Dag middagslaapje, wat was je fijn!

geplaatst in: Gezondheid, Ontspanning | 6

Het is zo ver: mijn spaarzame kindvrije (half)uurtje per dag is verleden tijd. Olivia doet geen middagslaapje meer. Hoewel ik een tijd terug nog riep dat ik hier echt nog niet aan toe was, valt het me nu eigenlijk wel mee. Misschien heeft het ermee te maken dat het heerlijk weer is én Joost vakantie heeft en ik dus niet alle dagen alleen met de kindjes ben, of misschien is het omdat ik al even aan het idee heb kunnen wennen. Van een middagdutje naar geen middagdutje gebeurde namelijk niet overnight.

Echt nodig, maar elke avond feest

Olivia had haar middagdutje echt nog nodig tot een ruime week geleden. Werd jengelig rond de lunch en als we daarna aankondigden dat ze even ging slapen, kwam er weinig tegenspraak. Ze sliep tussen de anderhalf en drie (!) uur. Maar ja, wat wil je als je elke avond niet voor negen uur slaapt en wel om zeven uur wakker bent. En pas ruim 2,5 bent.

Onze kinderbedtijd is tussen half acht en acht uur. Heeft te maken met het tijdstip waarop Joost thuiskomt doordeweeks en als ik werk en de kindjes op het kinderdagverblijf zijn geweest lukt het ook niet om voor half zeven te eten. Prima, ze zijn eraan gewend.

Mijnlevenalsmama | Middagdutje

Olivia maakte er de laatste drie maanden vaak nog een feestje van met zingen, spelen met haar knuffels en slokjes water. Tot negen uur, half tien. Maar een keer niet slapen ’s middags of na een uur alweer wakker maken stond garant voor meerdere huilpartijen. We lieten het dus zoals het was.

Lees ook:  Borstvoeding en alcohol
“Ik wil niet meer slapen”, zo maar opeens

Tot we op vakantie gingen en besloten dat we haar een dagje optimaal zouden vermaken met het zwembad, de kinderboerderij en pizza eten. Olivia bleef vrolijk op een huilerig halfuurtje eind van de middag na en sliep als een roosje ’s avonds en ’s nachts.

De dag erop reden we terug naar huis, precies rond haar middagdutje. Olivia zou vast gaan slapen, dachten we. Maar nee, ze bleef wakker, vrolijk en kletsend.

En zo geschiedde: het middagslaapje is passé. Het is, zeker in combinatie met de hitte nu, nog even wennen want hoewel dochterlief roept dat ze echt niet wil slapen, is ze wel even moe begin van de middag. Voorlopig lossen we dat op met een uurtje haar knuffel en speen beneden en even rustig zitten. Werkt goed! En ik? De dagen vliegen voorbij met de hele dag minimaal één meisje om me heen, ik mis m’n break wel een beetje, maar geniet volop van mijn groeiende, wijze peuter. En de keren dat Quinn en Olivia allebei tegelijk sliepen waren toch al spaarzaam, dus om nu na ruim (reken, reken …) 32 maanden afscheid te nemen van het middagslaapje is prima. Stiekem ben ik wel benieuwd wanneer Quinn besluit dat het genoeg is met slapen overdag, aangezien ze toch al geen overdag-slaper is.

6 Responses

 1. Jess

  Sam slaapt al bijna een jaar niet meer overdag 😉 Hij is ermee gestopt rond zijn tweede verjaardag en toen ik dus nog zwanger was van Jim. Fijne timing haha. Heel soms valt hij overdag nog in slaap maar dan viert hij ’s avonds feest en dat trek ik eerlijk gezegd minder goed dan dat hij overdag de hele tijd rond springt.

  • Gwen

   Nou echt he, we werden ook echt gek van Olivia’s gespook de laatste tijd ’s avonds, maar ja: ze viel ’s middags echt om van de slaap. En dit keer dus opeens een omslag, gaat supergoed zonder slaapje en ze slaapt ’s avonds dus vlekkeloos in nu. Nu van Quinn nog een slaper maken, dat zou fijn zijn haha 😉

 2. Nanouk

  Zo, als Hummel zou stoppen met overdag slapen heb ik een probleem! Nou is hij 7 maanden dus het zal nog wel even duren, maar ik werk als hij slaapt… Toch lijkt het me ook wel fijn als de middagdutjes verminderen of wegvallen. Dan kun je meer doen. Nu moet ik alles tussen de slaapjes in plannen. Soms ook gedoe! Geniet van je kwebbelende Olivia de hele dag!

  PS stond je ook in een blog op mama zoekt uit?

  • Gwen

   Ja dat was ik idd, bij Mama zoekt Uit 🙂 Ik heb de dutjes nooit echt als een probleem ervaren, maar vind 1 dutje wel fijner dan twee. Nu geen van Olivia en Quinn meestal ook maar eentje (die is ook 7 maanden, maar slaapt echt heel weinig overdag), is karig qua vrije tijd, maar gelukkig hoef ik niet te werken in die tijd. Hopelijk blijft jouw hummel nog lang slapen overdag!

 3. Kelly

  Zo ben ik even blij dat ik niet de enige ben. Kind die net zo goed (uhum slecht slaapt) als haar moeder, heel vroeg wakker in de ochtenden. Maar wel houd om in de middag te slapen (is een tijdje geleden anders geweest) en moet haar echt wakker maken anders feest tot 23:30 in de avond wat nu steeds is. Gisteren viel ze plots op de bank in slaap, doet ze normaal nooit maar was niet naar bed gegaan s’ middags omdat we laat thuis waren en ja hoor het was na die 3 kwartier slaap krijsen, moe en feest en wakker tot wij naar bed gaan laat in de avond. Daarnaast slaapt ze naast ons, in haar eigen bedje wil ze niet. Ze gaat dwars liggen en krijg de hele nacht klappen of trappen ze slaapt zo onrustig. Ben echt jaloers op mensen waar de kindjes zo lekker kunnen slapen. Ze heeft het echt van mij ge-erft. Hoop dat dit nog een keer over gaat. Willen nu proberen 3 kwartier in de middag en dan een half uur, ze heeft wel haar middagslaapje nodig maar dat komt denk ik mede door haar late en slecht slapen.

 4. Daniëlle

  Kan me voorstellen dat je die break mist. Die zal ik voorlopig nog wel even houden, aangezien mijn jongste nu 8 maanden oud is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.