Borstvoeding na een keizersnede

geplaatst in: Gezondheid, Zwangerschap | 11

Inmiddels is Quinn alweer ruim 7 maanden oud en krijgt al net zo lang borstvoeding. Het is alom bekend dat de borstvoeding na een keizersnede moeilijker op gang komt, maar eerlijk gezegd heb ik daar geen last van gehad. Ditmaal bij Quinn telde natuurlijk niet, daar ik Olivia nog voedde en dus al melkproductie had, maar ook na de geboorte van Olivia had ik bijna direct melk. Hoewel ik absoluut geloof dat het bij iedere vrouw anders is en het een proces blijft dat de natuur zelf moet regelen, wil ik vandaag toch een aantal tips delen voor succesvol borstvoeden na een keizersnede. Dingen die ik gedaan heb in de weken voor mijn keizersnede (omdat het bij mij gepland was natuurlijk) en de periode erna en waarvan ik denk dat het absoluut heeft bijgedragen aan het snel op gang komen van mijn melkproductie. Overigens gaan bijna alle tips net zo goed op voor het op gang komen van de borstvoeding na een natuurlijke bevalling, dus als je van plan bent borstvoeding te geven, lees dan snel verder!

Ik richt me in dit blogje op de eerste 3 dagen, de dagen die je na een keizersnede veelal nog in het ziekenhuis doorbrengt, omdat deze dagen naar mijn idee bepalend zijn om de melkproductie op gang te laten komen. Natuurlijk blijft vaak aanleggen, reageren op hongersignaaltjes, voldoende drinken, veel rusten en stress beperken ook daarna nog ontzettend belangrijk, maar zodra de eerste druppels melk uit je tepels komen groeit je zelfvertrouwen voor wat betreft het slagen van de borstvoeding, die eerste dagelijkse milliliters zijn dus belangrijk. Zowel voor je baby als voor jou. En dan nu mijn tips:

 • Borstvoedingsthee in het laatste trimester

Borstvoedingsthee is een kruidenthee met fenegriek en een aantal andere kruiden die de melkproductie bevorderen. Ik had die van Weleda, maar Earth Mama Angel Baby, Salus en Piramide verkopen het ook. Ik dronk vanaf 36 weken zwangerschap elke dag twee koppen thee en nam ook een doosje mee naar het ziekenhuis. De gehele eerste week dronk ik 2 tot 3 kopjes borstvoedingsthee per dag. Beschuit met muisjes schijnt, vanwege de anijs in de muisjes, ook goed te zijn voor je melkproductie trouwens.

 • Veel water drinken

Je lichaam heeft vocht nodig om melk te kunnen maken. Zodra je voedt zul je merken dat je dorst krijgt zodra je baby gaat ‘klokken’, maar mijn theorie was: als ik borstvoedingsthee drink om mijn productie op gang te krijgen en melk te maken, heb ik vocht nodig. Nu drink ik sowieso niets anders dan koffie, thee en water (en wijn, mits niet zwanger), maar tegen het einde van beide zwangerschappen heb ik de hoeveelheid water per dag opzettelijk iets opgeschroefd. Denk aan minimaal 2 liter in plaats van 1,5 liter per dag.

 • Zo uitgerust mogelijk je bevalling in gaan

Belangrijk voor de bevalling die je ontzettend veel energie gaat kosten, maar ook belangrijk voor je lichaam om zich naast het bevallen en herstellen ook op het maken van melk te kunnen richten. Uitgerust zijn betekent trouwens niet perse dat je veel moet slapen, want ik weet dat dat nogal een opgave is tegen het einde van je zwangerschap. Uitgerust zijn is ook zorgen dat je hoofd leeg is, je je lichaam rust gunt in de vorm van geen grote inspanning meer leveren. Liggen en een boek lezen is, zelfs midden in de nacht als je niet kunt slapen terwijl je dat eigenlijk wel ‘moet’, ook rusten.

 • Duidelijk aangeven dat je borstvoeding wilt geven

Het klinkt voor de hand liggend, maar niet elke verpleegkundige denkt eraan, omdat flesvoeding tegenwoordig bijna net zo vaak gegeven wordt als borstvoeding. Geef dus vooraf aan je keizersnede duidelijk aan dat je borstvoeding wilt geven, zodat de verpleging hier rekening mee kan houden en zo snel mogelijk na de geboorte huid-op-huid-contact en hulp met aanleggen kan realiseren.

 • Je verdiepen in het ‘draaiboek’ na de keizersnede

In het ziekenhuis waar ik beide keren bevallen ben, kreeg ik vooraf een fotoboek te zien van het verloop dat de ingreep. De katheter inbrengen, de weg naar de OK, het aanleggen van het infuus, de ingreep, de uitslaapkamer. Ik wist wat me te wachten stond en dat geeft rust. Rust is goed voor de melkproductie. Ik wist bijvoorbeeld dus ook dat, toen Olivia geboren werd, ze niet bij mij zou blijven in de OK, maar wel zo snel mogelijk weer met Joost naar de uitslaapkamer zou komen. Ze lag binnen een uur na haar geboorte bij me.

 • Je baby zo snel mogelijk op je blote borst laten liggen

Zie bovenstaand punt: Olivia lag binnen een uur bij mij op mijn borst en Quinn zelfs binnen 5 minuten omdat ik toen een gentle sectio onderging en ze dus direct op de uitslaapkamer al bij me gelegd werd. Huid-op-huid-contact is ontzettend belangrijk voor het op gang komen van je melkproductie, dus mits het goed gaat met jou en je kindje, vraag de verpleging je baby zo snel mogelijk bij je te leggen.

Lees ook:  20x 'fijne eerste keer' na zwangerschap
Mijnlevenalsmama | Quinn aan de borst
Quinn aan de borst, 6 dagen oud.
 • Om er vervolgens nog amper vanaf te laten halen de uren na de ingreep

Beide keren heb ik de meiden alleen even ‘afgestaan’ om een luiertje om te krijgen en heel eventjes met papa te knuffelen. Zelfs het aankleden hebben we, met behulp van warmtedekens, zo’n drie tot vier uur na de geboorte uit kunnen stellen, omdat ik écht heel sterk geloof in huid-op-huid-contact.

 • Baby zo dichtbij mogelijk laten slapen (zelf kamer, naast jouw bed en eventueel in je armen …)

Gelukkig gebeurt dit tegenwoordig in alle ziekenhuizen wel: de baby bij je op de kamer. Echter, de verpleging vindt behalve het welzijn van de baby jouw herstel ook belangrijk. Quinn had, meer dan Olivia, heel veel mamahonger en sliep amper de eerste twee nachten. De nachtverpleegkundige heeft meermaals voorgesteld haar een uurtje mee te nemen naar hun kantoortje zodat ik even kon slapen. Wilde ik niets van weten! Mijn kindje, mijn zorg, slapen deed ik later wel. Uiteindelijk mocht ik Quinn, op mijn aandringen, op mijn borst leggen en dutten we zo nog even weg. Ik had zelf toch ontzettend veel last van naweeën, dus echt slapen was er sowieso niet bij.

 • Je baby de eerste dagen nog niet door Jan en Alleman laten vasthouden

Vanwege de geplande keizersnede hebben wij onze familie vooraf vertelt dat we niet wilden dat ze de meisjes de eerste dag al vasthielden, zodat ze zich gemakkelijker aan ons konden hechten. Zowel Olivia als Quinn lagen op mijn borst en bleven daar de eerste uren. Vasthouden deed onze familie pas tijdens hun tweede bezoek, later in de week.

 • Voldoende water blijven drinken

Eigenlijk exact zoals ik bovenaan beschreven heb: je lichaam heeft vocht nodig om melk te maken, dus water of kruidenthee is belangrijk.

 • Liefst elke 2 uur aanleggen

Voeden op verzoek in plaats van via de klok, elk hongersignaaltje van je baby gebruiken om aan te leggen. In ons geval was dat naast huilen de handjes richting het hoofdje brengen, smakken met het mondje en ‘zoeken’ met de armpjes en handjes. In de praktijk komt dat neer op ongeveer elke twee uur voeden. Van stimulatie van de tepel leert je lichaam melk aan maken, dus doe het, laat je niks wijs maken door ziekenhuispersoneel dat strikt elke drie uur hanteert, maar leg je kindje aan wanneer jouw gevoel zegt dat het moet.

 • Een neutrale deodorant gebruiken en geen parfum

Omdat baby’s nog geen goed zicht hebben, doen ze veel op reuk. Ik heb de eerste twee weken opzettelijk geen parfum gebruikt en mijn haren met een neutrale shampoo gewassen. Deodorant gebruikte ik zo min mogelijk, alles om mijn huidgeur zo natuurlijk mogelijk te houden. Een snellere hechting zorgt voor vertrouwen, met vertrouwen leer je je kindje kennen, dat zorgt voor rust en rust bevordert je melkproductie.

 • Je baby geen speentje geven (zeker niet in de eerste week)

Dit is hetzelfde als de tepel/speenverwarring die bekend is bij het combineren van fles- en borstvoeding. Zoals ik hier al schreef is bijvoeden, mits je kindje het goed doet, eigenlijk niet nodig. Het beste is om de zuigbehoefte van je pasgeboren baby te bevredigen met de borst, omdat je dan sneller meer melk aan gaat maken (door stimulatie van je tepels).

Lees ook:  Buiten slapen
Mijnlevenalsmama | Olivia aan de borst
Olivia aan de borst, 12 dagen oud.
 • Je rust nemen (en stresssituaties voorkomen)

Rust is belangrijk voor het herstel  na je keizersnede, maar ook omdat je lichaam melk moet maken. Zorgen voor je baby, je eigen lichaam en babyvoeding, het is allemaal nogal wat. In het ziekenhuis wijst het personeel je veelal op het doen van dutjes en niet langs laten komen van te veel bezoek. Neem je rust zodra het even kan. Voorkom stresssituaties, geef je over aan de zorg van je partner en kraamhulp, haal niet te veel bezoek in huis en blijf lekker veel met je baby op bed liggen, ook als je thuis bent uit het ziekenhuis.

 • Je baby nog niet badderen en zo min mogelijk wassen

Het is niet nodig, je baby direct in badje (laten) doen. Zoals jouw geur je baby helpt hechten, helpt je baby’s geur jou met hechten en dus indirect met het aanmaken van melk. Baby’s ruiken zo ontzettend lekker, daar kan geen fles badschuim tegenop. Kus het hoofdje, ruik het nekje, snuif de geur van de handjes in je op … Geniet zo lang mogelijk van die eerste fijne babygeur!

11 Antwoorden

 1. Minke

  Wat een handig artikel! Ik krijg zelf ook een KS en wil proberen borstvoeding te geven. Deze tips ga ik zeker gebruiken. Bedankt!

  • Gwen

   Geen dank! Ik hoop echt dat het je gaat lukken, maar eigenlijk twijfel ik er niet aan. Als je echt bv wilt geven lukt dat gewoon, ook na een ks 😀

 2. Tamara

  Wat goed dat je dit deelt! Ik heb zelf geen ks gehad maar ik hoor heel vaak over problemen na een ks met borstvoeding!

 3. Lineke

  Deze blog komt als geroepen, dank je wel!
  Nu ga ik i.p. niet met keizersnede bevallen, mijn baby ligt niet in stuit, maar ik ben vandaag 34 weken zwanger en me de laatste weken aan het inlezen over bv. Bij mijn eerste kindje ging het allemaal niet vanzelf (bij wie wel..) maar zijn er in het begin ook paar dingen ‘fout’ gegaan, dus ben heel blij met je tips! Ga er zeker mee aan de slag!

  • Gwen

   Bv geven is gewoon keihard werken de eerste periode. Ik schreef al eens een blogje over de zware eerste periode, die ontzettend veel wilskracht en doorzettingsvermogen vergt en tranen kost. Ik hoop dat het je gaat lukken met behulp van deze tips want idd: ze gelden eigenlijk ook wel gewoon voor een natuurlijke bevalling. Geniet nog even vd zwangerschap!

 4. Fleur

  Goed stukje Het lijkt wel of het ziekenhuis niet voor 100% voor borstvoeding gaat, jammer. Gelukkig heb je je daar niets van aangetrokken

  • Gwen

   Dat gevoel kregen wij ook beiden keren, terwijl het zhuis waar ik beviel (Woerden) wel een WHO Borstvoedingscertificaat heeft. Bizar toch?

 5. Roos

  Goede tips! Niet alleen na een ks, maar ook na een vaginale bevalling zijn dit handige tips om de bv te laten slagen :). Wij hebben vrijwel alles hetzelfde gedaan. En ooh die eerste babygeur… wij hebben Kenji pas de 3e of 4e dag in bad gedaan hihi. Bij Ayden helaas nooit geroken, de eerste x dat hij bij me lag, rook hij zeker lekker, maar ook naar zkh en medicijnen.

  • Gwen

   Ga ik er even in verwerken, want idd: toen ik het net nog eens na las bedacht ik me dat het voor een normale bevalling ook wel op gaat idd. En die geur he <3 Kan niks tegenop!

 6. Lifesabout

  Fijn dat het zo goed ging! Hier is flink wat misgegaan waardoor ik al snel moest stoppen. Volledige narcose, dus later huid op huid, steeds hogere dosis morfinepomp na keizersnede, mijn ziek zijn…Helaas moest ik er al snel mee stoppen. Maat handige tips voor andere mama’s (to be)!

  • Gwen

   Ja jij hebt echt geen geluk gehad op dat vlak idd, maar je hebt er zo’n prachtige meid voor terug! Die het overigens zonder bv ook perfect doet, kun je trots op zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.