligt, terwijl je nét met een mes vol boter aan het aanrecht een broodje staat te smeren is niet ideaal. Maar wel heel lief en gezellig. Geef die knuffel, met volle overgave, klets even met je kindje, vergeet waar je mee bezig was. Dat broodje smaakt twee minuten later minstens zo lekker. Geldt ook voor badderen, het is (hier althans) vaak een ‘moetje’, maar als je het eenmaal aan het doen bent, vergeet dan dat het avondeten nog op tafel staat, je je werktas nog moet inpakken, schoenen moet poetsen en het vuilnis buiten zetten. Verlies jezelf in het moment, spetter de badkamer nat met je kindje. De rest komt daarna wel weer.

 • Lach!

Lachen werkt aanstekelijk. Zodra Olivia of Quinn lacht, lach ik vaak mee. Niet te voorkomen. Maar weet je, andersom werkt het vaak net zo. Glimlachen tegen een baby geeft bijna garantie op een schaterlachje terug en als Olivia nukkig doet en ik haar vrolijk benader en lach, werkt het (soms) ook aanstekelijk en slaat haar bui om. Een lachende mama oogt daarnaast minder vermoeid en gelukkiger, daar kan geen concealer tegenop. En ja, ook hier is een lach soms ver te zoeken en concealer gebruik ik sowieso niet, dus misschien is het makkelijk praten, maar probeer het toch maar eens!

 • Vergeet het huishouden.

Dit punt sluit eigenlijk aan op het eerste punt. Verlies je in het moment, de rest komt later. Ik haal vaak een mand wasgoed naar beneden om hem ergens op de dag tussendoor ‘even’ op te vouwen, om tot de conclusie te komen dat hij er ’s avonds nog staat. En als de kindjes dan eindelijk op bed liggen, ga ik liever iets anders doen dan de was opvouwen. Morgen weer een dag. Net als stofzuigen, een bezem zorgt ook voor een nettere vloer dus de stofzuiger wordt hier niet dagelijks tevoorschijn gehaald. Samen met je kindjes rommelen in het huishouden is trouwens ook een aanrader!

Lees ook:  Bath Time #1

Mijnlevenalsmama | Op de wipkip

 • Zing (met gebaren)!

In de Maneschijn, Hop Paardje Hop, de meiden zijn er gek op. Samen de bijbehorende bewegingen maken, even springen midden op de dag met een muziekje van de radio op. Het is zo simpel, maar kindjes vinden het zo leuk!

 • Speel met je kindjes.

Klinkt voor de hand liggend en ik wéét dat ik een groot deel van de dag met de kinderen speel en klets of ze voorlees, maar soms betrap ik mezelf erop dat ik Olivia vertel dat ze ‘maar even zelf moet spelen’, terwijl ze graag samen wil puzzelen. Het gebeurt niet vaak en zodra het gebeurt voel ik mezelf vaak alweer schuldig en ga ik toch die puzzel met haar maken. Dochterlief kan ontzettend goed zelf spelen en ook Quinn vermaakt zich goed op het speelkleed of in de box, maar samen spelen is vaak nog leuker. Ik wissel het af, vragen ze er niet om en vermaken ze zich prima, dan houd ik me op de achtergrond. En andersom precies zo, de ene dag wordt er veel samen gespeeld, de andere dag minder. En tijdens het wandelen naar de supermarkt, stoppen bij een speeltuin en met Olivia schommelen is veel leuker dan gehaast terug naar huis racen.

Mijnlevenalsmama | Koffie drinken
Boodschapjes doen en een kopje koffie drinken samen, genieten!
 • Wees streng, maar met een lieve stem.

Streng zijn is soms nodig, maar het hoeft niet schreeuwend. Gewoon streng en rechtvaardig. Ik kan een boze blik op zetten, mijn stem wat scherper maken, maar toch vriendelijk laten klink. En vooral niet gillen. Olivia begrijpt het meteen. Natuurlijk ligt het aan je eigen opvoedmethode of je dit wel of niet vindt werken, maar streng zijn en toch lief klinken kan prima tegelijk vind ik.

 • Bedenk dat het een fase is (ook midden in de nacht).

Zuchtend sta ik op. Meermaals per nacht. De koude gang tegemoet, onder mijn warme dekens uit. Nee, dat is niet leuk. Intern vervloek ik het soms, waarom slapen mijn kindjes nou niet door? Maar echt, het is een fase. Het gaat voorbij. Olivia deed er bijna 2 jaar over om door te slapen en nog wordt ze soms wakker, maar vaker niet dan wel. Van in bed liggen wachten tot het weer stil wordt (terwijl dat niet gebeurt) maakt mij chagrijniger dan naar de kamer van een van de meiden lopen en hen te knuffelen. Het is een fase. Ook dat gedram in de peuterpuberteit of de darmkrampjes in het prille begin. Het gaat voorbij. Echt. Accepteer het, dat maakt je een leukere mama. De kindjes kunnen er vaak niets aan doen, ze hebben je gewoon nodig.

 • Laat je kindje dingen zelf doen en moedig aan.

Ons oudste meisje kan ontzettend veel zelf. Van aankleden tot brood smeren, tot haar schoenen dichtdoen, speelgoed opruimen en tanden poetsen. Ze kan het omdat we het haar zelf laten doen. Laten proberen, met vallen en opstaan (soms letterlijk). En ja, dat maakt ons leuke ouders vind ik. Het is ‘stoer’ om je eigen broodje te mogen smeren als je nog geen twee jaar oud bent, zeker als je moeder dan achter je staat en je vertelt dat je goed kunt smeren. Het maakt je kindjes zelfstandiger en je eigen leven gemakkelijker. Minder te doen, minder in dienst van je kinderen zijn, omdat zij meer zelf doen. Dus, meer tijd om samen te spelen, lachen, zingen en dansen. Ideaal!

Lees ook:  Ja, nog steeds!

7 Antwoorden

 1. janske

  Inderdaad…altijd blijven lachen…positiviteit geeft zoveel energie…dat maakt alles stukken makkelijker en leuker!

 2. Tamara

  Supergoede tips! Dat zijn echt dingen waar je vrolijker van word! En vrolijke mama is vrolijke kindjes! ( ok meestal dan! Haha)

 3. Fleur

  :)Over de meeste dingen denk ik hetzelfde (al moet ik soms toch echt even schreeuwen als mijn middelste zoon weer in volle vaart richting stoeprand gaat), maar soms zakt het weg en dan is het altijd fijn om zo’n post te lezen 🙂

  • Gwen

   Ik schreeuw ook heus wel eens hoor 😉 Peuters en je geduld bewaren nogal een uitdaging soms hihi.

 4. Vlijtig Liesje

  Wat ik me wel eens afvraag bij dit soort lijstjes: waarom moet je eigenlijk altijd per sé Leuk zijn? Niemand is altijd leuk. Waarom zou je dat als moeder dan wel moeten zijn?

  Een moeder die niet altijd leuk is, is denk ik realistischer. Ook voor kinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.