In de buik vs. uit de buik

geplaatst in: Zwangerschap | 7

Dat elk kind anders is weet iedereen. Maar hoe zit het met de bewegingen in de buik, zijn die vergelijkbaar met hoe je kindje is als het eenmaal geboren is? Ja, absoluut, vind ik. En ieder kindje is inderdaad anders, want hoewel Quinn en Olivia dezelfde baarmoeder gedeeld hebben en beide in stuit lagen, voelden ze toch heel anders.

Nieuwsgierig hoofdje

Olivia was een beweeglijk kindje in mijn buik. Ook kriebelde ze me vaak in mijn zij. Heel subtiel, even laten weten dat ze er was. Vanaf dat ze in stuit lag, had ik vooral ‘last’ van haar beweeglijke hoofd. Ze wilde het liefst al onze gesprekken volgen en probeerde vaak hoger dan mijn ribben te komen. Lukte niet natuurlijk, maar zorgde de laatste weken wel voor een ontzettend pijnlijk gevoel in mijn bovenbuik. Een soort geforceerde spierpijn, continue druk. Om nog maar te zwijgen over de druk op mijn longen tegen het eind van de zwangerschap, maar dat had niet zozeer met het beweeglijke te maken. Een hoofd met schouders bovenin je buik is nu eenmaal breder en ronder dan een stel puntige babybilletjes.

Beweeglijk krijgt andere lading

Ik vond Olivia dus beweeglijk en dat was ze ook. Regelmatig golfde mijn buik heen- en weer en dat was ook goed zichtbaar voor mensen in mijn omgeving. Een hand op mijn buik leverde steevast een trap of duw op. Fijn vond ik het, zo’n beweeglijk kindje. Gezellig en je weet min of meer dat het goed gaat daar binnen. Quinn was ook heel beweeglijk. Beweeglijker. Of eigenlijk vooral op een heel andere manier. Sterker, driftiger, grover. Precies zoals ze nu ook is als baby.

Lees ook:  Tandemvoeden?!
Mijnlevenalsmama | Poes en baby
Bijna 8 maanden zwanger van Olivia en ook poes Nala vond de bewegingen gezellig.

Een beweeglijke baby in je buik hebben kreeg bij mij tijdens mijn tweede zwangerschap een andere lading, want hoewel ik Olivia vaak zat ‘teruggeduwd’ heb als ze haar hoofdje liftte en mijn navel voelde alsof hij scheurde tegen het eind van de zwangerschap, heb ik Quinns bewegingen zelfs weg moeten puffen. Quinn bewoog niet alleen haar hoofd naar mijn ribben, ze zette tegelijkertijd haar beentjes af tegen mijn liezen en duwde haar armen in mijn zij. Pijnlijk soms, maar bovenal ook weer ontzettend gezellig.

Precies zoals in de buik

Olivia is nog steeds een knuffelkontje. Quinn ook, maar Olivia is rustiger. Zoals zij op schoot kan zitten en kan wrijven over mijn arm, zo zie ik dat Quinn niet doen over een paar maanden. Quinn is druk, wil alles zien en volgen. Bewegen. Ze ligt letterlijk alleen maar stil als ze diep slaapt. Precies zoals in mijn buik. Altijd in beweging. Vooral de trappende beentjes herkenden manlief en ik direct. Beide meiden waren meteen heel sterk in hun nekje, vast door de stuitligging, maar toch zijn er ook veel verschillen, net zoals toen ze nog in mijn buik zaten. En dat is maar goed ook, want ieder kindje is anders!

7 Responses

 1. Minke

  Heel herkenbaar, Luca was echt een druktemaker in mijn buik en dat is hij nu nog. Zelf met voorlezen is stilzitten er niet bij. Buikbaby is wat dat betreft veel rustiger, maar schijn bedriegt. We hebben een eigenwijze buikbaby die dicht tegen de placenta ligt. Deel van de placenta ook voor litteken van de ks. Dus die bewegen voele we (nog) niet. Ik ben heel benieuwd hoe de builbaby uit de buik gaat zijn.

 2. Desiree

  Bijzonder he hoe verschillend twee kindjes uit hetzelfde nest kunnen zijn. Skyler was tijdens de zwangerschap heel rustig en dat is ze nu nog steeds. Ze kan zich heel goed vermaken op het speelkleed. Hayden was veel drukker op deze leeftijd en moest veel meer vermaakt worden. Ook was hij veel ondernemender. Skyler kan nu net tijgeren (8 maand) terwijl Hayden al langs de meubels liep. In het begin maakte ik me wel zorgen over Skyler, dat ze zo rustig is, maar inmiddels zie ik dat ze zich gewoon op een andere manier ontwikkeld dan haar broer. Wat super is om te zien. 🙂

  • Gwen

   Hier juist andersom, Olivia tijgerde mt 8maanden en Quinn met 5,5. Ik wist niet ens dat dat kon hihi. Bijzonder idd, zo hetzelfde en toch zo anders!

 3. Karin

  Leuk de overeenkomsten en verschillen! Ik zal het over mijn bewegingen in mijn buik maar niet hebben haha. Met twee; ik snap nog steeds niet hoe het heeft gepast en soms lagen ze zo op en in elkaar dat ik niet meer wist wie wie was! Jill was en is ontzettend druk en lag en ligt nog steeds het liefst met haar billen in de lucht. In jouw omschrijving van Quinn herken ik Jill helemaal haha

  • Gwen

   Hihi die Jill ook. Ik heb mn handen vol aan Quinn, Olivia was zo heerlijk rustig en Quinn wordt echt een rauwdauwer. We moeten snel weer eens afspreken meis. Ik vergeet alleen steeds te appen 🙁

 4. Joyce

  Leuk om te lezen dat je zoveel dingen herkent, maar dat het soms ook zo anders is.
  De bewegingen in en uit de buik van Luuk kan ik totaal niet met elkaar vergelijken. Maargoed, dat zal er wel aan liggen dat mijn gezondheid alles behalve goed was. Heb dan ook heel vaak in het ziekenhuis gezeten omdat ik Luuk te weinig voelde bewegen. Nu is hij drukker haha.

 5. Jeanine

  Ik heb twee compleet verschillende zwangerschappen gehad en op het uiterlijk na zijn mijn zoontjes vaak twee tegenpolen. De ene is ontzettend open en de jongste enorm verlegen. Leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.